< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Török Gábor: Orbán Viktor egyeduralmának három egyszerű forgatókönyv is véget vethet

| Mobile | RSS

Török Gábor: Orbán Viktor egyeduralmának három egyszerű forgatókönyv is véget vethet

2018. február 19. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Török Gábor: Orbán Viktor egyeduralmának három egyszerű forgatókönyv is véget vethet

Hivatalosan csak szombaton kezdődött, de nyilvánvaló, hogy hónapok, sőt, talán évek óta tart a 2018-as parlamenti választás kampánya. A java azonban tényleg csak most jön, a pártoktól és a választóktól is – kezdte Török Gáborlegújabb blogbejegyzését Orbán Viktor évértékelője után.

 

A politikai elemző szerint minden körülmény és a Fidesz fölénye ellenére a kampány ezen utolsó, intenzív szakaszának nagy tétje lehet. Orbán Viktor egyeduralmának pedig három egyszerű forgatókönyv vethet véget ebben a rövid időszakban:

Török Gábor
  • 1. ha a Fidesz támogatottsága valamilyen okból összeomlik,
  • 2. ha az ellenzékből kiemelkedik egy politikai szereplő, aki magához tudja vonzani a kormányváltó szavazatok elsöprő többségét,
  • 3. ha az ellenzék képes kialakítani egy hatékony, szavazói szinten is működőképes együttműködést az egyéni választókerületekben.

Török arról ír, hogy 2018 elején a Fidesz nagyjából ugyanott tarthat, ahol 2014 elején, és bár a pontos eredmény megbecsülésében komoly bizonytalanságok vannak, azt lehet feltételezni, hogy a választásokig érdemi elmozdulás nem várható a támogatottságában. Az erőforrások szempontjából ráadásul a Fidesz jobban áll, mára a korábbiaknál kiterjedtebb, hatékonyabb, tudatosabb a médiabirodalma, amely képes a kormánypárti szavazók jelentős részét egyfajta virtuális óvóhelyre menekítse a kellemetlen témák és ügyek elől, és kizárólag a saját értelmezésükben mutassa be a politikai versenyt.

Az erőforrások mellett döntő szerepe van annak is, hogy a Fidesz nagy erőket mozgat meg professzionálisan azért, hogy a közélet az ő témáiról szóljon. Négy éve a rezsicsökkentés, most a migráció és az országvédelem áll a középpontban.

Török szerint azonban a politikai verseny dinamikája a Fidesz számára most kedvezőtlenebb, mint 2014-ben.

Az ellenzék egységes megbélyegzése sokkal kevésbé hatékony a pártok külön indulása miatt, ráadásul idén a Fidesz Altusz Kristóf máltai nyilatkozatával előbb egy óriási öngólt vétett, most pedig egy olyan korrupciós üggyel (Elios) kénytelen szembesülni, amit a korábbiaknál nehezebben tud  semlegesíteni. Mindezek miatt a Fidesznek van oka aggodalomra, de összességében idén nem várható a centrális erőtér megroppanása.

Noha nincs olyan ellenzéki párt, amelynek reális esélye lenne befogni a Fidesz támogatottságát, 2014-hez képest közelebb van az ellenzék ahhoz, hogy szavazói többségének – a jobbikosokat is beleértve – egy követhető megoldást találjon. Ha nyíltan, vagy közvetetten, akár a kampány utolsó napján, a körzetek egy részében sikerül létrehozni a szavazatok többségét egybeterelni képes rendszert, akkor a centrális erőtér és még akár a Fidesz abszolút többsége is valós veszélyben lehet. Török Gábor szerint egyértelműen az egyéni kerületi verseny és taktika lesz a 2018-as választás legjelentősebb tétje.

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 74 megnézve, 1 alkalommal mai nap |