Nincs akadálya a nyomozásnak közérdekű adattal való visszaélés miatt – így döntött az ügyészség a 24.hu információi szerint, és ezzel talán megismerhetjük a Mészáros Lőrinc családi érdekeltségébe tartozó Vivienvíz Kft. üzleteit is a Volánbusszal.

Az ügy háttere, hogy tavaly nyáron a Vivienvíz szállított 4188 darab félliteres palackot 268 ezer forint plusz áfa értékben a Volánbusz Zrt.-nek. Hivatalosan védőitalnak nevezték a szállítmányt. Miután kiderült, hogy a MÁV beszállítója volt a Mészáros-cég, a szocialisták megkeresték a busztársaságot, ám nem kaptak választ. A vásárlásra végül úgy derült fény, hogy Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési ügyekért felelős államtitkára megadta az adatokat egy MSZP által küldött másik kérdésre – emlékeztet a 24.hu.

Miután tehát a Volánbuszról kiderült, hogy elhallgatta a beszerzést, Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető feljelentését tett közérdekű adattal való visszaélés miatt.

A rendőrség a kutakodás során kiderítette, hogy a cég öt alkalommal is vásárolt a Vivienvíztől, mégis lezárta a nyomozást. Szerintük ugyanis megállt a Volánbusz érvelése, hogy a vásárlások eseti jellegűek voltak, nem szerződésesek, ezért nem titkolták el a közérdekű adatot, csak másképp értelmezték a kérdéseket.

Az MSZP nem hagyta annyiban az ügyet, és megszerezte az Igazságügyi Minisztérium állásfoglalását arról, hogy az ilyen típusú beszerzéseket is szerződésnek kell tekinteni. Ennek adott most igazat az ügyészség. A napokban Ibolya Tibor főügyész arról tájékoztatta a szocialista frakcióvezetőt, hogy felülvizsgálták a BRFK korábbi döntését, és hatályon kívül helyezték a feljelentés elutasítását – értesült a 24.hu. Kezdődhet a nyomozás.

forrás:hvg.hu