< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Egy amerikai cég hotelvásárlásába tenyerelt bele a kormány

| Mobile | RSS

Egy amerikai cég hotelvásárlásába tenyerelt bele a kormány

Wiedemann Tamás

Egy amerikai cég hotelvásárlásába tenyerelt bele a kormány

Sebtében hozott kormányrendelettel nyúlt bele a kormány egy budapesti szálloda adás-vételébe. A tavaly decemberben, a karácsonyi szünet csendjében hozott rendelet elővásárlási jogot biztosít az államnak a világörökségi területeken fekvő ingatlanok esetében.* Ha valakinek ilyen ingatlanja van ezeken a területeken, és el akarja adni, jeleznie kell az államnak az adás-vétel szándékát. Az államnak nyolc napja van arra, hogy eldöntse, élni kíván-e az elővásárlási jogával.*

Ahogy beszámoltunk róla, összesen több mint ötven ingatlan esetében élhet az állam elővásárlási jogával.* Ennek a rendeletnek köszönhetően kerülhet állami tulajdonba a Malév egykori budapesti székháza. Ez az ingatlan a Széchenyi téren található, és nagy előnye, hogy éppen a Sofitel Budapest Chain Bridge Hotel mögött helyezkedik el. Ez a szállodát a francia Accor-hotellánc üzemelteti.*

Éppen tavaly év végén derült ki, hogy a franciák egy amerikai befektetési alapnak szeretnék értékesíteni a hotelt. Több külföldi cikk is beszámolt a tranzakcióról, például ittitt és itt. Sőt, még az Európai Bizottságnak is áldását kellett kérni az adás-vételhez, amit a brüsszeli testület idén január 4-én meg is adott.

Úgy tudjuk, hogy a vevő, a Starwood Capital Group a Sofitel szálloda közvetlen szomszédságában elhelyezkedő egykori Malév-székházat is kinézte magának. