< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Két város is több millió forintos megtakarítást bukott Orbán Viktor vejének a cégével

| Mobile | RSS

Két város is több millió forintos megtakarítást bukott Orbán Viktor vejének a cégével

Két város is több millió forintos megtakarítást bukott Orbán Viktor vejének a cégével

A 2015 áprilisáig Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István résztulajdonában álló Elios Innovatív Zrt. azt ígérte, hogy a közlámpák cseréje után a települések több tízmillió forintot takaríthatnak meg. Ez két városban biztosan nem jött össze, annak ellenére, hogy az EU-s támogatások folyósításában kiemelkedő szerepe volt annak, hogy mekkora energiamegtakarítás érhető el a beruházással – írja a Direkt36.

A települések akkor kaphattak EU-s támogatást, ha a felújított közvilágítás üzemeltetése és karbantartása olcsóbb lett, mint előtte. A pályázatokat kiíró hatóság kiszámította a beruházások megtérülését, ami befolyásolta, hogy a települések mekkora támogatást kérhettek. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azzal kelt az Elios-védelmére, hogy a közvilágítás korszerűsítése révén a települések évente több tízmillió forintnyi rezsiköltséget spórolnak meg.

Fotó: Merész Márton

A portál egyelőre csak a keszthelyi önkormányzattól kapott részletes adatokat. Tudott pénzt megtakarítani a város, de messze nem annyit, amennyit tervezett. Az energetikai tanulmány szerint 37,3 millió forintról 21,2-re csökkent volna az éves villanyszámla, és 6,3 millió forintról évi 3 millióra a karbantartás költsége. Ezzel szemben 2015-ben még magasabb volt a villanyszámla, 39,8 millió forint, a karbantartás pedig csak 1,8 millióval csökkent.

Tavaly már sikerült csökkenteni, 33,4 millió forint volt az villanyszámla, a karbantartás pedig 4,7 millió, ami messze elmarad az ígért megtakarítástól.

A projektben az áramfogyasztás csökkentése is feltétel volt, eszerint 43 százalékkal kellett volna csökkennie a város fogyasztásának. Ez sem teljesült.

Zalaegerszeg nem adta ki a kért adatokat, de a városi költségvetésből jól látszik, hogy 2015 előtt évente 120-150 millió forintot költöttek közvilágításra, 2018-ra pedig 110 millió forinttal kalkuláltak, ami maximum 30 milliós megtakarítást jelent, és nem a megígért 55 millió forintot.

Az Elios a beruházások idején, 2012 után több mint tízmilliárd forintot nyert. Ezeknél a pályázatoknál tárt fel súlyos szabálytalanságokat az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF, és ímmel-ámmal, de a magyar ügyészség is vizsgálatot folytat.

forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 144 megnézve, 1 alkalommal mai nap |