< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Meglepetés: 115 ezer szavazat után ez a párt a legesélyesebb az április 8-i választás megnyerésére

| Mobile | RSS

Meglepetés: 115 ezer szavazat után ez a párt a legesélyesebb az április 8-i választás megnyerésére

Meglepetés: 115 ezer szavazat után ez a párt a legesélyesebb az április 8-i választás megnyerésére

De melyik párt az?

De melyik párt az?

A nyers adatok alapján nem a Fidesz-KDNP áll nyerésre.

A pollo.hu szavazásán a pártra és a pártok egyéni jelöltjeire – választókörzet szerint – is lehet szavazatot leadni a neten. Ráadásul az azonos IP címről érkező szavazatok közül csak a legutolsót veszik figyelembe, így elkerülték, hogy ugyanattól a felhasználótól nagy tömegű szavazat érkezzen az egyes pártokra. Tehát minimalizálták a csalás esélyét is. A hatalmas, jelenleg már több mint 115 ezer fős közvéleménykutatási mintával egyetlen papír alapú kutatás sem tud versenyezni. Ráadásul az oldal gyakorlatilag valós időben mutatja, melyik párt a legnépszerűbb, legalábbis a netes, önbevalláson alapuló egyszerű szavazás szerint.

A nyers adatok alapján jelenleg, április 3-án, kedden, a déli órákban a Jobbik vezet, a Fidesz-KDNP csak a második.

A nyers adatok / Forrás: pollo.hu

A Jobbik előnye nem is kicsi: 36,1 százalék a fidesz-KDNP 15 százalékához mérten.

Csakhogy ezek a nyers adatok.

A pollo.hu egy becsült, súlyozott eredményt is megad, mivel – ahogy írják – a szavazás alapvetően a Facebookon keresztül érkező szavazók véleményét tükrözi, ezért a nyers adatokat nagy mértékben befolyásolja, hogy a felmérés kikhez jut el, és közülük kik döntenek úgy, hogy kitöltik. A becsült súlyozás a Facebookon történő megosztások pártszimpátia szerinti besorolásának kiegyenlítését szolgálja. Mivel Fidesz–KDNP-közeli nyilvános csoportokban és oldalakon sehol nem osztották meg a felmérést, ezért itt magasabb szorzót alkalmaznak, míg nagy számú Jobbik-támogató Facebook-oldalon közzétették (többek közt országgyűlési képviselőik is), így itt egy alacsony szorzót használnak. A többi párt esetében ugyanígy jártak el, és az egyéb opciókat is hasonló elv alapján súlyozzák. Azonban folyamatosan nyomon követik, hol osztják a szavazást, és eszerint változtatnak a súlyozáson.

Ez jelenleg a becsült, súlyozott eredmény, ami már teljesen más képet mutat:

forrás:Blikk.hu

Leave a Reply 63 megnézve, 1 alkalommal mai nap |