< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Láncra vert kopasz hercegné, fekete vezeklőcsuhában

| Mobile | RSS

Láncra vert kopasz hercegné, fekete vezeklőcsuhában

2018. március 2. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Láncra vert kopasz hercegné, fekete vezeklőcsuhában

Habár a történelmi hagyomány szerint Eleanor Cobham bájitallal csábította el férjét, és a fiatal királyt, VI. Henriket is varázslattal akarta letaszítani a trónról, máig nem tudni, hogy ez valójában így történt-e. Cobham és férje, Humphrey herceg története sokkal inkább hasonlít egy olyan szomorú szerelmi történetre, amelyet a külső tényezők alakítottak, és ők maguk az önös érdekekből fakadó összeesküvések áldozatául váltak.

Kopaszon és mezítláb lépdelt a gúnyolódó tömeg sorfala között

1441. november 13-án, egy nyirkos késő őszi napon a Temze folyó partjánál bárka kötött ki, amelyből egy negyven év körüli nő szállt ki: mezítláb, rongyos öltözékben, kezében egy viaszgyertyával. A nem mindennapi látványosságra összesereglett Csaszájtáti londoni nép végignézte, ahogy fegyveres őrök kísérik végig az utcákon a vezeklő, és egykor nagy népszerűségnek örvendett Eleanor Cobhamot.

Eleanor Cobham egészen az udvari körökig küzdötte fel magátForrás: Origo

A középkorban élt, kevésbé magasrendű társadalmi rangot betöltő személyekről vajmi keveset tudni,

ezért máig akadnak kérdőjelek Cobham előéletével kapcsolatosan is.

A fennmaradt források szerint Eleanor Cobham 1400 körül született, valószínűleg Sterborough kastélyában.

A Cobham-címerForrás: Origo

Igencsak hosszú és viszontagságos életútja egy középnemesi családból indult, amely egészen Jacqueline Hainaut-i grófnő udvarhölgyi pozíciójáig juttatta el.

Eleanor Cobham udvari intrikák áldozata lettForrás: Ointerest

Jacqueline ekkor IV. János brabanti herceg felesége volt, ám a frigy politikai okokból felbomlott, ezért a grófnő támogatót keresett Angliában újdonsült törekvéseihez, hű udvarhölgyével karöltve.

Közutálat övezte a fenséges asszonnyá lett egykori udvarhölgyet

A grófnő a kérőjét Gloucester tekintélyes hercege, Humphrey személyében találta meg, aki nem csak V. Henrik király öccse, hanem tehetséges és művelt főnemes, valamint politikus volt.

A nagy nőcsábász hírében álló herceg nem tudta magát sokáig türtőztetni,

és hamar szemet vetett Jacqueline szép udvarhölgyére.

Humphrey, Gloucester hercege V. Henrik király öccseként a legbefolyásosabb főnemesek közé tartozottForrás: Pinterest

Titkon szeretők lettek, majd amikor a házassága felbomlott, Humphrey egy idő után feleségül vette Eleanort, aki ettől kezdve fenséges asszony, hercegné lett.

V. Henrik király, Humphrey herceg bátyjaForrás: Wikimedia Commons

Feltűnő ruháival és erkölcstelen viselkedésével azonban egyáltalán nem vívta ki a londoni nép tiszteletét,

sőt éppen ellenkezőleg, hamar megutáltatta magát. Eleanornak és Humphrey-nak feltehetően két, még házasságkötésük előtt született gyermeke volt – Arthur és Antigone -, bár Humphrey herceg sosem ismerte el őket a frigy után.

Humphrey Gloucester hercege feleségével, Eleanor Cobham-mal, 15. századi miniatúraForrás:Look and Learn/English School (19Th Century)

Életmódjukat meghatározta, hogy apjuk

Humphrey herceg rajongott a tudományért és művészetekért,

amelyben a felesége, Eleanor is partnere volt, ezért a hercegi pár gyakran látott vendégül tudósokat, zenészeket és más művészeket kastélyukban. Idillinek tűnt a helyzet, a valaha volt udvarhölgy immár igen magas udvari körökben forgott.

Humphrey herceg az angol korona örökösévé válik

1422-ben a százéves háború harcai közepette az addig sikeres hadjáratokat vezető V. Henrik hirtelen megbetegedett, és vérhasban elhunyt, ezért fiatalkorú fia, VI. Henrik követte őt a trónon.

