< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Már a kőkori emberek is ügyeltek a vérfertőzés elkerülésére

| Mobile | RSS

Már a kőkori emberek is ügyeltek a vérfertőzés elkerülésére

2017. november 25. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Már a kőkori emberek is ügyeltek a vérfertőzés elkerülésére

Felmenőink már 34 000 éve is tudták, hogy nem jó ötlet rokonaikkal párosodni. Oroszországi leletek elemzése felfedte, hogy az ősi emberek még a legkisebb közösségekben is kerülték a vérfertőzést.

A Cambridge-i és a Koppenhágai Egyetem munkatársai által vezetett csapat szerint az őskori emberek igen kifinomult társadalmi és párosodási rendszert fejlesztettek ki, és szándékosan a családjukon kívülről kerestek párt maguknak – számol be az RT.

A kutatás eredményei magyarázatot adhatnak arra, hogy miért lettek sikeresebbek az anatómiailag modern emberek, mint más típusok, például a neandervölgyiek.

A szakértők Szunginál, egy oroszországi késő őskőkori lelőhelynél előkerült maradványokat elemeztek. A korabeli testek többségétől eltérően az itt azonosított négy egyént együtt temették el. A csapatot meglepte, de a személyek nem álltak közeli rokonságban egymással – legfeljebb másodunokatestvérek lehettek.

A sírban olyan tárgyakat és ékszereket találtak, melyek arra utalnak, hogy a korabeliek olyan szabályokat és szertartásokat alakítottak ki, melyek a csoportok közti párcserét segítették. Ez talán a modern házassági ceremóniák előzménye volt.

Eske Willerslev, a csapat tagja szerint ez azt jelenti, hogy az emberek már az őskőkor végén, kis csoportokban élve is megértették a beltenyészet elkerülésének fontosságát.

Adataink azt sugallják, hogy szándékosan kerülték el. Ez azt jelenti, hogy ki kellett fejleszteniük egy rendszert erre a célra

– mondta a kutató.

Összehasonlításképp: az Altajból származó, 50 000 éves neandervölgyi maradványok genetikai vizsgálata nem mutatta ki, hogy ősi rokonunk törekedett volna a vérfertőzés elkerülésére. Éppen ezért a szakértők úgy vélik, hogy a modern emberek párosodási szokásai elősegítették a csoport felemelkedését.

Kiemelt kép: José-Manuel Benito Álvarez/Wikimedia Commons)

forrás:hír24.hu

Leave a Reply 140 megnézve, 1 alkalommal mai nap |