< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kósának eltűnt egy motorja, Rogánnak a banktartozása: továbbra is menők a szocialista autók

| Mobile | RSS

Kósának eltűnt egy motorja, Rogánnak a banktartozása: továbbra is menők a szocialista autók

2018. február 1. | hozzászólás | Közélet
 

Kósának eltűnt egy motorja, Rogánnak a banktartozása: továbbra is menők a szocialista autók

Kijöttek a parlamenti képviselők és kormánytagok friss vagyonnyilatkozatai. A legérdekesebbek közül szemezgettünk, a teljesség igénye nélkül.

Kósának eltűnt egy motorja, Rogánnak a banktartozása: továbbra is menők a szocialista autók

Orbán Viktor

A miniszterelnök megtakarítása 742 ezer forintról 993 ezer forintra nőtt, lakáshiteléből még majdnem 5 millió forint van hátra. Anyagi helyzetében egyéb változás nem történt az elmúlt egy évben. Havasi Bertalan ismertetése szerint az elmúlt évihez képest a miniszterelnök megtakarítása 742 ezer forintról 993 ezer forintra nőtt. A családi házukra felvett hitelt tovább törlesztették, a tartozás így 4.783.328 forintra csökkent.

A miniszterelnök anyagi helyzetében egyéb változás nem történt – közölte a sajtófőnök. Havasi Bertalan hangsúlyozta:


Orbán Viktor vagyonnyilatkozata törvényes, teljes és hiteles, aki mást állít, hazudik.

Orbán Viktor tavaly leadott vagyonnyilatkozatából az derült ki, hogy a korábbi három helyett már csak két – egy budapesti és egy felcsúti – ingatlannak a tulajdonosa: felerészben egy 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi társasházi lakásnak, valamint egyedüliként egy 2013-ban vásárolt felcsúti háznak.

Tavalyi bevallásában már nem szerepeltek a 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5035 négyzetméternyi, közös tulajdonban lévő, belterületi földjei sem, amelyekkel kapcsolatban fel volt tüntetve, hogy 50 évre ingyenes használatra átengedte őket a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak.

Autója, egyéb nagy értékű ingósága és gazdasági érdekeltsége tavaly sem volt a Fidesz elnökének. 20 millió forintos lakáshitelét egyébként még 2002-ben vette fel, feleségével közösen.

Lázár János

A Miniszterelnökséget vezető miniszter banki tartozása jócskán megugrott, magánszemélyek felé viszont 8 milliót törlesztett adósságaiból. Vett egy használt autót, meg két hektár szőlőt és újra „bezsebelt” 3 milliót erdőgazdálkodóként.

Lázár Jánosnak nem lehetett egyszerű elkészíteni a vagyonnyilatkozatát, annyi pótlapot kellett hozzá csatolni különböző szántói miatt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter 2001 óta tulajdonosa, fele részben egy 260 négyzetméteres hódmezővásárhelyi lakóháznak. Mártélyon van egy több mint 2 hektáros szántója már 1998 óta, Mindszenten pedig több mint 9 hektárja összesen.

A hódmezővásárhelyi szántókat 2002-ben kezdhette „gyűjteni”, az első 8 hektárt 2002-ben ajándékba kapta vagyonbevallása szerint, majd vett még egy hektárt 2004-ben, aztán 2006-ban 5 hektárt, majd 2009-ben közel 15-öt. Feltüntette, hogy 2013-2014 óta haszonélvezője még különböző hódmezővásárhelyi erdőknek, legelőnek, egy töltésnek és egy kivett mocsárnak is. Két évvel ezelőtt vett 6 hektár erdőt is Hódmezővásárhelyen, valamint 16 hektárnyi szántót, erdőt és legelőt is.

Tavaly a portfoliója egy közel 2 hektáros szőlővel bővült, amely Mádon található és azt is közölte, hogy egy 8 hektáros szántó megvásárlása folyamatban van, szintén Hódmezővásárhelyen.

Egy újabb autója is lett Lázár Jánosnak, a tavaly vett V-osztályos Mercedese mellé beszerzett egy 2012-es évjáratú Land Rover Defendert. Egyéb értékei között feltüntetett a miniszter kéziratot és karosszéket, valamint különböző műtárgyakat, melyekről nem közölt részleteket.

A fideszes politikusnak kötvényben továbbra is 30, életbiztosításban 6,8, törzsrészvényben 6, míg készpénzben 12 milliója van. Banki tartozásai jelentősen emelkedtek és a tavaly közölt 35 millióhoz képest már 55 millióra rúgnak, magánszemélyek felé pedig 32 millióval tartozik. Utóbbi 8 millióval kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.

