< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Megvan a szlovén elnök – Borut Pahor marad pozíciójában))) Máme slovinského prezidenta – Borut Pahor zostáva vo svojej pozícii

| Mobile | RSS

Megvan a szlovén elnök – Borut Pahor marad pozíciójában))) Máme slovinského prezidenta – Borut Pahor zostáva vo svojej pozícii

2017. november 13. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Megvan a szlovén elnök – Borut Pahor marad pozíciójában

Az előzetes végeredmény szerint Borut Pahor hivatalban lévő államfő a szavazatok 52,94 százalékával megnyerte a szlovén elnökválasztás második fordulóját.

A választási bizottság által vasárnap este közzétett adatok szerint a függetlenként induló Pahor a szavazatok 52,94 százalékát, kihívója, a szintén független baloldali Marjan Sarec a voksok 47,06 százalékát szerezte meg közel száz százalékos feldolgozottság mellett – írta az MTI.

Milan Kucan, a független Szlovénia 1992-ben megválasztott elnöke után Pahor az első államfő, aki elnyerte második mandátumát.
Sarec az első részeredmények közzététele után gratulált Pahornak a választási győzelemhez.

Az újraválasztott elnök első nyilatkozatában megköszönte szavazóinak, hogy támogatták “a demokráciáért folytatott harcban”.

Kiemelte, hogy továbbra is az összes szlovén elnöke akar maradni, ugyanakkor hozzátette: jó politikusként tanult az elmúlt hetek kampányából, és sokkal többet fogja hallatni a hangját az ország számára fontos ügyekben. A kampányban politikai kérdésekről és társadalmi témákról egyaránt vitáztak a jelöltek, az abortusztól az egyház szerepéig és Szlovénia európai uniós tagságáig.

Pahor tapasztalt politikus: több ciklusban volt parlamenti képviselő, majd európai parlamenti képviselő is, 2008-tól pedig négy éven át miniszterelnök. 2012-ben – nagy meglepetésre – a hivatalban lévő Danilo Türk elnököt utasította maga mögé a második választási fordulóban.

Pahor akkor a szociáldemokrata koalíció jelöltjeként, most független jelöltként indult. A második fordulóban két kormányzó párt, a legnagyobb koalíciós partner, a balközép Szlovén Nyugdíjasok Pártja (DeSUS), amelyet Karl Erjavec külügyminiszter vezet és a Szociáldemokraták (SD) is felhívták szavazóikat, hogy szavazzanak Pahorra, ugyanakkor a Miro Cerar miniszterelnök vezette Modern Közép Párt (SMC) ezt nem tette meg.
Sarec a karrierjét újságíróként kezdte, majd később komikusként szerzett hírnevet. 2010-ben hagyott fel ezzel a foglalkozással, miután saját regionális pártja, a Marjan Sarec Pártja (LMS) színeiben megválasztották polgármesternek.

A vasárnapi szavazáson 1,7 millió szlovén állampolgár adhatta le voksát, a teljes részvétel csaknem 42 százalékos volt a választási bizottság honlapja szerint. Szlovénia történelmében ez volt a legalacsonyabb részvételi arány.

forrás:napi gazdaság.hu

Máme slovinského prezidenta – Borut Pahor zostáva vo svojej pozícii

Podľa predbežných konečných výsledkov štátu v úrade Borut Pahor vyhral druhé kolo slovinského prezidentských voľbách 52,94 percenta hlasov.
autor: Anita Szepesi

Podľa údajov zverejnených v nedeľu večer od nezávislej volebnej komisie ako predvolený Pahor 52,94 percenta, vyzývateľa, vľavo Marjan Sarec tiež nezávislý hlasov získal 47,06 percent v prospech takmer sto percent spracovania – podľa MTI.

Po voľbách Milan Kucan, nezávislého prezidenta Slovinska v roku 1992, je Pahor prvým šéfom štátu, ktorý vyhral druhé funkčné obdobie.
Sarec gratuloval Pahoru za prvé víťazstvo po výhrade prvých výsledkov.

V prvom vyhlásení opätovne zvoleného prezidenta poďakoval svojim voličom za podporu “boja za demokraciu”.

Zdôraznil, že aj naďalej všetky slovinský prezident chce zostať, ale dodal, že dobrý politik sa naučil v posledných týždňoch kampane, a bude počuť oveľa dôležitejšie problémy k zemi. Kampaň diskutovala o politických otázkach a sociálnych otázkach, a to tak z interrupcie, ako aj od úlohy Cirkvi a členstva Slovinska v Európskej únii.

Pahor skúsení politici: Poslanci mali niekoľko cyklov, a MEP tiež vymenoval premiérom od roku 2008 po dobu štyroch rokov. V roku 2012 s veľkým prekvapením riadil úradujúceho prezidenta Danila Türka v druhom kole volieb.

Pahor potom začal ako kandidát na sociálnodemokratická koalícia, teraz nezávislý kandidát. V druhom kole dva vládnuca strana, najväčší koaličný partner, ľavý stred slovinských dôchodcov Party (DESUS), ktorá Karl ERJAVEC minister zahraničných vecí povedie sociálnych demokratov (SD) tiež vyzval svojich voličov, aby hlasovali za Pahor, ale premiér Miro CERAR viedol Moderné Central Party ( SMC) to neurobil.
Sarec začal svoju kariéru novinárky, neskôr sa stal komikom. V roku 2010 odišiel z funkcie po tom, ako bol zvolený za starostu vo svojej krajskej strane strany Marjan Sarec (LMS).

Nedeľné hlasovanie by 1,7 milióna slovinskí občania hlasovali, celková účasť dosiahla takmer 42 percent, v závislosti na internetových stránkach volebnej komisie. Toto bola najnižšia miera účasti v histórii Slovinska.

zdroj: daily.hu.hu

Leave a Reply 74 megnézve, 1 alkalommal mai nap |