< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Vádemelés a makói halálos építkezési baleset ügyében

| Mobile | RSS

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Vádemelés a makói halálos építkezési baleset ügyében

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG

          6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.

            Tel.: (62) 622-651 • (62) 622-680 • Fax: (62) 622-689

                               E-mail: csongrad.fou@mku.hu

 

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

Vádemelés a makói halálos építkezési baleset ügyében

 

 

A Makói Járási Ügyészség vádat emelt azzal a helybeli férfival szemben, aki egy tetőszigetelést folytató cég ügyvezetőjeként a foglalkozási szabályok megszegésével több munkavállalója életét veszélyeztette, míg egy munkás halálát okozta.

 

A vádirat szerint a vádlott egy cég ügyvezetőjeként 2015. novemberében vállalta el egy makói telep bővítése során felépített raktárak lapostető szigetelési munkáit. A szerződésben rögzítették, hogy a vállalkozó köteles az állag-, vagyon- és kapcsolódó életvédelem biztonságának garantálására és az esetlegesen okozott károk helyreállítására. A szerződés alapján 2015. december 11. napján a telephelyen az egyik raktárépület tetejét szigetelték a vállalkozó munkásai, melynek végeztével azt fóliával kellett letakarni. A tetőn előzőleg kivágásra kerültek 2×2 méteres nyílások a későbbi füstelvezetők elhelyezése érdekében. A vádlott a nap elején minden munkavállaló rendelkezésére bocsátott beülő-hevedert, azonban azzal is tisztában volt a vádirat szerint, hogy a tetőn dolgozó munkavállalói annak ellenére, hogy a hevedert viselik, azt rögzíteni semmihez sem tudják. A munkások így mindenféle védőeszköz, illetőleg biztonsági berendezés nélkül végezték a munkájukat a 9 db nyílás közvetlen közelében, amelyek egyébként lefedve sem voltak, illetőleg védőkorlátok sem kerültek kialakításra. Délután 3 óra körül az egyik munkás az egyik fóliával letakart 2×2 méteres nagyságú nyílásba lépett és mintegy 10 méter magasból a padlóra zuhant. Az esés következtében többszörös súlyos sérüléseket szenvedett el és életét vesztette.

 

A vádirat szerint a vádlott a foglalkozási szabályok megszegésével a tetőn dolgozó nyolc munkavállalójának életét és testi épségét tette ki közvetlen veszélynek, míg egy munkás a szabályok megszegése következtében életét vesztette.

 

A járási ügyészség a vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja.

 

A vádlott bűnösségének kérdésében a Makói Járásbíróság fog dönteni.

 

 

S z e g e d, 2017. november 20.

 

Dr. Kopasz Zsolt

főügyész

 

Leave a Reply 64 megnézve, 1 alkalommal mai nap |