< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Villa után kastély: 200 méteren belül közel 600 milliós Matolcsy-vagyon

| Mobile | RSS

Villa után kastély: 200 méteren belül közel 600 milliós Matolcsy-vagyon

2018. március 20. | hozzászólás | Közélet

Villa után kastély: 200 méteren belül közel 600 milliós Matolcsy-vagyon

Matolcsy György jegybankelnök idősebb fia, Máté is ugyanúgy vett impozáns lakást, mint a fiatalabb fivére, Ádám: a cégén keresztül vásárolta, és a vételt Matolcsy György unokatestvérének bankja hitelezte meg. A rezidencia egy kőhajításnyira van Matolcsy Ádám luxusvillájától, amelyet – mint megírtuk – Matolcsy György használ.

400 milliós luxusvillába vette be magát Matolcsy és családja

Matolcsy György fiának cége megvette, Matolcsy György unokatestvérének bankja meghitelezte, Matolcsy György pedig használja a 430 millióért hirdetett II. kerületi luxusrezidenciát.

A kisebbik Matolcsy-fiú korábban 430 millió forintért hirdetett rezidenciája a Rózsadomb szélén, a Páfránykert utcában fekszik, természetvédelmi terület mellett. A villát Matolcsy Ádám cége, a Magyar Stratégiai Zrt. szerezte meg tavaly nyáron. Ha azonban a luxusingatlant használó jegybankelnök nem balra fordul onnan, ahogyan az őt munkába szállító kisbusz szokta tenni, hanem jobbra, majd nyomban egy balkanyart vesz, alig 200 métert kell gyalogolnia, hogy beugorjon a nagyobbik fiához. A Kondor úton lakik ugyanis Matolcsy Máté és felesége.

Matolcsy Máténak két cége van. Az egyiknek, az Amur Online Kft.-nek lett a Kondor úti ingatlan a székhelye tavaly novemberben, és ugyanaznap a lakcíme is ez lett Matolcsy Máténak és feleségének. Hogy bonyolultabb legyen a képlet: az ingatlant Máté másik cége, a Mém Műhely Kft. vette meg tavaly júliusban. Alig két héttel később, minthogy Ádámé lett a 430 milliós luxusvilla.

Máté ingatlanát 150 millió forintért hirdették. A hirdetés már nem érvényes, de a neten fellelhető, érdemes a belső képeket megnézni. Mi kintről készítettünk róla fotókat, így néz ki:

Matolcsy Máté cégének épülete, Budapest, II. kerület, Kondor út. Fotó: Németh Dániel

A 179 négyzetméteres lakórészt az alsó szinten 393 négyzetméternyi, a tulajdoni lap szerint mellékhelyiség toldja meg, amelyben, a hirdetés szerint

helyet kapott egy billiárdterem, gardróbszoba, konyha, 3 állásos garázs. Valamint a wellness helység.

A mellékelt fotók alapján a wellness helyiség benti úszómedencét, szaunát és jacuzzit takarhat, de a lakáshoz tartozik egy kerti tavacska is. A legfelső szint pedig a környezete fölé magasodik, lenyűgöző kilátást biztosítva a természetvédelmi terület mellett fekvő ingatlan használójának.

Az ingatlan kívülről kastélyra emlékeztet, háromszintesnek néz ki.

Matolcsy Máté cégének lakása, Budapest, II. kerület, Kondor út. Fotó: Németh Dániel

És ahogyan Matolcsy Ádám villájánál, ebben az esetben is Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankja, az NHB Növekedési Hitel Bank segített be egy jókora hitellel: 90 millió forintos jelzálog van bejegyezve az ikerházfélre. Az ingatlan hivatalos tulajdonosánál, a Mém Műhely Kft.-nél is megjelenik jelzálogbejegyzés.

Piaci alapon nehezen elképzelhető, hogy kapott volna ekkora kölcsönt egy olyan cég, mint amilyen Matolcsy Máté vállalkozása.

A Mém Műhely Kft. bevétele az utóbbi években 7 millió forint körül ingadozott, az eredménye a nulla körül, de inkább veszteséget termelt:

Van infója? Keressen!

Tud valami érdekeset, közérdeklődésre számot tartót az üggyel kapcsolatban? Vagy más fontos dologról van információja? Kérjük, írjon a szerzőnek: roland.baksa@24.hu . Információját, elérhetőségét bizalmasan kezeljük. Köszönjük.

Márpedig egy 90 millió forintos hitelnek a havi törlesztőrészlete 500-600 ezer forint, vagyis évente 6-7 millió forint körül mozoghat, ilyet egy gyengén muzsikáló cég nem tud kitermelni.

A tavalyi évi gazdálkodásról még nem érhető el a céges beszámoló, azt május végéig kell közzétenni.

A jegybank megkerülte a kérdéseket

A Magyar Nemzeti Bank azt válaszolta megkeresésünkre, hogy Matolcsy György ezt az ingatlant eseti rokonlátogatások kivételével nem használja.

A jegybank megkerülte azonban azoknak a kérdéseknek az érdemi megválaszolását, amelyek azt feszegették, nem érzi-e visszásnak az elnök, hogy mindkét fia cégét hitellel segítette az unokatestvérének a bankja (amely jócskán részesült az MNB növekedési hitelprogramjából), ő tudott-e ezekről az ügyletekről, illetve segítette-e anyagilag vagy más módon fiait, hogy érdekeltségeikhez kerüljön a két ingatlan.

