< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Nemzetközi rendőri és ügyészi együttműködés eredményeképpen elfogták a csengelei gyilkosság gyanúsítottját

| Mobile | RSS

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Nemzetközi rendőri és ügyészi együttműködés eredményeképpen elfogták a csengelei gyilkosság gyanúsítottját

 

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG
6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.

 

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y
Nemzetközi rendőri és ügyészi együttműködés eredményeképpen elfogták a csengelei gyilkosság gyanúsítottját

 

A Csongrád Megyei Főügyészség indítványára kibocsátott európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján az osztrák bűnügyi hatóságok előállították azt a férfit, aki a 2017. december 5. napján Csengelén történt gyilkosság elkövetésével gyanúsítható megalapozottan.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendelt el nyomozást több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt a 2017. december 5. napján az éjjeli órákban történt emberöléssel összefüggésben. A megalapozott gyanú szerint fenti napon éjjel 03 óra 15 perckor az M5 autópályán Budapest felől Szeged irányába haladva a Csengelei pihenőhelyen az elkövető több lövéssel megölt egy bolgár állampolgárt, valamint súlyos életveszélyes sérüléseket okozott egy német állampolgárnak. Utóbbi életét a sürgős orvosi beavatkozásnak köszönhetően sikerült megmenteni. Az eljárás során felmerült bizonyítékok alapján a bűncselekmény elkövetésével egy német állampolgárságú, de Ausztriában élő férfi gyanúsítható megalapozottan, aki a bűncselekmény elkövetését követően azonnal elhagyta Magyarország területét és Ausztriába távozott. A rendőrségnek az ügyészség közreműködésével nemzetközi bűnügyi együttműködés keretében sikerült az elkövető személyét beazonosítani. Miután a gyanúsított személye ismertté vált, a Csongrád Megyei Főügyészség európai és nemzetközi elfogatóparancs kibocsátására tett indítványt a Szegedi Járásbíróság felé sürgősségi eljárást kezdeményezve. A bűncselekmény elkövetésétől számított 36 órán belül az ügyészség az indítványt a bíróságnak megtette, valamint felvette a Csongrád Megyei Főügyészség a kapcsolatot az európai ügyészi szervezettel, az Eurojusttal is annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok biztosítása, valamint a gyanúsított elfogása soron kívül megtörténjen. Ennek érdekében a Csongrád Megyei Főügyészség Európai Nyomozási Határozatot is bocsátott ki az osztrák hatóságok felé a bűncselekmény elkövetéséhez használt gépkocsi és lőfegyver, valamint egyéb bizonyítékok osztrák hatóságok általi biztosítása érdekében. A főügyészség az Európai Nyomozási Határozatot az Eurojuston keresztül közvetlenül továbbította az osztrák ügyészi szervek felé. A főügyészség a nyomozás elrendelését követően a gyanúsított elfogásáig a német és az osztrák ügyészi szervekkel az Eurojuston keresztül folyamatos kapcsolatban volt.

A Csongrád Megyei Főügyészség indítványára kibocsátott európai elfogatóparancs alapján az osztrák bűnügyi szervek a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható német állampolgárt Ausztriában előállították és átadási őrizetbe vették, valamint a főügyészség által kibocsátott Európai Nyomozási Határozatra az általa használt személygépkocsit lefoglalták a feltételezett elkövetési eszközzel együtt.

Az ügyben a nyomozást a Csongrád Megyei Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja. A gyanúsított átadásáról az illetékes osztrák bíróság fog dönteni információink szerint a mai napon.

Szeged, 2017. december 8.

Dr. Kopasz Zsolt főügyész

Leave a Reply 170 megnézve, 1 alkalommal mai nap |