< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Az Y generáció átka: ellenük épült a rendszer

| Mobile | RSS

Az Y generáció átka: ellenük épült a rendszer

2017. november 22. | hozzászólás | Közélet

Az Y generáció átka: ellenük épült a rendszer

Egy olyan gazdasági környezetben, ahol a világ vagyona a „kiválasztott” egy százalék kezében van, az Y generációs fiataloknak a modern kori történelem legsúlyosabb jövedelmi egyenlőtlenségével kell szembenézniük – áll a Credit Suisse új elemzésében, ami a fejlett gazdaságok jövőbeli kihívásairól szól egy kis adóelkerüléssel kiegészítve.

Az ezredfordulósok, más néven az Y generációs fiatalok a korábbi nemzedékektől eltérően óriási adósságokkal lépnek be a munkaerőpiacra egyetemi diplomájuk átvétele után, így elvileg hátrányos helyzetből indulnának. De egyesek kivételt képeznek: az ő életútjukat gyakran szüleik szorgalma vagy kapcsolatrendszere határozza meg, akik életük egy bizonyos szakaszában aránytalanul nagy vagyonnal határolják el gyermekeiket a társadalom többi részétől.

Ez a folyamat nem új keletű, de az ezredfordulós generációnál olyan társadalmi egyenlőtlenséget fog okozni, ami beláthatatlan következményekkel járhat –  figyelmeztet új jelentésében a Credit Suisse, ami az amerikai, német, francia és spanyol ezredfordulós generációt tanulmányozza a hallgatói hitelek, az egyre kevesebb örökölt pénz és a szigorodó jelzálogok útvesztőjében.

 

Az egyetem csak a pár kiválasztottnak kedvez? 

2013-ban a húszas éveikben járó amerikai fiatalok 37 százaléka adóssággal fejezte be tanulmányait, ami a teljes adósságállományuk közel 20 százalékát jelentette. A 2015-ben végzett tanulók ettől eltérően átlagosan 35 ezer dolláros adósságot halmoztak fel, ami az infláció figyelemebe vételével is kétszer annyi, mint a 20 évvel ezelőtti diákokra hárult terhek összessége.

A botrányos költségek mellett az egyetemi diplomának előnyei is vannak: A 2015-ben végzett amerikai egyetemek hallgatói 56 százalékkal kerestek többet, mint az érettségivel rendelkező társaik. Ez 1973 óta a legnagyobb fizetései szakadék a két csoport között. Sokan csupán kényszerből tanulnak tovább, mivel az alternatíva elképzelhetetlennek tűnik számukra: az elmúlt időszakban stagnált vagy csökkent az alacsony képzésű munkavállalók bére az országban.

Míg az ezredfordulósok olyan munkahelyeket céloznak meg, ahol magas fizetésekre számíthatnak (például a pénzügyi szakmában), igazából nem keresnek többet, mint szüleik egykoron. De kemény árat fizettek azért, hogy ugyanabba a gazdasági csoportba tartozzanak. A Young Invincibles-csoport elemzése rámutat, hogy egy átlagos ezredfordulós háztartásra 40 ezer dollárral kevesebb összeg jut egy évben, mint a húsz évvel ezelőtti korosztályra. Ez 20 százalékos csökkenést jelent.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 103 megnézve, 1 alkalommal mai nap |