< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: Emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények Balástyán

| Mobile | RSS

Emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények Balástyán

Emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények Balástyán

Tárgyalás időpontja:
2017. november 17. péntek, 09:00
Összegzés:

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét az emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt T. Zoltán ellen indított büntetőügyben. A vádlott büntetése maradt 10 év szabadságvesztés, azonban ezt nem fegyházban, hanem börtönben kell letölteni. Ugyanakkor a közügyektől eltiltás tartamát 10 évről 7 évre enyhítette a táblabíróság.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a 10 év szabadságvesztés kiszabása – tekintettel az elkövetett cselekményekre – mindenképp szükséges, ezért az ítélőtábla a büntetés enyhítésre nem látott semmilyen indokot. Ugyanakkor az első bűntényes fiatal felnőtt vádlott esetében az ítélőtábla elegendőnek tartotta a büntetési célok megvalósulása érdekében az enyhébb büntetés-végrehajtási fokozatot, mint ahogy a rövidebb időtartamú közügyektől eltiltást is.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

A vádlott, aki korábban több alkalommal gyújtogatott ok nélkül, és akit a tűz látványa elbűvölt, 2014. március 5-én 10 óra előtt Balástya külterületén meggyújtotta a K. Ferenc sértett tulajdonában lévő nádast. A nádas mintegy 200 négyzetméteres területen gyulladt ki, és a tűz átterjedése miatt összesen 20 mázsa nyárfa és 60 mázsa akácfa is megégett. Nem sokkal ezt követően, 12:30 óra előtt a vádlott ezen a területen ismét tüzet gyújtott, aminek következtében 200 négyzetméternyi nádas teljesen leégett.

Március 6-án már egy füves, szintén K. Ferenc tulajdonában lévő területet gyújtott meg a vádlott, ahol 300 négyzetméternyi területen égett ki a fű. Március 10-én este ismét K. Ferenc nádasán gyújtogatott a vádlott, ahol 100 négyzetméternyi nádas égett le. Március 17-én újra csak nádasban lobbantotta fel a lángokat a vádlott, ekkor 200 négyzetméternyi terület égett le. A tűz eloltásához minden alkalommal a tűzoltóságot kellett riasztani.

A vádlott, aki ezekkel a cselekményeivel összesen 131 ezer forintnyi kárt okozott, más területeken folytatta tovább a gyújtogatást.

2014. március 21-én a lakóhelyétől mindössze 300 méterre lévő balástyai ingatlan udvarán lévő melléképület nádtetejét gyújtotta meg. A tűz az egész melléképületre átterjedt, az leégett és használhatatlanná vált. A rongálási kár meghaladta a másfél millió forintot. Az épületben felrobbant a gázpalack és mintegy 245 ezer forint értékű használati tárgy semmisült meg. Ez az ingatlan J. Ilona tulajdonában volt, akinek a nádasát is felgyújtotta a vádlott 2014. március 12-én. Itt száz négyzetméternyi nádas és fű égett le. 2014. április 15-án este egy M. János használatában lévő földdarabon, Balástya külterületén 10 darab széna kőrbála égett le a vádlott gyújtogatása következtében, emellett a területen lévő fák ágai és törzsei is megégtek. Itt 60 ezer fontos rongálási kár keletkezett.

Április 28-án este ismét J. Ilona ingatlanára támadt rá a gyújtogató. Itt lángolt korábban a melléképület, de mivel a vádlott akkor nem nézte végig, hogyan ég le az épület, elhatározta: felgyújtja a főépületet is. Bár tudta, hogy a 84 éves sértett ilyenkor már alszik, azt, hogy a kimenekülés nehéz az épületből, és a főépületben egy gázpalackot is tárol a ház gazdája, ennek ellenére meggyújtotta az épület nádtetejét. Amikor a tető lángra kapott, biciklivel hazatért, és onnan látta, hogy az egész tetőzet lángokban áll. Előbb elindult lefeküdni, majd meggondolta magát, szólt a vele egy házban lakó szüleinek, és együtt indultak a lángoló tanyához. Egy másik szemtanú értesítette a tűzoltókat, akik éjjel eloltották a tűzet. Közben az idős asszonynak sikerült kimenekülnie a házból.

A felgyújtott épület teljesen használhatatlanná vált, számos ingóság is megsemmisült, így összességben a vádlott minimum 8,7 millió fontos kárt okozott a sértettnek. J. Ilona életben maradása kizárólag a véletlenen múlott. Ha az idős asszonynak nem sikerül kimenekülnie a házból, halála nagy szenvedések árán következett volna be.

A vádlott ezt követően, hogy a gyanút magáról elterelje, május 2-án a szülei házának melléképületében lévő 4 köbméter tűzifát gyújtotta meg, amivel 9.100 forint kárt okozott.

 

Az I. fokú ítéletről

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, folytatólagosan elkövetett rongálás bűntettében és 2 rendbeli rongálás vétségében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2017. február 23-án T. Zoltán (1992) vádlottat. Ezért őt a bíróság halmazati büntetésül 10 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság:
Leave a Reply 58 megnézve, 1 alkalommal mai nap |