< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Orbán elmondta véleményét a választási rendszerről

| Mobile | RSS

Orbán elmondta véleményét a választási rendszerről

2017. november 11. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Orbán elmondta véleményét a választási rendszerről

A miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezlet XVI. plenáris ülésén tartott beszédet, ahol bejelentette: a nemzetegyesítés után következik a nemzetépítés. De elmondta véleményét a választási rendszerről is.

Erős anyaország nélkül nem lehetne sikeres külhoni politikát sem folytatni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XVI. plenáris ülésén, Budapesten, a Várkert Bazárban.

Az anyaország azonban megerősödött – jelentette ki kormányfő, példaként említve, hogy így az egész Kárpát-medencét lefedő oktatási hálózatot és “szellemi erőtereket” tudtak kialakítani. Orbán Viktor úgy fogalmazott: “összefoltoztuk a nemzet szanaszét hasogatott szövetét”.

Beszédében örömét fejezte ki amiatt, hogy – mint mondta – konszenzus van olyan fontos kérdésekben, mint például a külhoni magyarok állampolgársága, szavazati joga és autonómiatörekvései. Az MTI összefoglalója szerint célul tűzte, hogy minden magyar, aki közjogilag is a magyar közösség részévé akar válni, megtalálja ennek lehetőségét.

Erős Közép-Európa

A miniszterelnök szerint mára a Kárpát-medencében megerősödött és versenyképessé vált az a gondolat, amely szerint a közép-európai népek abban érdekeltek, hogy mindannyian erősek legyenek.

Orbán Viktor azt mondta: a magyar nemzeti érdek az, hogy legyen erős Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovákia és Ukrajna, és velük Magyarország szintén erős országként gyümölcsöző kapcsolatot alakítson ki. Szólt arról is, hogy a környező országokban – vérmérséklettől föggően – be-, illetve elfogadták a határon átnyúló gazdasági fejlesztési programokat.

fotó: mtiFotó: MTI

A kormányfő kitért arra, hogy nagyon komoly nemzeti teljesítménynek tartja a migrációs hullám megállítását a déli határoknál. Külön köszönetet mondott a délvidéki magyaroknak, mert – mint mondta – ott kellett kerítést építeni, ahol egyáltalán nem akartak.

Most jön a nemzetépítés

Az elmúlt időszak a nemzetegyesítésről szólt, a következő évek pedig a nemzetépítésről fognak szólni – mondta Orbán Viktor. A kormányfő felidézte közelmúltbeli kolozsvári szavait, miszerint “a Kárpát-medencében a jövőt magyar nyelven írják”. Hangsúlyozta, hogy ez egy kormányzati szándékot kifejező mondat, a Kárpát-medencére ugyanis úgy tekintenek, mint a magyar nemzet és a kultúra kiteljesedésének tere.

Ismét kitért az új ukrán oktatási törvényre, amellyel kapcsolatban közölte: a magyar kormány nem fog kihátrálni abból az álláspontból, amely szerint a kisebbségi jogokból nem lehet visszalépni. A magyar kormány azt kéri, hogy ezt az ukrán fél is lássa be.

Orbán a választási rendszerről

Erkölcsileg helyes és igazságos a jelenlegi választási rendszer, kifejezi, hogy “egy nemzethez tartozunk, de különböző helyzetben vagyunk” – hangoztatta a Máért plenáris ülésén a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta: a magyarországi magyarok szempontjából a mostani elrendezés helyes és igazságos, jól képezi le a valóságot: “egy nemzethez tartozunk, de különböző helyzetben vagyunk”. Hozzátette: ezért választották azt a megoldást, hogy a magyarországi magyarok két szavazatot adnak le, a határon túliak pedig egyet. Hangsúlyozta: ezen nem kívánnak változtatni, s aki ezt támadja, számíthat arra, hogy visszautasítják.

A miniszterelnök arra biztatta a külhoni magyarságot, hogy minél többen vetessék fel magukat a választói névjegyzékbe és vegyenek részt a szavazáson. Egyúttal azt kérte a külhoni magyarság politikai vezetőitől, biztassák erre közösségüket.

fecsego.eu/atv.hu

Leave a Reply 42 megnézve, 1 alkalommal mai nap |