Lázár miniszteri jövedelme mellett feltüntette, hogy földbérleti díjból és osztalékból is származott jövedelme, összesen 10 millió forint összegben, míg erdőgazdálkodóként ugyanúgy egyszeri 3 millió ütötte a markát, mint egy évvel korábban. Továbbra is két cégben van érdekeltsége, 2 százalékos tulajdonosa a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-nek és 100%-ban tulajdonolja a kolozsvári székhelyű ERD Conditor SLR-t.

Rogán Antal

Rogán Antal 2018-ben bevallott ingatlanvagyona nem változott az előző évhez képest: lakása van a II. kerületben, nyaralója Balatonlellén, és egy lakóháza Szakonyfaluban, utóbbi kettőt megörökölte még 2008 novemberében. Szakonyfaluban még erdők és szántók is a miniszterelnök kabinetfőnökének tulajdonát képezték. A miniszter továbbra tartósan bérel egy Audi A3-ast, egyéb járműve nincs, a bevallása szerint. További nagy értékű ingósága egy Iványi-Grünwlad és egy Bak Imre festmény.

A takarékbetétben elhelyezett megtakarítása némileg nőtt, 691 ezer forintnyi megtakarítással rendelkezett a bevallásban a tavalyi 446 ezerhez képest. A legjelentősebb változás, hogy eltűnt a csaknem 28 milliós banki tartozása.


Rogán Antal a tavalyi évben hasznosítani tudta az elektronikus aláírási találmányát, amiért egyszeri 25 millió forint ütötte a markát.

Magánszemélyek felé azonban ugyanolyan mértékben eladósodott, mint az azt megelőző évben: kicsivel több mint 18 millió forinttal tartozik.

Pintér Sándor

Pintér Sándor belügyminiszternek továbbra is van több budapesti ingatlana, köztük egy 155 nm-es VII. kerületi lakás és több II. kerületi. Továbbá rendelkezik egy szintén II. kerületi, 400 nm-es családi házzal, csömöri, sarudi, siófoki ingatlanokkal, illetve több fővárosi garázzsal. A tárcavezetőnek összesen 23 ingatlana van a friss vagyonnyilatkozata szerint.

Megnyugtató, hogy Pintérnek továbbra is megvan az autója, egy 1995-ben örökölt Wartburg.

A belügyminiszternek több mint 5 millió forinttal nőtt a lakossági folyószámla egyenlege, ami a bevallás szerint 10 millió 600 ezer forint, és devizában is jelentős lekötött összegekkel rendelkezik. Pintérnek továbbra is tartoznak 500 millió forinttal cégei eladása után, ezen felül további összesen 605 milló forinttal tartoznak neki családtagok, barátok.

Kósa Lajos

Ingatlanállománya nem változott a 2018-es vagyonnyilatkozat szerint. Debrecenben családi ház, Szamosszegen szántóval rendelkezik. Budakeszin még egy szolgalmi út és egy útépítésre leadandó terület felett is rendelkezik. Ingósága viszont csökkent: az előző vagyonnyilatkozata szerint még kettő dararab BMW motorkerékpárja volt, a mostani nyilatkozat szerint már csak egy. Illetve továbbra is bérel egy Mercedes Viano mikrobuszt.

Tartozással és megtakarítással is rendelkezik. Banki tartozása némileg csökkent, de a 2018-es bevallás szerint még így is 10 millió 40 ezer forinttal tartozik a banknak, magánszemélyek irányába való tartozása is csökkent, a fennmaradó összeg viszont még így is 15,5 millió forintot tesz ki. Kósa Lajos banki megtakarítása kismértékben nőtt: jelenleg forintban 1,8 milliója van, ami 200 ezer forinttal több a tavalyinál. Devizában lévő tartalékai nem változtak, a bevallás szerint 800 ezer forintot birtokol a miniszter.

Gyurcsány Ferenc

A DK elnökének most leadott vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy továbbra is tulajdonosa egy pápai, 50 négyzetméteres lakásnak, továbbá felerészben egy kötcsei családiháznak, de ez a korábbi években is így volt. Utóbbira felvett ingatlanhiteljük a tavaly év végi állás szerint 59 millió forint, ez valamivel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.

Gyurcsánynak egy évvel korábban a tulajdonában lévő Altus Portfolio Kft-ből 1,1 milliárd forintnyi jövedelme volt, ez mostani bevallása szerint a tavalyi évben 227 millióra csökkent. Autó továbbra sincs a nevén, van viszont értékpapírban 605 millió forintnyi befektetése, ami 36 millióval kevesebb a tavalyi bevallásban szereplő értéknél. Parlamenti képviselőként egyébként a havi tiszteletdíja bruttó 747 ezer forint.

