< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Ötezer rezidenst haragított magára a kamara elnöke

| Mobile | RSS

Ötezer rezidenst haragított magára a kamara elnöke

Ötezer rezidenst haragított magára a kamara elnöke

Forrás: MRSZ/Facebook

Elfogadhatatlannak tartja a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ), hogy júliustól a leginkább rászorultak fizessék meg az orvosi kamara költségvetésének hiányát.

Mint arról néhány napja írtunk: megvonta egyebek mellett a pályakezdők, a táppénzen lévők, és a nyugdíj mellett dolgozó orvosok eddigi tagdíj kedvezményét a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Területi Szervezeteinek Tanácsa. Mindezt azután tették, hogy a legutóbbi, decemberi küldött közgyűlés nem szavazta meg a tagdíj emelést. Bár Éger István elnök már akkor jelezte, ha tagdíj emelés elmarad „valószínűleg kénytelenek lesznek hozzányúlni a kedvezményekhez”. Most ez megtörtént.

A MOK döntése nyomán mintegy 5000 rezidens kamarai tagdíja emelkedik júliustól a duplájára. A tagdíj-emelésről korábban a rezidensek érdekvédőivel nem egyeztetettek az orvosi kamara vezetői. A fiatal orvosok szövetsége ezért tiltakozik az egyoldalú tagdíjmódosítás ellen és a a döntés visszavonását kérik.

Sipka Balázs, a rezidens szövetség elnöke nyílt levelében emlékezteti Éger Istvánt, hogy a jelenleg hatályos szabályzat értelmében a fiatal orvosok diplomájuk megszerzését követő hat éven át jogosultak az 50 százalékos kedvezményre. Ezen csoportba esik a rezidensek több mint 90 százaléka. Mint írták: „nem tartjuk elfogadhatónak, hogy július elsejétől a leginkább rászorultak fizessék meg a Kamara költségvetésének hiányát. A Magyar Rezidens Szövetség eddig és eztán is kiállt a rezidensekért, a fiatal orvosokért és számíthatnak ránk a későbbiekben is. Mindezek miatt a konstruktivitást szem előtt tartva tárgyalást kezdeményeztünk. Bízunk a MOK józan belátásában és reméljük, hogy a közösségért folytatott munkánk során minél kevesebb időt és energiát kell arra fordítanunk, hogy harcoljunk az elviekben érdekeinket védő Orvosi Kamara méltányos és etikus tagdíj-szabályzatáért” – zárult a nyilatkozatuk.

szerző:Danó Anna

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 117 megnézve, 1 alkalommal mai nap |