< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem, főszerkesztő blogja, Nav / Blog article: IV. Ismét a Csongrádi piac, avagy a visszaélések technikai lehetőségei, avagy a tudatos vásárlók lealázása

| Mobile | RSS

IV. Ismét a Csongrádi piac, avagy a visszaélések technikai lehetőségei, avagy a tudatos vásárlók lealázása

IV. Ismét a Csongrádi piac, avagy a visszaélések technikai lehetőségei, avagy a tudatos vásárlók lealázása

Aprólékosan figyelek, fülelek a piac viharos perceiben. Az őstermelők szerényen, míg a feketézők hangoskodnak s mutogatják a pénztárcájukat s annak tartalmát s közben figyelik a vásárlók reakcióit.

A nagyképűség csepeg, ami lassan felzabálja a vevőket. A nepperek a feketézők, az adócsalók lassan felzabálják a piacot.

Ilonka nénit kérdeztem a fehér W kocsival szállítja a megtermelt zöldségeket. Szomorúan közölte: – talán többet viszek vissza, mint, amit hoztam…már a disznó sem győzi enni a répát, a káposztát…stb,. s legyintett.

A maffia a déligyümölcsöt áron alul értékesíti. Elmentem a helyi Lidlbe. Ott a banán 429 Ft, míg a nepperek, akik nem adóznak 270 Ft adták. A mandarin az üzletben 1399Ft, míg a nepperek 620 Ft adták. A szőlő a Lidlbe 850Ft., míg a nepperek 499 Ft árulták s lehetett alkudni.

A Csongrádi édességárus Szerbiából- Jugoszlávia, Szabadka – hordja be a táblás csokikat, a rizses csokikat, a kapucsínót, a 3x’ egyben a Milka több változatát, s nem beszélve az őrölt kávék választékát. Pl,
Egy Thcibo 250 dkg kávé a nagykerekben – országosan érdeklődtem a nagykerektől- 420 Ft nagykerár, erre rá kell tenni a nyereséget pl 30% (126 ft), s így kialakul eladási ár 546 Ft!!!

Az adó s vámcsaló csongrádi cukorkás 420 Ft adja a kávét!!!

Kint a jugóban 250 Ft veszik az olasz piacon.

A boltokban a 250 dkg kávék minőségtől függően 499Ft- 800 Ft-i közötti áron adják el, ám ez csak s kizárólag AKCIÓ alatt történik!

Azért tudom, mert én is a nagykertől vásároltam édességet áfás számlára s nyugtát is adok!!!…

Megdöbbentem a csongrádi adó és vámcsaló árain.

Véleményem szerint a helyi – lokális- önkormányzat a felelős a piaci adócsalások a vásárlók megtévesztéséért a nepperek felvirágozásáért a tudatos vásárlók, idősek, szegények, elesettek becsapásáért , a megerősödött visszaélésekért…

Azt mondta a cukorkaárus ügyesnek kell lenni. A NAV a fogyasztóvédelem a zsebben van. Mi tudjuk, mikor jönnek s hányan. HMMM!!
Erre nem szóltam semmit. Továbbra is figyeltem, füleltem.

A nap folyamán egyetlen egyszer sem állított ki nyugtát. Lassan három hete ennek a megfigyelésnek!

Most számoljunk:

Napi bevétele 20 ezertől 45 ezer forintig terjed. Könnyű kiszámolni, hisz ha áfás számlára vásárol, a nagykerben (?)…”avval csak el kell számolnia”. Kivétel, ha nem ad nyugtát, s nem üti be a pénztárgépbe.

Na, már most ez a teória a piacokon nem működik. Itt senki nem ad nyugtát. Ez a csongrádi cukorkás talán nem is tud írni.
Hasonló eset van a Kiskunfélegyházi cukorkással is.
Kíváncsi lennék, adózik e, vagy adózott-e 20 év alatt. Erre kizárólag a NAV tudna választ adni.

Én személyesen csalódtam, kiábrándultam a NAV- ból. Ez olyan, mint, ha valaki kimegy a mezőre, leszed egy Margarétát elkezdeni szaggatni a szirmait,,, megbüntessem, ne büntessem, szimpatikus vagy nem szimpatikus a bejelentő, vagy lehetetlenítsem el, vagy ne…

Hacsak a piaci napokon Csongrádon szerda- péntek- szombati napokon folytatja az adócsaló tevékenységét, igen jól keres, mivel nem adózik a bevétele után.

Ergo: ha átlagot vonok 24 meg45 az 69, ezt elosztom 3 –mal az 23 ezer forint piaci napokon, tehát hetente tisztán  69 ezer forintot tesz a zsebébe! Így havonta 280 ezer forintot keres adózatlanul Ám csak a Jó Isten tudja, hová melyik piacokra jár még a járulék s az adócsaló!
A NAV tehetetlen. Az előző évtizedekben ezeket a feketézőket lecsukták.

A határmentén kialakult „kávé, rizses csokoládé expedicíó” kirándulások egyre szaporább teljesítményre ösztönzik a határvédelmet a Vám és Pénzügyőrséget.

A bejelentőket nem eltaposni kellene, hanem megköszönni a „felderítő” munkájukat!

Az hogy évente egyszer-kétszer „ellenőrzést rendel el a piacokon, rendezvényeken…stb. nem riasztja el az adó- járulékcsalókat. Be kell épülni közéjük s belülről muszáj rombolni.

Menjünk tovább!

Ez csak egy hipotézis. Azonban, ha komolyan vesszük s rendszeresen kontroll alatt tartanánk a piacokat s több felelősséget, jogkört adnánk a piaci felügyelőknek, milliárdokkal lehetne gyarapítani a büdzsét…S ezzel kiszorítanánk a feketézőket, az adócsalókat, a vámcsalókat, az élelmiszer hamisítókat..stb.

Ez egy komoly változást hozna a piaci kereskedelem területén! Előbb-utóbb szüksége lesz a kormánynak e- területen egy átfogó törvényalkotásra, a polgárok egészsége, megélhetése..stb. miatt!

A polgárok egészsége, a nyugdíjasok megélhetése, a hajléktalanok felszámolása, a gyermekek éhezésének megszüntetése, a rokkantak támogatása nemcsak ingyenes ebédosztásra gondoltam.

A probléma gyökerét az önkormányzatoknál kellene keresni. Ellenben előtte meg kellene szüntetni az uram-bátyám seggnyalást s ha neked van, akkor nekem is kell..Igaz nekem nincs szükségem rá.

2017 , november 17

-oil-

Leave a Reply 521 megnézve, 1 alkalommal mai nap |