VI. Henrik angol királyForrás: Wikimedia Commons

A halott király végakaratának megfelelően Humphrey herceg vált a fiatal király gyámjává és nevelőjévé,

majd másik bátyja, Bedford hercegének halálát követően az ország régensévé – és nem utolsósorban trónörökösévé.

Beaufort bíboros, Jan van Eyck portréjaForrás: The History of England

A rivális frakció vezetője ekkor III. Edward törvénytelen fiának, a néhai Genti János lancasteri hercegnek a fia, Henry Beaufort bíboros volt,

aki nem akarta, hogy Humphrey herceg az ölébe hullott lehetőségnél nagyobb hatalomra jusson;

úgy vélte, hogy a nép körében igen népszerű herceget legkönnyebben a szellemek világa és az asztrológia iránt érdeklődő, népszerűtlen feleségén keresztül lehetne lejáratni.

Elérkezik a bukás komor esztendeje

1441 Cobham bukásának lett az éve. A politikai összeesküvés első lépéseként az év nyarán mágia vádjával letartóztattak két papot, amiért halottak szellemeinek megidézésével megjövendölték, hogy VI. Henrik hamarosan súlyosan megbetegszik.

VI. Henrik gyenge és befolyásolható uralkodó voltForrás:2015 Carnival Film & Television Ltd/Robert Viglasky

Roger Bolingbroke-ot (aki Eleanor személyi titkára volt), és Thomas Southwellt (egy egyszerű kanonokot) kínvallatásnak vetették alá, aminek hatására bevallották, hogy Eleanor bérelte fel őket abból a célból, hogy jósolják meg számára a király sorsát.

A papokat azzal vádolták, hogy mágiával – amihez a király viaszbábuját és boszorkányok segítségét is igénybe vették – akarják halálosan megbetegíteni VI. HenriketForrás: Origo

Kiderült, hogy egy viaszbábut is készítettek VI. Henrikről, akit a jóslás mellett a bábu segítségével mágiával akartak fokozatosan megbetegíteni.

Máglyán végezte a hamisan vádaskodó boszorkány

A történet tovább kerekedett, amikor egy Marjorie Jourdemayne nevű, boszorkánynak titulált nő

azt állította, hogy még udvarhölgyeskedése idején Eleanor szerelmi bájitalt rendelt tőle,

és azzal csábította el a herceget. A két őrizetbe vett papot végül felnégyelték, a bájitalkeverő boszorkányt pedig máglyán megégették.

Máglyán égették meg a vádaskodó boszorkánytForrás: Origo

Velük együtt Eleanor csillaga is leáldozott,

hiszen őt főrendű asszonyként nyilvános bocsánatkérésre és örök elzárásra ítélték varázslás, valamint boszorkányság miatt. Nyilvános bűnbánatként pedig a londoni templomok közötti vezeklőútra kényszerítették.

Eleanor Cobham megszégyenítő vezeklőmenete egy 19. századi festményenForrás: Pinterest

A megszégyenítő vezeklésre 1441. november 13-án került sor, amikor a hercegnének fekete ruhában és kopaszra borotvált fejjel kellett végigsétálnia a Temple-től a Szent Pál-székesegyházig. Egy héttel korábban, 1441. november 6-án felbontották Humphrey herceg és a boszorkánysággal megvádolt Eleanor házasságát.

Magára hagyatottan halt meg a Westminster cellájában

A források szerint noha Humphrey herceg semmilyen módon sem exponálta magát felesége megmentésért,

ám ez a botrány elég volt ahhoz, hogy kikerüljön az udvari politikából.

Ellenségei azt terjesztették róla, hogy a háború során a nagybátyja életére tört, ezért 1447-től rá is a bebörtönzés várt.

Eleanor férjére, Humphrey hercegre is börtön vártForrás:2015 Carnival Film & Television Ltd/Robert Viglasky

Pár héttel a fogságba vetése után, 1447. február 23-án agyvérzésben meghalt a Westminster börtönébe vetett herceg. A boszorkányság és varázslás miatt elítélt Eleanor Cobham – aki egykor Gloucester hercegnője és az angliai trónörökös felesége volt -, sikeres felemelkedése után nagyon mélyre süllyedt, és fogolyként halt meg a Beaumaris kastélyban 1452. július 7-én.

Eleanor Cobham fogságának helyszíneForrás: Origo

A férjét jócskán túlélt Eleanor története sokáig nem került nyilvánosságra, hiszen nemcsak az összeesküvésre derült volna fény, de talán arról is többen megbizonyosodhattak volna, hogy valójában mindenki a vesztét akarta, ezért titulálták őt bűnösnek.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 244 megnézve, 1 alkalommal mai nap |