< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Erőszakos hatalomátvételre készül Szaakasvili? Nem adja fel magát a volt grúz elnök

| Mobile | RSS

Erőszakos hatalomátvételre készül Szaakasvili? Nem adja fel magát a volt grúz elnök

2017. december 6. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó, egykori georgiai elnök nem szándékozik feladni magát az ukrán hatóságoknak. Szerda estére nagygyűlést hívott össze a parlament elé – közölte a politikus Kijevben tüntetésének helyszínén.

Ukrán hírportálok arról számoltak be, hogy kora reggel támadás érte az ellenzéki politikus híveinek a parlamentnél, a kormány épületével szemben fekvő parkban tiltakozásul felállított sátrait.

Erőszakos hatalomátvételre készül Szaakasvili? Nem adja fel magát a volt grúz elnök

Fotó: MTI/EPA/Sztyepan Franko

Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyszíni beszámolója szerint

rendfenntartók rontottak rá a tüntetőkre, utóbbiak közül többen megsérültek, pontos számuk nem ismert.

Szaakasvili a Facebookon azt írta, hogy

szerinte őt akarták erővel elvinni, de rossz sátorra törtek rá, nem arra, amelyben ő tartózkodott.

A roham után a politikust támogatói a közeli Kijev szállodában helyezték biztonságba, a tüntetők pedig Szemen Szemencsenko parlamenti képviselő, a Donbassz önkéntes ukrán alakulat volt parancsnokának vezetésével hozzáláttak a sátraikat védő barikádok megerősítéséhez.

A rendőrség nem közölt semmit a reggeli rajtaütésről.

Larisza Szarhan, az ukrán főügyész sajtótitkára közben a Twitteren nyilvánosságra hozta, hogy konkrétan milyen bűncselekmények elkövetése miatt adtak ki körözést Szaakasvili ellen. Eszerint

az ellenzéki politikust bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekménnyel, hivatalos személyek (rendfenntartók) elleni bűnelkövetőknek nyújtott segítséggel és utóbbiak bűnös tevékenységének fedezésével gyanúsítják.

Az ukrán főügyészség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai előző nap házkutatást tartottak Szaakasvili kijevi lakásában, majd őrizetbe vették a volt odesszai kormányzót. A politikus hívei azonban megakadályozták, hogy elszállítsák őt onnan: betörve a rendőrségi mikrobusz ajtaját kiszabadították őt a járműből.

Őrizetbe vétele előtt Szaakasvili felmászott a lakását magában foglaló nyolcszintes ház tetejére, és azzal fenyegetőzött, hogy leugrik onnan.

A rendőrjárműből történt kiszabadulása után a politikus hívei gyűrűjében a parlament elé vonult, ahol beszédet mondott az összegyűlt néhány ezres tömeg előtt, majd az éjszakát is a sátrakat állító tiltakozók között töltötte.

Jurij Lucenko ukrán főügyész közben sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra, hogy hivatala olyan bizonyítékok birtokában van, amelyek alapján Szerhij Kurcsenko, a Majdan-tüntetések nyomán 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök környezetéhez tartozó oligarcha pénzeli az ukrán állampolgárságától megfosztott, jelenleg hontalan Szaakasvili kijevi tiltakozó megmozdulásait.

A főügyész szavai szerint

Szaakasvili erőszakos hatalomátvételre készül Ukrajnában a megbuktatott Moszkva-barát ukrán vezetéssel együttműködve.

Forrás: MTI

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 66 megnézve, 1 alkalommal mai nap |