< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: A klímaváltozásról és a vízválságról tartott előadást Áder János

| Mobile | RSS

A klímaváltozásról és a vízválságról tartott előadást Áder János

2017. november 22. | hozzászólás | Fecsegő hírek

A klímaváltozásról és a vízválságról tartott előadást Áder János

Klímaváltozás és vízválság ­– ezek jelentőségéről és a mindennapi életünkre kiható, hosszú távú következményeiről beszélt nem sokkal ezelőtt Áder János a Szent István Egyetemen.

Az államfő a Klímaváltozás és vízválság címmel a Szent István Egyetemen tartott előadásában arra kereste a választ, hogy a klímaváltozás és a növekvő vízfelhasználás tekintetében merre tart a világ, és milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a jövőben a nagyobb válságok elkerülésére.

Áder János elmondta, hogy a elmúlt tíz évben egyre magasabb rekordhőmérsékleteket mértek, ami a Föld felmelegedését jelenti. Hozzátette, hogy ennek egyik oka a szén-dioxid koncentráció növekedése, aminek a megállítása globális feladat.

Gödöllő, 2017. november 21. Áder János köztársasági elnök előadást tart Klímaváltozás és vízválság. Merre tart a világ? Mit tegyünk? címmel a gödöllői Szent István Egyetem Tudástranszfer Központjában 2017. november 21-én. MTI Fotó: Kovács TamásGödöllő, 2017. november 21.
Áder János köztársasági elnök előadást tart Klímaváltozás és vízválság. Merre tart a világ? Mit tegyünk? címmel a gödöllői Szent István Egyetem Tudástranszfer Központjában 2017. november 21-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A köztársasági elnök kitért arra, hogy a légkörben található széndioxid 50 százalékát nyelik csak el az óceánok és az erdők. A légszennyezés miatt 3,5 millió ember hal meg évente. Hozzátette, hogy a párizsi éghajlatvédelmi egyezményben megfogalmazott cél, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedést 2 Celsius fok alatt tartsák, nehezen vagy egyáltalán nem valósítható meg, mivel ehhez a széndioxid kibocsátást tízévente felezni kellene.

Az államfő arról is beszélt, hogy a Föld vízkészletének csak 2,5 százaléka édesvíz, azonban az édesvízkészlet jelentős része a sarki jégtakaróban található, így a valóban rendelkezésre álló édesvízkészlet csak 0,7 százalék. Ráadásul a felmelegedés miatt folyamatosan nőnek a Földön a vízhiányos területek, a vízhiány pedig kihat az élet és a gazdaság minden területére. Naponta 10 ezer, hatévesnél fiatalabb gyermek hal meg a szennyezett víz miatt – fűzte hozzá a köztársasági elnök.

Áder János köztársasági elnök előadást tart Klímaváltozás és vízválság. Merre tart a világ? Mit tegyünk? címmel a gödöllői Szent István Egyetem Tudástranszfer Központjában 2017. november 21-én. MTI Fotó: Kovács TamásÁder János köztársasági elnök előadást tart Klímaváltozás és vízválság. Merre tart a világ? Mit tegyünk? címmel a gödöllői Szent István Egyetem Tudástranszfer Központjában 2017. november 21-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Áder János felvázolta, hogy 2050-re a Föld népességének 75 százaléka nagyvárosokban fog élni, a növekvő vízszükséglet ellátásának megoldása pedig megoldandó feladat.

A vizek szennyezésével kapcsolatban Áder János rámutatott, hogy az óceánokon úszó PET-palack szemétsziget már Argentína méretű. Riasztó adat, hogy 20 ezer PET palackot használunk el másodpercenként.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 77 megnézve, 1 alkalommal mai nap |