< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Szakértő: egészségügyi eszközök lehetnek a kibertámadások célpontjai

| Mobile | RSS

Szakértő: egészségügyi eszközök lehetnek a kibertámadások célpontjai

2017. november 19. | hozzászólás | Közélet

Gazdaság-infromatika-kibervédelem
Szakértő: egészségügyi eszközök lehetnek a kibertámadások célpontjai

Az egészségügyi eszközök lehetnek a kibertámadások célpontjai, az egészségügyi intézmények informatikai védelme nagyon rosszul áll Magyarországon – mondta Keleti Arthur, az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás alapító elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Világszerte problémát okoz lépést tartani a technológiai fejlődéssel, de Magyarországon az egészségügyi intézmények védelmében rosszabb a helyzet, mint Európában – mondta.
A szakértő kifejtette: a legnagyobb hatalom az adat, és annak az elemzése, a világ legjelentősebb cégei nem bankok, hanem technológiai vállalkozások. Ma már szinte mindenért az adatunkkal fizetünk: az ingyenes internetes keresőprogramok, a közösségi média azért vannak, mert az adatok hatalmas értékké váltak – mutatott rá.
Ezen belül az egészségügyi adatok, amelyek kereskedelmi célból hasznosíthatóak, a legsérülékenyebb és legérzékenyebb adatok.
Elmondta: a becslések szerint 2020-ra 100 milliárd olyan eszköz lesz a világon, ami egészségügyi adatot kezel, tárol vagy továbbít okostelefonra, számítógépre. Minden emberre 5-6 ilyen eszköz jut majd, ami napi egy gigabájt adatot állít elő. Mindez a veszélyek sokaságát hordozza magában – fejtette ki.
Az egészségügyi intézmények informatikai védelme nagyon rosszul áll, és alacsony szintű a dolgok internete (IoT) – például okoskarkötők – területén is.
Kitért arra is, hogy néhány cég már összefogott, és az egészségügyi eszközök használatához adatvédelmi piaci sztenderdek kidolgozásában működnek együtt, ami komplex, szabályozói oldalról is.

MTI

Leave a Reply 261 megnézve, 1 alkalommal mai nap |