< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Trump szerint nincs klímaváltozás, de az egyezménybe visszalépne, mert bírja Macront((( Selon Trump, il n’y a pas de changement climatique, mais il reviendra à la convention, car il détient Macron

| Mobile | RSS

Trump szerint nincs klímaváltozás, de az egyezménybe visszalépne, mert bírja Macront((( Selon Trump, il n’y a pas de changement climatique, mais il reviendra à la convention, car il détient Macron

2018. január 29. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Trump szerint nincs klímaváltozás, de az egyezménybe visszalépne, mert bírja Macront

GettyImages-905930414

Úgy volt, hogy a jégsapkák el fognak olvadni, mostanra már el kellett volna tűnniük, de most rekordokat döntenek

– mondta Donald Trump amerikai elnök a brit ITV-nek adott interjújában Piers Morgan műsorvezetőnek.

Ennek ellenére arról is beszélt, hogy elképzelhető, hogy visszatérnek a tavaly felrúgott párizsi klímaegyezménybe, de csak ha az Egyesült Államokra nézve jobb feltételeket kapnak – és akkor is leginkább azért, mert amúgy eléggé kedveli a francia elnököt, Emmanuel Macront:

A párizsi egyezmény katasztrófa lett volna nekünk. Visszamennék? Igen, visszamennék. Kedvelem, mint ön is tudja, kedvelem Emmanuelt. Örömmel tenném, de olyan megállapodásnak kell lennie, ami jó az Egyesült Államoknak.

Trump tavaly június 1-jén jelentette be, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi egyezményből, a lépés jelentőségéről itt írtunk. Szeptemberben aztán felmerült, hogy talán mégsem lépnek ki az egyezményből, amelyet rajtuk és Szírián kívül az ENSZ összes tagállama támogat. Január közepén már maga Trump is arról beszélt a norvég kormányfővel tartott tárgyalása után, hogy magával az egyezménnyel nincs baja, csak a feltételeivel.

Trump miatt sül meg a világ?

Nem érti, miért hisztizik mindenki amiatt, hogy Trump kilépne a nemzetközi klímaegyezményből? Akkor most mindent a szájába rágunk.

Ez már csak azért is érdekes, mert mindeközben továbbra is meglehetősen szkeptikusan beszél magáról a klímaváltozásról, és nem világos, miért lenne mégis hajlandó megoldani valamit, ami szerinte nem is probléma.

Mindenesetre az ITV-interjúban a rekordokat döntögető jégsapkák mellett ilyeneket is mondott még:

Van lehűlés, aztán van melegedés. Úgy értem, nézze, régen nem klímaváltozás volt, régen globális felmelegedés volt. Ez nem működött túl jól, mert mindenhol elkezdett túl hideg lenni.

Ez emlékeztet arra, amikor december végén arról írt Twitteren, olyan hideg van a keleti parton, hogy bizony jól jönne egy kevés a jó öreg globális felmelegedésből, aminek a legyőzése ürügyén a párizsi egyezménnyel a világ megsarcolta volt Amerikát. De Trump klímaváltozás-tagadása szép múltra tekint vissza és elég jól dokumentált.

Trump szó szerint közelebb hozza a világvégét

Mi történik, ha egy klímaváltozás-tagadó elnök fel akarja pörgetni az amerikai energetikai ipart? A következő négy évben kiderül.

Ami magát a klímaváltozást illeti, masszív tudományos konszenzus áll a mögött, hogy az egyre fenyegetőbb jelenség nemcsak nagyon is valós veszély, de jelentős részben emberi tevékenység okozza – még akkor is, ha nem feltétlenül „a tudósok 97 százaléka” gondolja így, ahogy az tévesen elterjedt. Ha a klímaváltozás elleni harc aktuális állására kíváncsi, csapja fel a 2017-es tudományos összefoglalónk vonatkozó fejezetét:

De szerencsére van remény, hiszen Trump kedveli Macront.

Leave a Reply 118 megnézve, 1 alkalommal mai nap |