< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Tényleg csődöt mondott a Nyugat? – itt a nagy konzervatív történészvita

| Mobile | RSS

Tényleg csődöt mondott a Nyugat? – itt a nagy konzervatív történészvita

2018. január 26. | hozzászólás | Közélet

Tényleg csődöt mondott a Nyugat? – itt a nagy konzervatív történészvita

Tényleg csődöt mondott a Nyugat? – itt a nagy konzervatív történészvita

Mindketten konzervatív gondolkodók, mégis egészen másként látják a Nyugat problémáit, a közép-európai térség helyzetét – és nem utolsósorban Magyarország állapotát. Békés Márton és Stefano Bottoni a csütörtöki Heti Válaszban arról vitatkoznak, merre tart kompország és környéke.

„Az a gondolat, hogy a közép- és kelet-európai népek történelmi lemaradásban vannak Nyugat-Európához képest, kétszáz éve meghatározó a térség szellemi és politikai elitjének gondolkodásában. Szerintem ez a lemaradási diskurzus mára érvényét vesztette: egyfelől unalmas, másfelől nem írja le többé a valóságot” – mondja Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója. Szerinte a nyugat-európai centrum látványosan csődöt mondott az elmúlt évek nagy válságainak kezelésében, Közép- és Kelet-Európa viszont újszerű, sikeres válaszokat talált.

„Ma Magyarországon az egyébként is gyenge, ingatag intézményi kultúra és a társadalmi bizalom lerombolása zajlik, miközben a miniszterelnöki karizmára alapozva egy nagyon hosszú távú politikai berendezkedés kísérletének vagyunk a szemtanúi. Implicite ebben benne van, hogy ezt a berendezkedést nem kellene leváltani. Mármint soha. Bennem pedig erős ellenérzést vált ki a leválthatatlan hatalmi centrum gondolata” – állítja Stefano Bottoni, az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

 

A teljes vita a január 25-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Leave a Reply 136 megnézve, 1 alkalommal mai nap |