< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kétharmad nélkül is lehet sajtókamara)))Puede haber una cámara de prensa sin dos tercios

| Mobile | RSS

Kétharmad nélkül is lehet sajtókamara)))Puede haber una cámara de prensa sin dos tercios

2018. január 31. | hozzászólás | Közélet

Kétharmad nélkül is lehet sajtókamara

Népszava fotó/Vajda József

A plakáttörvény esete azt mutatja, hogy hiába csak kétharmados törvénnyel lehet módosítani egy kérdéskört, a kormány e többség nélkül is áterőltetheti a saját akaratát – állította a Népszavának Urbán Ágnes médiakutató. Úgy vélte, ha megvalósul a lapunk által szombaton ismertetett újságírói kamara terve, akkor még inkább torzzá válnak a hazai sajtóviszonyok. – A tervekből ugyanis egy olyan koncepció rajzolódik ki, amely szakmaiságba, valamint érdekvédelembe csomagolva korlátozná a sajtószabadságot, mindezt ráadásul úgy, hogy a kormányhoz lojális szerkesztőségek a mostaninál is nagyobb előnybe kerülnének – fogalmazott.

Urbán Ágnes úgy vélte, a kamaratagokra vonatkozó hitelességi garancia jól hangzik, ám az utóbbi években más tendenciák is érvényesültek. Példaként említette a tényfeltáró bloggereket, akik önszorgalomból vagy egy témára szakosodva kutatnak ügyek után. – Miért ne dolgozhatnának be időnként egy lapnak számlásként? – vetette fel, azt is hozzátéve, hogy a színlelt foglakoztatást a hatályos jogszabályok is tiltják, ehhez nem szükséges a kamara létrehozása.

A Szöllősi György vezetésével kialakított alapkoncepció szerint ősszel vagy legkésőbb jövő tavasszal létrejönne egy újságíró kamara, amelybe nem lenne kötelező belépni, ám olyan előnyöket adnának a tagoknak, amelyek miatt „mindenki szeretne taggá válni”. A kiadókat különadóval vagy adókedvezménnyel ösztönöznék a kamara szabályainak elfogadására. A megfelelő képesítéssel vagy tapasztalattal rendelkező újságírókat csak bejelentve, valamint állandó bérszinttel lehetne alkalmazni. A szabályozás nem vonatkozna a kisebb médiumokra, tehát továbbra is lehetne blogokat, de akár nagyobb újságokat is működtetni kamarai tagság nélkül. A különbség az lenne, hogy a nagyobb újságok más minősítéssel rendelkeznének, így pedig „az olvasó tudná, hogy milyen lappal van dolga”.

Lapunk megkeresésére Szikora József, a Magyar Katolikus Újságíró Szakszervezet elnöke elmondta, hogy több hónappal korábban valóban folytak tárgyalások egy kamaráról, azonban állítása szerint konkrétumokig nem jutottak el az egyezetetéseken. Azt is jelezte, hogy a cikkünkben vázolt tervek némelyikével nem ért egyet, szerinte például a „számlás” szabadúszó újságírás szervesen hozzátartozik a szakmához. Azt ugyanakkor jó ötletnek tartotta, hogy rendezzék az újságírók bérezését, így ugyanis szerinte megakadályozható lenne az alkalmazottak „kizsákmányolása”.

Orbán Viktorhoz hű ötletgazda
Senki sem ért velem egyet, mindenki azt mondja, ez egy szar, ellenben a tény az, hogy igenis fejlődünk. Igaz, Gyuri? – kérdezte Szöllősi Györgytől Orbán Viktor, amikor a The Guardian újságírói faggatták őt a focihoz való viszonyáról. A Nemzeti Sport főszerkesztője, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia volt kommunikációs igazgatója nem is okozott meglepetést a válaszával, mindössze annyit mondott: „Természetesen, miniszterelnök úr”. Szöllősi egyébként korábban sem volt távol a kormánypártoktól, számos sportújság után ugyanis 2001 és 2002 között Deutsch Tamás sportminisztériumában kötött ki, ahol kommunikációs tanácsokat adott, később a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia sajtószolgálatához igazolt, ahol kommunikációs igazgató is lett. Orbán Viktor saját bevallása szerint a Nemzeti Sportot kedveli leginkább a hazai lapok közül, így Szöllősit komoly megtiszteltetés érhette, amikor – miután Mészáros Lőrinc megvette a kiadó Mediaworks-öt – kinevezték a lap élére.
A kétezres évek közepétől a Puskás család képviselője, a PUSKAS.COM Ltd. ügyvezetője, egyben Puskás-ügyi nagykövet lett. Utóbbi titulusának köszönhetően Magyarország hivatalos diplomatájaként folytathatja azt a munkát, amelynek „lényege a magyar futball hagyományának és Puskás Ferenc örökségének nemzetközi képviselete”.

