Az RMDSZ volt elnöke szerint a romániai magyarságnak számítania kell az anyaország támogatására, de a főbb kérdésekben önállóan kell döntenie. Szavaznia pedig elsősorban a romániai választásokon kell, mert végül is ott dől el a sorsa.

Orbán Viktor felkészült, mondhatni született politikus, de nem tudok egyetérteni azzal az autoriter rendszerrel, amelyet jelen pillanatban épít, vagy amelyet részben már ki is épített – fogalmazott a román pressone.ro portálnak adott interjújában az RMDSZ volt elnöke. A beszélgetésből a Főtér.ro idézett részleteket.

Markó Béla úgy látja, hogy a magyar miniszterelnök nagyon sikeresen manipulálja a magyarországi közvéleményt. „Például néhány, az EU-val vagy Washingtonnal szembeni jogos kritikából kiindulva sikerült a közvélemény többségét szembefordítania az egyesült Európa elképzeléssel. Ezt választási célokkal teszi, természetesen, mert szó sincs arról, hogy Magyarország ki akarna lépni az EU-ból” – vélte.

Az erdélyi magyar politikus azt mondta: az az alapelve, hogy számítaniuk kell Budapest támogatására, de maguknak kell dönteniük a prioritásaikról. „Önálló közösségnek kell lennünk, ha úgy tetszik. Budapest irányába is, és természetesen a romániai kisebbség-többség viszony tekintetében is, ha már autonóm döntéshozatalt akarunk a kultúra, identitás, anyanyelvű oktatás terén” – magyarázta.

Nagyon sok erdélyi magyarnak van kettős állampolgársága, ez feljogosít a magyarországi parlamenti választásokon való részvételre, de a romániai magyaroknak elsősorban a romániai parlamenti választásokon kellene szavazniuk, meg kell próbálniuk bekapcsolódni a romániai politikai életbe, végül is ott dől el a sorsuk – mondta az interjúban Markó Béla, aki jelezte: ebben a kérdésben az RMDSZ-es kollégák többsége már nem ért egyet vele.

Természetesen, aki részt akar venni a magyarországi választásokon, az szavazzon, de nem ért egyet azzal, hogy nekik kampányolniuk kellene ezért. A romániai magyaroknak elsősorban nem a magyarországi politikára, hanem befele kellene figyelniük – tette egyértelművé az RMDSZ volt elnöke.

forrás:hvg.hu