szerző:
hvg.hu

Annyi színpadi tengely beépítését ígérték, amit az Operaház födémje már nem bírt volna el, mégis őket hozták ki győztesnek. A Közbeszerzési Döntőbíróság végül elkaszálta a tendert.

A Magyar Állami Operaházat a többek között a Várkert Bazáron is dolgozó West Hungária Bau Kft. (WHB) újítja fel 14 milliárdért, és bár a cég elindult a színpadtechnológiai tenderen is, végül mégsem ők kapták meg – írja a 24.hu Hadházy Ákos, az LMP társelnöke által gyűjtött információk alapján.

A lap azt írja, a Közbeszerzési Döntőbizottság azért semmisítette meg a színpad modernizálására kiírt tendert, mert az Ókovács Szilveszter által vezetett intézmény megpróbálta menet közben átalakítani a versenyszabályokat. Az Opera jelképes pénzbüntetést is kapott az eredményt befolyásoló manőverért.

Az Operaház eredetileg 9,2 milliárdra becsült felújítását egyedüli pályázóként a WHB Kft. vezette konzorcium nyerte meg, de csak sokkal drágábban, 14,2 milliárdért vállalták el a beruházást. A cég egy osztrák színpadtechnikai vállalkozást maga mellé véve a színpad felújítására kiírt pályázaton is elindult, amit 6,6 milliárdos ajánlatával meg is nyert, egy másik pályázó, a Bosch Rexroth Kft. viszont azzal fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, hogy utólagos indokkal pontozták le a pályázatát, különben a 220 millióval olcsóbb ajánlattal nekik kellett volna nyerniük.

Az Opera eredetileg azt kérte a kiírásban, hogy a színpadi gépezet felújításánál legalább 50 darab új tengelyt építsen be a nyertes, amellyel mozgatni lehet a színpad egyes részeit és a díszleteket. A kiírás szerint 50 tengellyel már meg lehetett kapni a pályázaton a maximális pontszámot, a WHB viszont olyan ajánlatot adott be, amelyben 50 helyett 1620 tengely beépítését ígérték, az Opera pedig ezért végül annyi plusz pontot adott, hogy őket hozták ki győztesként. A Bosch Rexroth Kft. egyébként 350 tengely beépítését és bővítési lehetőséget vállalt.

A Közbeszerzési Döntőbíróság határozata szerint egyébként

a WHB ajánlatában szereplő óriási mennyiségű színpadtechnika súlya már jóval meghaladhatja azt a határt, amit az épület födémje biztonságosan elbír.

A WHB egyébként a győri milliárdos, Paár Attila kezében van, a cég 25,4 milliárd forintos árbevétellel zárta a 2016-os évet, és 2 milliárd forint nyereséget ért el, a tulajdonosok 1,1 milliárd forintot vettek ki osztalék formájában. Paár Attila érdekeltsége az utóbbi években összefonódott Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével is, 2015-ben ugyanis a WHB vette meg Tiborczéktól a közvilágítási tendereket korábban folyamatos győzelmeket elérő Eliost, majd Tiborcz a WHB Ingatlan Kft-ben egy rövid időre tulajdonosként saját névvel is megjelent.

forrás:hvg.hu