< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Sajtóközlemény Kedves Oláh István László/Tisztelt főszerkesztő barátom

| Mobile | RSS

Sajtóközlemény Kedves Oláh István László/Tisztelt főszerkesztő barátom

2018. március 16. | hozzászólás | Közélet

Kedves Oláh István László!

Alig három hét van a választásig, muszáj cselekednünk! Meg kell mutatnunk a kormányváltást akaró sokaságnak, hogy képesek vagyunk arra, hogy változtassunk az ország sorsán. Ezért a demokratikus ellenzék mai közös tüntetésén a Demokratikus Koalíció nevében kezdeményezést tettem, amely megteremtheti a kormányváltás feltételeit.

 

Nincs olyan ellenzéki párt, amely egyedül legyőzhetné a Fideszt. De együtt erősebbek vagyunk, együtt többen vagyunk. Akkor mire várunk? Használjuk a többség erejét! A demokrácia létezési módja a tárgyalás, a párbeszéd. A demokraták, ha győznek, csak koalícióban kormányozhatnak.

Ma nem posztokat osztogatunk, hanem harcolunk. A koalíciós tárgyalás dönt majd, hogy kinek milyen feladat jut. Ezt is közösen kell eldönteni. A koalíció a kompromisszumok, az engedmények, a nagyvonalúság terepe. E képességünket nemcsak kormányon, hanem már most kell bizonyítani.

 

A Parlamentbe jutás erejét mutató demokratikus ellenzéki pártoknak meg kell állapodni, hogy csak egy jelöltet állítanak a Fidesszel szemben. A többiek akkor segítik a kormányváltást, ha visszaléptetik jelöltjeiket. A megállapodás nem lehetőség, hanem kötelesség. A pártok nem akadályai, hanem mozgatórugói kell, hogy legyenek Orbán leváltásának. Nem érdekesek régi sérelmek, nem érdekesek korábbi viták, meg kell egyezni. Mert aki szót akar érteni a néppel, annak szót kell érteni a pártokkal is. Ne a közvéleménykutatásokat nézzétek, hanem a haza érdekét. Akkor pedig cselekedni kell. Ha kell, át kell lépni saját árnyékunkat is.

Bejelentettem, hogy egyoldalú lépéssel a DK visszavonja jelöltjét az LMP társelnöke, Szél Bernadett körzetében. Tóth Zoltán, a DK eddigi jelöltje mától Szél Bernadett megválasztásáért kampányol körzetében. Ezzel a DK már 61 helyen nem indul, annak érdekében, hogy legyőzhessük Orbánt.

Túllépve eddigi álláspontunkon, tárgyalni kell a Jobbikkal is. Nem választási együttműködésről, nem közös kormányzásról, hanem arról, hogy miként működünk majd együtt a Parlamentben Orbán bűnös rendszerének lebontásában. Arról, hogy az új Parlament megalakulásának pillanatától hogyan törjük meg az orbáni diktatúrát. Nincs ok taktikázni, nincs idő udvariaskodni. Tárgyalni, megállapodni kell. Tárgyalásra hívom a Parlamentbe bejutásra esélyes ellenzéki pártok vezetőit. Az MSZP-Párbeszéd, az LMP, a Jobbik vezetőjét. Várom őket vasárnap 17 órára. Nem bonyolítom a dolgot, egyszerűen annyit kérek, ugorjanak be hozzánk és tárgyaljunk. Ez a legkevesebb, amit elvárnak a választók, amit megkövetel az új Magyarország. A fanyalgók, a kákán is csomót keresők, az egyrészt-másrészt emberek nem érdekelnek. A hazám érdekel. A hazám pedig megér egy tárgyalást. Annál sokkal többet is.

 

Örülök, hogy Karácsony Gergely és Szél Bernadett igen mondott a javaslatomra. Reméljük, hogy végül a Jobbik is úgy dönt, hogy részt vesz a tárgyaláson. El kell dönteniük, hogy Orbán bukását, vagy Orbán hatalomban tartását akarják. Megyünk tovább, a Demokratikus Koalíció tisztában van a nemzetért viselt kötelezettséggel.

 

Dolgozzunk tovább Magyarországért, a Köztársaságért!

 

Barátsággal

Gyurcsány Ferenc

Leave a Reply 95 megnézve, 1 alkalommal mai nap |