< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem, Nav / Blog article: VI. A szentesi piac semmit nem változott, avagy ismét a Csongrádi piaci események tartják lázban Csongrád megyét!

| Mobile | RSS

VI. A szentesi piac semmit nem változott, avagy ismét a Csongrádi piaci események tartják lázban Csongrád megyét!

2017. november 24. | hozzászólás | Fogyasztóvédelem, Nav

VI.A szentesi piac semmit nem változott, avagy ismét a Csongrádi piaci események tartják lázban Csongrád megyét!

Egy ködös hajnalon érkeztünk a kollégámmal a szentesi piacra. A többiek már ott vártak bennünket. A zöldövezet – piaci- a város szívében kellemes látványt nyújtott. Meglepődtünk, hisz nem számítottunk „ennyi árusra”. Vásárlók lézengtek, nézelődtek. Az összetételük igen heterogén volt. Az asztalokon friss zöldség kompozíciót láthattunk, befőtteket, őrölt paprikát, déligyümölcs árusítókat, szalonnát és édességárust is…stb.

Körbe jártuk a piacot. Nem sok ember adott nyugtát. Ez a jelenség a magyar piacokon bevett szokás. Az igaz, ezzel a törvénysértéssel, több milliárddal károsítsák meg a büdzsét. Hogy nem adnak nyugtát, sem számlát, ez komoly gazdasági probléma, mivel a piaci felügyelők hanyagsága, pletyizése s hozzáállása pejoratív.

Remélem a választásokat Orbán Viktor Miniszterelnök vezetésével megnyerik. A piacok konkrét ellenőrzésének gondolata már megszületett a kormányprogramban.

Ugyanazokat a hibákat találtuk, mint a többi piacoknál. A füstült áruk, az őrölt paprikák, mézek eladása megköveteli a törvényi előírások betartását, az értékesítési egészségügyi rendeletek betartását,valamint az egészségügyi ellenőrzést, számlaadást. Az áfás számlákról már nem is beszélek.

Na, de lépjünk egy nagyot!

Ismét a Csongrádi piaci események tartják lázban a polgárokat. Ők azok akik, véleményt mondhatnának a piac közszereplőiről. Itt minden s mindenki megtalálható. A vasszögtől a műszaki cikkekig, ruhák édességek,…stb.,.

Mikor Csongrádra értem, kicsit paprikás volt a hangulat. Több roma honfitársunk susmusolt a ködös hajnalon.  Kezdtem kipakolni. Vevők alig voltak jelen a piac életében. Mindenki el volt foglalva. Félig pakoltam ki az édességeket – amiről van a Nemzeti adó és Vámhivataltól engedélyem -NAV- mikor feldúltan érkezett a pultomhoz egy roma polgár, aki műszaki cikkeket árul csak elfelejt nyugtát adni vagy áfás számlát. Felhívnám a figyelmét, hogy a műszaki cikkekhez, garanciális bizonyítvány, illetve magyar nyelvű műszaki leírást is adni kell!. A Jótállási okiratot le kell bélyegezni…s még sorolhatnám, ám nem teszem!

– Adjá már egy Mokáte capuccinot

– Neked is jó reggelt. Oda tettem elé s már kezdtem írni a nyugtát, mire elkezdett ordibálni s szétnézett, hogy ki figyeli. Mért nem adtál  nyugtát.

– Most írom. – közöltem vele. Mocskolódott s szidni kezdett. Ezekre a trágár becsületsértő mondatokra nem reagáltam. Megfordultam s pakoltam tovább.

A hangulat még borúsabb lett a roma színjátéktól.

Elkezdődött a piac

 A piaci élet az idősebb korosztály „játszótere”. A megítélésem szerint a vásárlók többsége hatvan éven felüli. Ez nem baj, mivel erősíti a szabályt. Közben figyeltem, füleltem. A roma fiatalember morgott, mint egy kutya. Féltem nehogy megharapjon. Fogyott a műszaki cikk. De egyetlen nyugtát nem adott… ki cirkuszólt? – hát Ő a nagy pofájával.

Hol vetted a műszaki cikkeket, van e –számlád, vagy van- e nyugtatömböt, amit nyilvántartasz…stb. soroljam még…nem teszem.

A piac vége felé ismét balhé lett. Egy házaspár ordibálni kezdett velem s titkolózott. Nem reagáltam. A fér vett egy 110 Ft –os csokoládé szeletet. Állítottam ki a nyugtát. Oda adtam. Elvette s forgatni kezdte.

– Nem olvasható a bélyegző?- kiabál hangosan, mivel náluk ez szokás. Felhívás a keringőre.

– Semmi probléma, próbáltam a szelet, a vihart lecsendesíteni. Újrapecsételtem a nyugtát, amit adtam. Olvasni kezdte. A mozdulatai nem a képzettségét mutatták. Meglepetést láttam az arcán, majd erőszakosan mondta..

– Újságíró vagy?

– Nem tegeződtünk.

– Nem lehet vállalkozásod. Te csaló vagy. de ezt már kiabálta, s közben szétnézett. A romák a romák mellé állnak, még, akkor is, ha nem tudják, miről van szó! Nekem van barátom a adóhivatalnál, magas beosztásban, dicsekedett; majd elintézlek én.

Nem reagáltam. Nem alacsonyodok le. Közben a roma fiatalembernek elfogyott a levegője.. Később érkezett a – gondolom a neje, aki szintén parádézott s adta a színpadi erkély jelenetet a Júlia szerepét a közönségnek. A romák tapsoltak. Én mosolyogtam. – s belenéztem a szemébe. Láttam a félelmet, az erélytelenséget, a határozatlanságot. Halk szavakkal lecsendesítettem a tengeri haragját. Megszelídült, mint egy versenyparipa. Az érvelése gyenge volt s mutatkozott a felkészületlensége, Ő a hangos beszédével kompenzálta a hiányosságait. Nem voltak, s nincsenek tisztába a törvénnyel.

Közben férje elsomfordált, aki dicsekedett a NAV- nál dolgozó barátjával s kiabálta, hogy utánam nézett! HUUUU, de megijedtem!

Végre befejezték a jelenetet. A taps elmaradt. Ők megszégyenülve távoztak a Csongrádi piac színteréről. Ja, majd elfelejtettem. Ott láttam őket 2017 november 23 -án, csütörtökön nyolc óra 12  perckor a szentesi piacon.. A felség erre azt mondta: – balesetet szenvedtek.

Borzasztóan gyenge a piaci felügyelet. Nekik ezt a vitát nem nézni, nem hallgatni kellett volna, hanem megszüntetni.

Oláh István László

író,újságíró, főszerkesztő, tanár MDe/MA/MSc

A Demokratikus Koalíció Csongrád megyei 3-as választó kerületi elnökségének kommunikációért felelős elnökség tagja

Leave a Reply 300 megnézve, 1 alkalommal mai nap |