Matolcsy és családja 400 milliós álomotthonban piheni ki a nap fáradalmait

Matolcsy és családja 400 milliós álomotthonban piheni ki a nap fáradalmait

Az ingatlanhoz tartozó korábbi hirdetés szerint a Rózsadomb szélén, harapni valóan tiszta levegőben található luxusvilla olyan érzetet kelt, mintha valahol Svájcban vagy a francia Alpok egyik kis falujában lenne az ember. A II. kerületi, háromszintes házba Matolcsy és családja vette be magát a 24.hu információi szerint.

Matolcsy György fiának cége megvette, Matolcsy György unokatestvérének bankja meghitelezte, Matolcsy György pedig használja a 430 millióért hirdetett II. kerületi luxusrezidenciát – írta a lap.

24.hu úgy tudja, egy háromszintes, nagyjából 500 négyzetméteres ingatlanról van szó, amelyhez 100 négyzetméteres garázs és 1300 négyzetméteres telek is tartozik. A ház öt hatalmas szobával rendelkezik, korábban pedig úgy is hirdették, hogy „a szülői lakosztály nagyobb, mint más család egész lakása”.

A luxusingatlant a Magyar Stratégiai Zrt. vásárolta meg tavaly nyáron, szeptember közepén pedig ide tette át székhelyét is. A lap szerint a cég egyszemélyes tulajdonosa és vezérigazgatója Matolcsy Ádám, Matolcsy György egyik fia.

24.hu úgy tudja, az adásvételhez hitelt kellett felvenni, ezt a tulajdoni lap tanúsága szerint Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltsége, az NHB Növekedési Hitel Bank nyújtotta. Ennek a jelzálogjoga van bejegyezve 280 millió forint értékben.

A lap információi szerint a luxusházat Matolcsy György és felesége, Matolcsy Zita is használja. Ezt onnan tudják, hogy a házhoz még március 5-én érkezett egy sötétített üvegű kisbusz, amelyet másnap már az MNB főbejárata előtt látott a lap forrása, és nem más, mint Matolcsy György pattant ki belőle. Ugyanez az autó korábban szintén az MNB főbejárata előtti, felső vezetőknek fenntartott parkolóhelyen állt meg.

A jegybank a lap kérdésére elismerte, hogy „a PDB-501 rendszámú Mercedes kisbusz a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában áll”, de megjegyezték: nincs Matolcsy György kizárólagos használatában.

A lap forrása azt is látta, ahogy március 7-én a Páfránykert utcai ház kapuján kilépett Matolcsy György, laza, otthoni öltözetben, és elbúcsúzott fiától, Matolcsy Ádámtól, aki egy másik, rá várakozó kisbuszba szállt be. Amint a kisbusz elhajtott, a lap munkatársai látták, hogy a nyitott beállóban ott áll az a kocsi, amelyet Matolcsy Zita használt hétfőn – írták a cikkben.

A portál ezután az MNB-nél érdeklődött, hogy Matolcsy György használja-e a fia cégének tulajdonában álló ingatlant. A jegybank válasza úgy szólt: „az MNB elnökének ingatlanhasználatával és a lakhatásával kapcsolatos információk nem minősülnek közérdekű adatnak”. Annyit azért hozzátettek, hogy „a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Stratégiai Zrt. között semmilyen szerződéses kapcsolat nem áll fenn.”

Matolcsy Ádám ugyanakkor a lap kérdésére elismerte, hogy a szóban forgó ingatlan egy részét bérleti szerződés alapján az édesapja használja, amiért bérleti díjat fizet a cégének. Hogy mennyit, azt Matolcsy Ádám nem árulta el.

A lap hozzáteszi, hogy ugyan semmi nem tiltja, hogy akár egy állami vezető is a rokona tulajdonában álló cég ingatlanában lakjon, csakhogy a fentebb említettek és így az MNB-elnök vagyonnyilatkozata ellenmondásban vannak egymással. Mint megírtuk, Matolcsy csak egy 150 négyzetméteres balatonakarattyai ház tulajdonosa, más ingatlana nincs. Nyilatkozatában az is szerepel, hogy vele közös háztartásban csak a felesége, Matolcsy Zita él, gyerekei nem.

24.hu szerint mindebből az következik, hogy mivel nem él ott az a személy – Matolcsy Ádám –, akinek a tulajdonában álló cég nevén van a villa, így a jegybankelnök el tudta palástolni azt, hogy részben az ő lakáscélját is szolgálta a bő 400 millió forintért hirdetett ingatlan megvétele.

forrás:HVG.hu