forrás:népszava online.hu

Puede haber una cámara de prensa sin dos tercios

Foto de Népszava / József Vajda

El caso de la factura del cartel muestra que, aunque solo se puede modificar una ley de dos tercios, un gobierno puede impulsar su propia voluntad sin esta mayoría “, dijo el investigador de medios de Népsavas Urbán Ágnes. Él creía que si el informe de la cámara del periodista que fue presentado el sábado por nuestro periódico fuera realizado, las relaciones con la prensa doméstica se volverían aún más distorsionadas. “Es un concepto que está diseñado para limitar la libertad de prensa en el profesionalismo y la protección de intereses, además de brindar leales servicios editoriales al gobierno incluso más que antes”, dijo.

Ágnes Urbán pensó que la garantía de autenticidad para los compañeros de cámara sonaba bien, pero en los últimos años hubo otras tendencias. Como ejemplo, mencionó a los bloggers de búsqueda de hechos que buscan trabajo por cuenta propia o se especializan en un tema. – ¿Por qué no iban a funcionar nunca como una factura por una vuelta a la vez? agregó, agregando que el empleo falso estaba prohibido por la legislación actual, que no requiere la creación de una cámara.

Según el concepto básico bajo la dirección de György Szöllősi, la cámara de un periodista se establecería en el otoño o en la próxima primavera, que no sería obligatorio para ingresar, pero les daría a los miembros “todos quieren ser miembros”. Se alentaría a los editores a pagar un impuesto especial o una desgravación fiscal para aceptar las reglas de la Cámara. Los periodistas con las calificaciones o experiencia adecuadas solo pueden ser informados y se pueden aplicar niveles de salario fijos. La regulación no se aplicaría a los medios más pequeños, por lo que aún sería posible mantener blogs e incluso periódicos más grandes sin membresía en la Cámara. La diferencia sería que los periódicos más grandes tendrían una calificación diferente, por lo que “el lector sabría con qué tipo de papel está tratando”.

József Szikora, el presidente de la Unión Húngara de Periodismo Católico, nos dijo que varios meses antes estábamos negociando una cámara, pero según él, no llegaron a la fusión hasta el final del año. También indicó que algunos de los planes esbozados en nuestro artículo no concuerdan, por ejemplo, el periodismo independiente de “facturación” es parte inherente de la profesión. Al mismo tiempo, consideró que era una buena idea organizar los salarios de los periodistas, lo que evitaría la “explotación” de los empleados.
Viktor Orbán es un pensador fiel
Nadie está de acuerdo conmigo, todos dicen que es una mierda, pero el hecho es que estamos en desarrollo. Derecha, Gyuri? György Szöllősi preguntó a Viktor Orbán cuando los periodistas de The Guardian le preguntaron sobre su relación con el fútbol. El editor en jefe de National Sports, el ex director de comunicaciones de la Academia de Fútbol Ferenc Puskás en Felcsút no sorprendió su respuesta, todos dijeron: “Por supuesto, primer ministro”. Szöllősi no estaba lejos de los partidos del gobierno, desde 2001-2004 estaba en el Ministerio de Deportes de Deutsch Tamás, donde dio consejos de comunicación, más tarde confirmado al servicio de prensa de la Academia de Fútbol Ferenc Puskás en Felcsút, donde se convirtió en un director de comunicaciones. Viktor Orbán, de acuerdo con su propia admisión, le gusta el National Sports más favorablemente en la liga doméstica, por lo que Szöllős tuvo un gran honor cuando, después de que Lőrinc Mészáros compró el editor Mediaworks, fue nominado para el liderazgo.
Desde mediados de la década de 2000, el representante de la familia Puskás, el director general de PUSKAS.COM Ltd., se convirtió en embajador de Puskás. Gracias al título de este último, puede continuar como diplomático oficial de Hungría como una obra cuya “esencia es la representación internacional de la tradición del fútbol húngaro y el patrimonio de Ferenc Puskás”.

fuente: wordpress.com

Leave a Reply 465 megnézve, 1 alkalommal mai nap |