Hanem a politika, mégpedig az 1990-et követő húsz év. Orbán Viktor kedvenc lapjának a főszerkesztője megmagyarázza a válogatott kudarcát.

A magyar labdarúgó válogatott Andorra és Luxemburg elleni veresége után feltörő indulatokra próbált meg magyarázatot találni nagyívű jegyzetében Orbán Viktor kedvenc újságjának, a Nemzeti Sportnak a főszerkesztője. Szöllősi György a kudarcot rögtön az „1990-et követő húsz év felelősségéként” azonosította be, felmentve az edzőket, az MLSZ-t, vagy a játékosokat „hiszen a foci, létszámánál, nagyságrendjénél, eszközigényénél, hatásánál és költségeinél fogva mindig nagypolitikai kérdés, még akkor is, ha a politika úgy csinál, mintha nem kellene erre a kérdésre válaszolnia”.

A főszerkesztőnek van magyarázata a tavaly nyári sikeres Eb-szereplésre is, szerinte ugyanis „azoknak a vezetésével vívta ki a 44 éve nem látott Eb-részvételt a válogatott (Gera Zoltán, Király Gábor és a velük egyivású edzőként és a csapat elválaszthatatlan tagjaként Dárdai Pál, de valamelyest még ide sorolható Dzsudzsák Balázs és Juhász Roland is), akik jószerével a rendszerváltás előtt tanulták meg az alapokat, de mindenképpen az akkor kialakuló struktúrákban lett belőlük futballista, Gera és Király pedig még látott világbajnokságon szereplő magyar válogatottat is. Vagyis őket még akkorról örököltük, amikor volt még valami erő, rend, hagyomány az egyébként már igen szegény és züllött magyar fociban”.

A cikkben később még határozottabban védelmébe veszi

  • a játékosokat

„Nem azt mondom tehát, hogy a Luxemburgtól elszenvedett vereség után ne legyünk szomorúak, ne legyünk dühösek, hogy nem jogosak az indulataink (addig jó, amíg haragszunk, és amíg van, aki haragudjon!), de ne feltétlenül a rossz hír hozójában, a futni, beadni, becsúszni képtelen játékosban találjuk meg a legfőbb felelőst”.

  • az MLSZ-elnököt

„Vagy a topmenedzserként, a futballba érkezéséig maradéktalanul sikeres, minden szabadidejét és még nem ősz hajszálát a futballra áldozó MLSZ-elnökben”.

  • és a szövetségi kapitányt

„Sem pedig a magyar futballból is a francia és német élvonalig eljutó, nyelveket beszélő, az ifjúsági válogatottakkal sikeres, fiatal megbízott szövetségi kapitányban”.

Vagyis mindenkit, akinek érdemi köze lehetett az eredményhez.

Ha pedig szerinte logikusan és higgadtan végiggondoljuk, „a bajok legfőbb okát még mindig a múltban és a régmúltban kell keresni”. A sok hárítás után a végére azért marad némi reális helyzetfelismerés: „Az viszont kétségtelen, hogy a jövő sikereiért már mi vagyunk a felelősek”.

forrás:hvg.hu