< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Angliában és Spanyolországban is lecsaptak a terroristák

| Mobile | RSS

Angliában és Spanyolországban is lecsaptak a terroristák

2017. december 31. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Angliában és Spanyolországban is lecsaptak a terroristák

Összeszedtük, melyek voltak 2017 második negyedévének legfontosabb külpolitikai eseményei: londoni tűzvész, barcelonai terrortámadás, Amerika kilépése a párizsi klímaegyezményből. Íme, az összefoglaló:

Május

Május 3.: Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozója után bejelentették, hogy a két ország visszatért a normális partneri együttműködéshez. (A viszony 2015 végén romlott meg, mert a török légierő légtérsértésre hivatkozva lelőtt egy szíriai bevetésen lévő orosz bombázót.)

Május 4.: Az amerikai képviselőház igen kis többséggel elfogadta, de a szenátus július 25-én – több republikánus ellenszavazattal – elutasította az előző elnök, Barack Obama nevével fémjelzett egészségbiztosítási törvény (Obamacare) visszavonását és új jogszabállyal való felváltását. A szenátus július 28-án leszavazta a csak az Obamacare visszavonását tartalmazó javaslatot is. Trump elnök október 12-én rendeletet írt alá az Obamacare módosításairól, első lépésként a rendszernek a kongresszus együttműködése nélküli teljes átalakítása felé.

Május 7.: A független, centrista Emmanuel Macron elsöprő győzelmet aratott a francia elnökválasztáson, ellenfele a második fordulóban Marine Le Pen, a radikális Nemzeti Front jelöltje volt. Macron május 15-én Édouard Philippe-et nevezte ki kormányfőnek.

Május 10.: Donald Trump amerikai elnök váratlanul elbocsátotta James Comeyt, a Központi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatóját. Comey úgy vélte, hogy azért vesztette el állását, mert nem függesztette fel a Michael Flynn volt nemzetbiztonsági tanácsadó ellen folyó vizsgálatot, és nem biztosította lojalitásáról az elnököt. Trump ezt tagadta. Comey június 8-i szenátusi meghallgatásán azt vallotta: nem fér kétség ahhoz, hogy Oroszország beavatkozott a 2016. évi elnökválasztásba. Comey utóda az FBI élén augusztus 1-jétől Christopher Wray lett.

Május 12.: Zsarolóvírussal végrehajtott kibertámadás söpört végig a világon, amely főként az egészségügyi intézményeket és a vállalati informatikai rendszereket érintette.

Május 17.: Robert Mueller volt FBI-igazgató személyében az amerikai igazságügyi minisztérium különleges ügyészt nevezett ki “az orosz kormánynak a 2016-os elnökválasztás befolyásolására irányuló erőfeszítései és más kapcsolódó ügyek” politikailag rendkívül érzékeny vizsgálatára. Mueller augusztus 3-án vádesküdtszéket hozott létre, és október 27-én megtörtént az első vádemelés: Paul Manafortot, Donald Trump volt kampányfőnökét és üzlettársát, Rick Gatest a többi közt az Egyesült Államok elleni összeesküvéssel, pénzmosással és adócsalással vádolták meg, és vádat emeltek a Trump-kampány volt külpolitikai tanácsadója, George Papadopoulos ellen is.

Május 19.: A svéd ügyészség megszüntette a WikiLeaks alapítója, az ausztrál Julian Assange ellen nemi erőszak gyanúja miatt 2010 óta zajló előzetes vizsgálatot. (Assange 2012 óta Ecuador londoni nagykövetségének épületében él, mert attól tart, hogy kiadhatják az Egyesült Államoknak, ahol hosszú börtönbüntetés várna rá.)

Május 20-27.: Donald Trump amerikai elnök első külföldi körútján Szaúd-Arábiában az arab világ több vezetőjével találkozott, és részt vett egy amerikai-muszlim csúcstalálkozón, majd Izraelben Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin vezetővel tárgyalt, sürgetve a békefolyamat újraindítását. Trump 24-én Rómában Paolo Gentiloni olasz kormányfővel tárgyalt, a Vatikánban fogadta Ferenc pápa. Ezután Brüsszelben Emmanuel Macron francia elnökkel találkozott, majd a NATO csúcsértekezletén arra szólította fel a katonai szövetség tagállamait, hogy tegyenek eleget a védelmi kiadások emelésére vonatkozó kötelezettségeiknek. Trump 24-én Brüsszelben tárgyalt az EU vezetőivel is, majd részt vett a G7 taorminai csúcsértekezletén.

Május 22.: Huszonketten haltak meg, közülük tíz gyermek és tinédzser, amikor az angliai Manchesterben egy iszlamista öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az Ariana Grande énekesnő koncertjéről távozók között.

Június

Június 1.: Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a 2015-ben aláírt párizsi klímaegyezményből, de kész a tárgyalásokra a visszalépés feltételeiről vagy a megállapodás teljes újratárgyalásáról.

Június 3.: Londonban nyolc ember halt meg, amikor egy hídon a járókelők közé hajtott egy kisteherautó, majd utasai egy piacon támadtak késekkel a járókelőkre. A három tettest a rendőrök agyonlőtték, a merényletet az Iszlám Állam vállalta magára.

Június 5.: Montenegró hivatalosan is a NATO 29. tagállama lett.

Június 8.: Nagy-Britanniában előrehozott parlamenti választásokat tartottak. A konzervatív Theresa May kormányfő azért írta ki a választásokat, hogy megfelelő felhatalmazásra tegyen szert a Brexit-tárgyalásokon. A voksolás után a Konzervatív Párté maradt a legnagyobb frakció, de elvesztette abszolút többségét a törvényhozásban, May csak kisebbségi kormányt alakíthatott az északír lojalista Demokratikus Unionista Párt külső támogatásával.

