Az ENSZ bekeményít: Magyarország lezárta a határait, nem teljesíti nemzetközi kötelezettségeit

Az ENSZ bekeményít: Magyarország lezárta a határait, nem teljesíti nemzetközi kötelezettségeit

Kőkemény nyilatkozatot adott ki az ENSZ menekültekkel foglalkozó szervezete, az UNHCR. Magyarország szerintük megszegi a nemzetközi kötelezettségeit. A Stop Sorost nem szabad elfogadni.

Megdöbbent az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) azon, hogy a magyar hatóságok már csak napi két ember belépését engedélyezik a tranzitzónába (korábban ez öt volt), az illegálisan, a kerítésen keresztül belépőket pedig visszadobják Szerbiába – ezzel

“Magyarország gyakorlatilag bezárta a határait azok előtt az emberek előtt, akik nemzetközi oltalmat keresnek, amivel egyértelműen megszegi a nemzetközi és az európai uniós jogból fakadó kötelezettségeit”.

Stop Soros törvénycsomag is aggasztja az UNHCR-t, mert az a menekülteken és menedékkérőkön segíteni vágyó szervezeteket büntetné nyíltan. „Menedékjogot kérni alapvető emberi jog. Az embereket nem szabad megfosztani a lehetőségtől, hogy oltalmat keressenek, és senkit sem szabadna megbüntetni azért, mert segíti a menedéket keresőket” – mondta Montserrat Feixas Vihé, az UNHCR Közép-európai Regionális Képviseletének vezetője. Ahogyan a menedékkérőknek és menekülteknek nyújtott kormányzati támogatás az elmúlt időszakban mindinkább elenyészett, a civil szervezetek szerepe csak még életbevágóbbá vált.

„A civil szervezetek alapvető szerepet játszanak az emberi jogok és általában a jogrend védelmezésében, akárcsak a menekültekről és menedékkérőkről való gondoskodásban, beleértve az orvosi és pszichoszociális ellátást, a lakhatás biztosítását, az oktatást, a foglalkoztatás elősegítését, valamint a jogi segítségnyújtást. A civil szervezetek kiegészítik a kormányok munkáját. Kulcsfontosságú munkájukat éppen hogy elősegíteni kellene, nem pedig akadályozni”, emeli ki Vihé.

Az UNHCR sürgeti Magyarországnak, mint az EU egyik tagállamának a kormányát, hogy biztosítsa a nemzetközi oltalmat kereső emberek számára a belépést az ország területére, az Országgyűlést pedig arra szólítja fel, hogy ne fogadja el a Stop Soros-csomagot.

forrás:HVG.hu

The United Nations hesitates: Hungary has closed its borders, it does not fulfill its international obligations

TheUN refugee agency, the UNHCR, has issued a tough statement. Hungary claims that they are in breach of their international obligations. The Stop Soros should not be accepted. The United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) was shocked by the fact that the Hungarian authorities only allow the entry of two people per day into the transit zone (formerly five), illegally, and those entering the fence will be thrown back to Serbia “Hungary has practically closed its borders to people who seek international protection, which clearly violates international and European Union law obligations.” The Stop Serial Act is also concerned about UNHCR, as it would openly punish those who wanted refugees and asylum seekers. “Asylum seek fundamental human rights. People should not be deprived of the opportunity to seek protection and no one should be punished for helping seekers seeking refuge, “said Montserrat Feixas Vihé, head of UNHCR’s Central European Regional Representation. As government support to asylum seekers and refugees has disappeared over the past period, the role of civil society organizations has only become more vital. “Civil society organizations play a vital role in protecting human rights and the rule of law, as well as in providing care for asylum seekers and asylum seekers, including medical and psychosocial care, housing, education, employment promotion and legal aid. Civil organizations complement the work of governments. Their key work should be promoted and not hindered, “says Vihé. UNHCR urges Hungary, as the government of a member state of the EU, to ensure that people seeking international protection enter the country, and that the Parliament calls on it not to accept the Stop Soros package.

Source: HVG.hu