< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Razzia az osztrák titkosszolgálatnál

| Mobile | RSS

Razzia az osztrák titkosszolgálatnál

2018. március 13. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Razzia az osztrák titkosszolgálatnál

„Érthetetlen és irritáló” – így reagált Alexander Van der Bellen osztrák államfő a hét végén napvilágot látott hírre, amely szerint furcsa körülmények között tartottak házkutatást az osztrák belbiztonsági hivatal, a BVT központjában. Az eset még február 28-án történt. A korrupcióval foglalkozó államügyészség emberei a BVT vezetője és három alkalmazottja után vizsgálódtak, hivatali visszaélésre hivatkozva. Az akció azért szúrt szemet, mert a kutakodókat nem a terrorelhárítás, a Cobra vagy a szintén saját katonai egységgel rendelkező korrupciós rendőrség emberei biztosították, hanem az utcai bűnözéssel foglalkozó részleg, az EGS rendőrei. Ők viszont nagyon, hatvan emberük teljes fegyverzetben, golyóálló sisakban és mellényben kísérte a nyomozókat, Wolfgang Preiszler szabadságpárti (FPÖ) politikus vezetése alatt.

Szokatlan volt a razziában az is, hogy a keresők „áttévedtek” az úgynevezett extrémizmus osztályra, arra a részlegre, ahol a rendszerellenes szélsőbaloldali és -jobboldali személyek, köztük az FPÖ-vel politikailag összefonódott Burschenschaftok (volt és jelenlegi radikális diákok szervezete), magukat “államon kívüli dentitásúnak” vallók, illetve keresztényellenes muzulmánok adatait tárolják. A hírek szerint ezeket az adatokat akkurátusan lemásolták és magukkal vitték. A távozók holmiját a BVT kapujában gondosan felírták: mobiltelefonokat, asztali számítógépet, USB-adattárolókat, 397 oldalnyi szöveges írást, valamint 315 darab cd-t, illetve dvd-t.

A BVT-t hosszú évek óta a most szabadságra küldött néppárti Peter Gridling vezeti, aki ellenzéki biztonsági szakemberek szerint csak „reggeliző igazgató”, a hatalom a profi szakember, Wolfgang Zöhrer kezében van. A hivatal az októberi választások nyomán a szélsőjobboldali Szabadságpárt irányítása alá került, és vélhetőleg ennek a megszerzett hatalmi pozíciónak próbáltak most érvényt szerezni – kissé erőszakosan – az FPÖ illetékesei. (A koalíciós tárgyalások során az államfő igyekezett megakadályozni, hogy mind a hadügy, mind pedig a belügy – a hozzájuk tartozó hírszerző egységekkel együtt – az FPÖ-höz kerüljön. Az elnök nem járt sikerrel, csak annyit ért el, hogy az igazságügyi minisztérium – amely e hivatalok jogszerű működését ellenőrzi – a néppárthoz tartozzék.

A BVT 17 éve az ÖVP kezén volt, vezetői mint állam az államban működtek, teljesen átláthatatlan módon – így például külföldi titkosszolgálatokkal való együttműködésüket is homály fedte.

„Ideje volt ezt a világot felszámolni – vélekedett egy osztrák szakértő -, még ha nem is FPÖ-puccsal kellett volna ezt végrehajtani.” Az ellenzéki szociáldemokrata párt azt követeli, hogy a belügyminiszter rendkívüli parlamenti ülésen tisztázza a történteket, és ha ez nem történik meg időben, akkor vizsgálóbizottság felállítását akarják kezdeményezni.

Földvári Zsuzsa (Bécs

forrás:Népszava online.hu

Leave a Reply 55 megnézve, 1 alkalommal mai nap |