Június 11.: Puerto Ricóban, az Egyesült Államok önként társult területén tartott népszavazáson igen alacsony részvétel mellett a túlnyomó többség igen mondott arra, hogy a sziget legyen az Egyesült Államok 51. tagállama. Az eredmény nem kötelező érvényű Washingtonra nézve.

Június 11.: Franciaországban a nemzetgyűlési választásokon Emmanuel Macron államfő egy éve létrehozott pártja, a Köztársaság Lendületben (LREM) és szövetségese, a Modem Párt abszolút többséget szerzett. A jobbközép pártok visszaestek, a Szocialista Párt pedig gyakorlatilag megsemmisült, ezzel véget ért a bal- és jobboldal közötti hat évtizedes politikai váltógazdaság.

Június 13.: Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen, mert nem hajtották végre a 2015. szeptemberi kötelező uniós menekültkvótákról szóló döntést, az eljárást július 26-án új szakaszba léptették.

Június 14.: 71 ember halt meg, amikor tűz ütött ki egy londoni toronyházban.

Június 27.: Rekordösszegű, 2,4 milliárd eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság a Google amerikai internetes óriásvállalatra a trösztellenes szabályok megsértése miatt.

Július

Július 1.: A június 16-án elhunyt Helmut Kohl egykori német kancellár volt az első politikus, akit európai gyászszertartás keretében búcsúztattak.

Július 5-14.: Donald Trump amerikai elnök második hivatalos külföldi útja során Lengyelországot, Németországot (ahol a G20 csoport csúcstalálkozóján vett részt) és Franciaországot kereste fel.

Július 9.: Az iraki hadsereg az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció támogatásával visszafoglalta az Iszlám Állam utolsó iraki fellegvárát, Moszult. Az iraki kormány december 9-én jelentette be az Iszlám Állam ellen három éve kezdett háború végét. Október 20-án a szíriai ellenzék felszabadította az Iszlám Állam szíriai központját, Rakkát, majd a kormányhadsereg november 17-én bevette az Iszlám Állam utolsó szíriai erősségét. Ezzel a 2015-ben Irak és Szíria egy részét uraló terrorszervezet elvesztette szinte minden területét.

Július 16.: A svájci Roger Federer nyolcadszor nyerte meg a wimbledoni teniszbajnokságot, s a legrangosabb teniszverseny történetének legsikeresebb versenyzője lett.

Július 20.: A lengyel parlament az ellenzék és az EU által is bírált törvényeket fogadott el a bíróságokról. Andrzej Duda államfő 31-én két törvényt visszaküldött a parlamentnek, aláírta viszont a reform harmadik elemét alkotó jogszabályt. Duda szeptember 25-én a megvétózott törvények új tervezeteit terjesztette elő, amelyeket bírált Brüsszel és az Európa Tanács független alkotmányjogi szakértői testülete, a Velencei Bizottság is. A két jogszabályt december 15-re megszavazta a törvényhozás mindkét háza. Az Európai Bizottság július 29-én figyelmeztette a lengyel kormányt, hogy a jogszabályok elindíthatják az uniós alapszerződés “atombombaként” emlegetett hetes cikke szerinti kötelezettségszegési eljárást.

Július 25.: Az amerikai képviselőház újabb szankciókat fogadott el Oroszország, Irán és Észak-Korea ellen, mert “fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok érdekeire”. A jogszabály arra is tartalmaz biztosítékokat, hogy Trump elnök kongresszusi jóváhagyás nélkül ne oldhassa fel a büntetőintézkedéseket. Oroszország válaszul elrendelte az amerikai diplomáciai képviselet létszámának csökkentését, az Egyesült Államok pedig bezáratta a San Franciscó-i orosz főkonzulátust.

Augusztus

Augusztus 8.: Elnök- és parlamenti választást rendeztek Kenyában, az elnökválasztás eredményét – Afrikában először – a legfelsőbb bíróság megsemmisítette. Az erőszak kísérte október 26-i megismételt voksolást a hivatalban lévő Uhuru Kenyatta az ellenzék bojkottja mellett, a szavazatok 98,2 százalékával nyerte meg.

Augusztus 11.: Az amerikai Charlottesville városában elszabadultak az indulatok egy tüntetésen, amelyen az alt-right, alternatív jobboldal egyik szélsőséges csoportosulása a polgárháború déli főparancsnoka, Robert Lee szobrának eltávolítása ellen tiltakozott. Egy fehér fajvédő autójával az ellentüntetők közé hajtott és egy nőt halálra gázolt, ezután szükségállapotot rendeltek el. Donald Trump elnök másnap hatalmas felzúdulást keltő beszédében csak általában ítélte el az erőszakot, de egy héttel később már nyilvánosan elítélte a fehér fajgyűlölőket és a neonácikat.

Augusztus 17.: Barcelona legkedveltebb sétálóutcáján egy iszlamista terrorista kisteherautóval hajtott a gyalogosok közé, és 14 embert halálra gázolt, másnap Cambrils városában hasonló merényletben egy nő vesztette életét.

Augusztus 18.: Távozott Donald Trump amerikai elnök stratégiai főtanácsadója, Steve Bannon. A Breitbart hírportált alapító Bannon döntő szerepet játszott Trump választási győzelmében, de állandó konfliktusban állt az elnök többi tanácsadójával.

Augusztus 26.: Elérte az Egyesült Államok texasi partvidékét a karibi térségben tomboló Harvey hurrikán. Az év során még három nagy trópusi szélvihar pusztított a térségben (Irma, Nate és Maria), háromszáznál több ember halálát okozva.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 64 megnézve, 1 alkalommal mai nap |