Vona Gábor

Se autója, se vízi és légi járműve, de műalkotásai sincsenek Vona Gábornak. A Jobbik elnöke tavalyi adóbevallásához hasonlóan ingatlanként egyedül egy bárdudvarnoki legelőt jegyzett fel, aminek fele részben a tulajdonosa.

Megtakarításai tavaly óta minimálisan növekedtek, ezek a bevallás szerint OTP Prémium befektetést jelentenek, aminek a névértéke 500 ezer forint, ez egy évvel korábban csak 430 ezer volt.

Némi pénz azért állt a házhoz Vonáéknál, feltüntette ugyanis, hogy három médiumtól is kapott sérelemdíjat, összesen 1 millió 750 ezer forint értékben, igaz, ezekből kettő kifizetése már 2018-ra esett, mégis beleírta a tavalyi bevallásába. A Jobbik elnökének gazdasági társaságban továbbra sincs érdekeltsége. A képviselői munkájához kapott eszközök között feltüntetett egy multifunkcionális nyomtatót, egy Iphone típusú mobiltelefont, valamint 3-3 db íróasztalt, szekrényt és forgószéket.

Szél Bernadett

Szél Bernadett ingatlanvagyona nem változott, továbbra is egy budakeszi és egy pátyi ingatlan van a tulajdonában. Ami furcsa – valószínűleg elírásnak köszönhető –, hogy az utóbbi kertes ház adásvétele a 2016-os bevallás szerint 2005-ben történt, az újban viszont már 2015 van feltüntetve.

Nagy értékű ingóságot továbbra sem jelzett az LMP miniszterelnök-jelöltje, mint ahogyan megtakarítást vagy tartozást sem. Noha a 2016-os bevallásában még osztalékjövedelemhez is jutott egy cég által, ott 2015 decemberében megszűnt a tagsága. Azt láthatjuk ugyanakkor, hogy egy pécsi és gödöllői irodának használata is szerepel a 2017-es bevallásában.

Mesterházy Attila

Nagy változás nem történt Mesterházy Attila bevallásában – már ami az ingatlanokat illeti. Bár egy ingatlantól megvált, így is van neki 7 darab. A III. kerületben egy csaknem 70 négyzetméteres lakás áll rendelkezésére, de több réttel és szántóval is rendelkezik még ezen kívül. A6-os Audija továbbra is szolgálja a 2017-es bevallás szerint, de a Honda márkájú motorkerékpárját egy hitelre vásárolt BMW márkájúra váltotta le. Ez a motorvásárlás dobta meg hiteltartozását, amit törleszt a banknak.

Mesterházy Attila 2017-ben csökkentette banki hiteltartozását, már csak 1,7 millió forinttal tartozik, még mindig a 2016-ban vásárolt motort törleszti. Budapesti lakásában továbbra is édesapja él, haszna tehát nem származik belőle. Parlamenti képviselőként a bruttó tiszteletdíja 997 ezer forint, más forrásból jövedelme nem származik.

További érdekességek:

Fazekas Sándor miniszternek van egy 12 nm-es kunyhója
– A szocalista Gúr Nándor vett egy garázst Miskolcon
– A szintén MSZP-s Molnár Zsolt egy VW Arteon típusú autót
Harangozó Tamásnak továbbra is megvan a korábban örökölt Wartburgja
– Hadházy Ákos a Trabantja mellé lízingelt egy Skoda Kodiaq-ot
– Többen is feltüntették a képviselői munkájukhoz kapott eszközök között, hogy a tavalyi évben kaptak kávéfőzőt, van akinek vízforralója, másnak porszívója is van
– A jobbikos Sneider Tamásnak 2004-óta van egy MTZ traktorja
– Kész Zoltán 40 ezer forintért előadott egy könyvtárnak
– Kubatov Gábornak továbbra is megvan Opel Kadettekből álló gyűjteménye, de tavaly vett egy VW Jettát is
– Kunhalmi Ágnes juttatásként feltüntetett egy Skoda Octáviát és egy BKV-bérletet is
– Lezsák Sándor írói munkásságáért kapott honoráriumot
– Korózs Lajos egy Renault Latitude autóval gyarapodott
– Kónya Péter juttatásai között pedig gyümölcs-centrifuga és szeletelő is szerepel
– Vadai Ágnes kapott használatba egy 150 ezer forintos pulpitust
– Sallai Róbert Benedek pedig vásárolt egy 2008-as Toyota Land Cruisert

forrás:atv.hu

Leave a Reply 1221 megnézve, 1 alkalommal mai nap |