Matolcsy Máté szerint jó áron szerezték meg

Matolcsy Máté azt írta lapunknak, hogy csak a tulajdonos cég – vagyis a Mém Műhely – irodája van az ingatlanban, emellett ő, a felesége és a fia használják, más nem. Nem árulta el, mennyiért vették, csak azt, hogy „az ikerházfelet több éven át sikertelenül árulták, felújítandó állapotban van, és ehhez képest is alacsonynak mondható áron sikerült megvenni.” A vételár túlnyomó részét hitelből fizették ki. Ez egybevág a hirdetésben látott 150 milliós kínálati árral és a 90 milliós kölcsönnel.

Arra a felvetésre, hogyan jött képbe pont a rokonának a bankja, azt írta, hogy

kis bankként az NHB Bank a kisebb vállalatokat is fontos, komoly ügyfélként kezeli.

Arra az észrevételre, hogy gyanúsan sok az egybeesés testvérének ingatlanszerzésével, és jól megtervezett vásárlások képe sejlik fel, ráadásul rokonuk bankja nyújtott ehhez segítséget, azt állította, hogy

ez téves következtetés, az ingatlan jó elhelyezkedése és alacsony ára miatt véleményem szerint jó hosszú távú befektetési lehetőség. Ez volt az egyetlen szempont a vásárlásnál, erről testvéremmel vagy édesapámmal nem egyeztettem.

Arra pedig, hogy hogyan kaphatott a minimális forgalmat felmutató cége kölcsönt, és miként képes kitermelni a törlesztőrészletet, azt válaszolta, hogy

az ügylet során a cég többlet fedezetet és egyéb biztosítékot adott a bank számára. A felújítandó állapotban lévő ikerházfelet alacsony ára miatt vette meg a cég (hosszú távú befektetésként), a kedvező vételár feltétele volt, hogy gyorsan fizessünk. Egy hasonló értékű budai ingatlan eladásából finanszíroztam volna a vásárlást, de ennyi idő alatt nem tudtam azt eladni. Ezért az NHB Banktól kért hitelt a cég, a régi ingatlant azóta sikerült eladni, és a hitel jelentős részét ezután előtörlesztettük.

Az idősebbik Matolcsy-fiú 34 éves. 2015 előtt az édesapja jóbarátja, Patai Mihály által irányított Unicredit Banknál dolgozott. (Patai lakását vette igénybe 2016-ban Matolcsy György, ez volt az egyik utolsó sztorija a másfél éve bezárt Népszabadságnak, 2010 előtt pedig az Unicredit Bank havi 400 ezer forintot fizetett tanácsadás címén Matolcsy Györgynek.) Aztán 2015 elején az akkor állami tulajdonban levő, de a Matolcsy György vezette jegybank által irányított MKB Bankhoz került Matolcsy Máté, ott egy évet húzott le. Már nem volt ott, amikor 2016 nyarán privatizálták a bankot, amely végül Matolcsy György és Mészáros Lőrinc közelében kötött ki.

Matolcsy Máté két cége

A mostani nevén Mém Műhelyként futó vállalkozás valójában Matolcsy György leghíresebb egykori cége.

  • 1997-ben alapította – Privatizációs Kutató Kft. néven – Matolcsy és még két magánszemély mellett az Állami Vagyonügynökség Tulajdon Alapítványa (TA). Utóbbi a pénz 90 százalékát adta, Matolcsy pedig a TA-nál dolgozott, a Privatizációs Kutató Intézet igazgatója volt. Innen ered a megalapított cég neve, amit aztán nemsokára Növekedéskutató Intézet Kft.-re változtattak. Matolcsy közel három éven át, 2000 eleji miniszteri kinevezéséig vezette is a társadalomtudományi kutatásra létrehozott céget.
  • A vállalkozás az első Orbán-kormány idején kapott szárnyra, évi 100 milliós árbevételt is bezsebelt, aztán a 2002-es kormányváltás után elapadtak a megrendelések.
  • Noha papíron Matolcsy akkori felesége, László Gyöngyi volt egy ideig, 2001 és 2004 eleje között a cég többségi tulajdonosa, a háttérben mégis Matolcsy György volt a tényleges tulajdonos. (A cég felfutásáról, ingatlanokhoz jutásáról, majd az ingatlanoknak a Matolcsy-család tagjaihoz kerüléséről, strómankodásról részletesen beszámol a Magyar Narancs 2017 eleji cikke.)
  • 2004-ben aztán visszavette a nevére a céget Matolcsy, egészen 2016 márciusáig, akkor adta tovább Máténak. A 2000-es évek közepén MGFI Magyar Gazdaságfejlesztési Intézetre átkeresztelt céget Máté 2016-ban nevezte át a mostani Mém Műhely Kft-vé. Főtevékenysége az alapítása óta változatlan: társadalomtudományi, humán kutatás, fejlesztés.

A másik cég, az Amur Online Kft.

  • főtevékenysége a 2007-es alapítása óta fodrászat, szépségápolás volt, az üzletet akkor a másik Matolcsy-fiúnak, Ádámnak az akkori barátnője, mostani felesége, Tóth Tímeavitte még Pinky Szépségstúdió néven.
  • Aztán négy éve, 2014 elején átvette a céget Matolcsy Máté és felesége, Matolcsy-Szittner Zsófia, átnyergeltek a csomagküldő, internetes kiskereskedelemre, az ügyvezetői teendőket a nő vállalta magára. Nem pörög a biznisz, évente alig 50-60 ezer forintos forgalmat produkál a vállalkozás, nem is csoda, hogy 500 ezer és 2 millió forint között mozgott a veszteség az elmúlt években.

Kiemelt képünkön Matolcsy Máté cégének ingatlana a II. kerület Kondor úton. Fotó: Németh Dániel.

forrás:hír24.hu

Leave a Reply 117 megnézve, 2 alkalommal mai nap |