< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kósa államigazgatási és önkormányzati miniszter lehet, Trócsányi akár uniós biztos

| Mobile | RSS

Kósa államigazgatási és önkormányzati miniszter lehet, Trócsányi akár uniós biztos

2018. január 10. | hozzászólás | Közélet

Kósa államigazgatási és önkormányzati miniszter lehet, Trócsányi akár uniós biztos

Kósa Lajos államigazgatási és önkormányzati miniszter lehet egy következő Orbán-kormányban, Trócsányi László igazságügyminiszter pedig akár Navracsics Tibor uniós biztos utóda 2019-ben. “Mozognak a székek” – mondták az atv.hu-nak kormányzati források, akik most azt valószínűsítik: Szijjártó Péter marad a magyar diplomácia vezetője, és azt sem zárják ki, hogy az EU-ügyek államtitkársága “Brüsszel minisztérium” lesz.

Kósa államigazgatási és önkormányzati miniszter lehet, Trócsányi akár uniós biztos

Államigazgatási és önkormányzati miniszter lehet Kósa Lajos egy újabb Orbán-kormányban – mondták az atv.hu-nak fideszes források. A politikus most a modern városokat felügyelő tárca nélküli miniszter, és már kinevezésekor sejteni lehetett, hogy Fidesz-győzelem esetén önkormányzati miniszterként folytathatja. Az pedig, hogy adott esetben az államigazgatást/közigazgatási feladatokat is rá szignálná ki a miniszterelnök, azt jelzi, hogy ha Lázár János valóban kivonul a nagypolitikából és a választások után nem lesz már kancelláriaminiszter, az általa vezetett Miniszterelnökség portfóliója nem marad így, ahogy most van.

“Mozognak a székek”

Forrásaink informális jelzések, beszélgetések alapján most azt tartják valószínűnek, hogy Szijjártó Péter a Bem rakparton marad, és a külgazdasági és külügyminiszter változatlanul a magyar diplomácia vezetője lesz. Korábban munkatársunkhoz is olyan hírek jutottak el, hogy Szijjártó Péter neve került szóba, hogy Lázár János távozása esetén kancelláriaminiszter legyen, ő viszont ezt egy sajtótájékoztatón cáfolta. E forgatókönyv megvalósulása esetén Trócsányi László költözött volna a Külügyminisztériumba. Az igazságügyminiszter jövőjéről megjelentek olyan hírek, hogy

a brüsszeli magyar EU-s állandó képviselet élére kerülhet, ha a jelenlegi irányítója, Várhelyi Olivér itthon kap valamilyen kormányzati feladatot, vagy Trócsányi László brüsszeli nagykövet lesz.

Ezeket az információkat valószínűleg arra alapozták, hogy a miniszter felesége már a brüsszeli nagykövetségen dolgozik. A munkatársunkhoz a napokban eljutott hírek szerint valóban “benne van a pakliban”, hogy a volt párizsi nagykövet Trócsányi László pályaíve Brüsszelben folytatódik. Egyik kormányzati forrásunk úgy hallotta, hogy az igazságügyminiszter 2019-ben – ha lejár Navracsics Tibor megbízatása – akár uniós biztos is lehet. “Mozognak a székek” – fogalmazott egy másik forrásunk arra utalva, hogy még nem lehet tudni végleges kormánylistáról, bár Orbán Viktor fejében már nyilván megvan a konstrukció.

Gulyásnak nincs ilyen ambíciója

Gulyás Gergely az atv.hu-nak adott szilveszteri interjúban arra, hogy ő lesz-e az igazságügyi miniszter, ha Trócsányi László más tisztséget kap, vagy inkább parlamenti frakcióvezetö szeretne maradni, úgy válaszolt: “A kormánypártoknál az a világos elv, hogy a választásokat kell megnyerni, ott kell jól szerepelni, hiszen a választási eredmény ismerete nélkül azt sem tudjuk, hogy ezek a kérdések aktuálisak-e egyáltalán. Mégis helytelenül, de kivételt teszek: személyesen a legjobban annak örülnék, ha Trócsányi László maradna igazságügyi miniszter. A vele való együttműködés parlamenti alelnökként és frakcióvezetőként is kiváló volt, nemzetközileg elismert jogászprofesszor és senki nála jobban nem tudná ellátni az igazságügyi miniszteri feladatokat. A lehető legőszintébben: semmilyen politikai tisztségre vonatkozó ambícióm nincs”. Gulyás Gergely korábban arra, hogy esetleg “valamilyen külügyi” posztot kaphat, nem is reagált érdemben, csak nevetett.

Ami a külügyeket illeti, forrásaink nem zárják ki, hogy

az EU-ügyek államtitkársága “Brüsszel minisztérium” lesz – ezzel is nyomatékosítva és szimbolizálva hogy az Orbán-kormány “megvédi Magyarországot”.

Pintér és Fazekas mehet, Kocsis jöhet?

Az már biztosra vehető, hogy Pintér Sándor belügyminiszter visszavonul a választások után. Fideszes belső körökben ez nyílt titok volt – “Orbán Viktor ezt beszélte meg vele már ’14-ben”. Szombaton a Magyar Nemzet írta meg a hírt, és hogy az új belügyminiszter állítólag Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, a Fidesz korábbi kommunikációs igazgatója lesz. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is távozik, erről már korábban beszámoltunk. Ahogyan arról is, hogy Palkovics László oktatási államtitkár a nemzeti fejlesztési tárca bázisán innovációs miniszter lehet, és hozzá kerülhet a szakképzés is, sőt az sem zárható ki száz százalékosan, hogy az oktatás területe is. Balog Zoltán humán csúcsminiszter pozíciója a kiszivárgott hírek szerint nem változik egy következő Orbán-kormányban sem. Rogán Antal kabinetminiszterre is az elsők között számít a miniszterelnök, portfóliója szélesebb is lehet – mondták portálunknak.

Megírtuk: Matolcsy György jegybankelnök vissza szeretne térni nemzetgazdasági miniszternek, és szorgalmazza Orbán Viktornál, hogy legyen külön gazdasági tárca és pénzügyminisztérium. A miniszterelnök e verzió megvalósulása esetén sem válna meg Varga Mihálytól, akivel a hírek szerint rendkívül elégedett, jók a gazdasági mutatók.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 88 megnézve, 1 alkalommal mai nap |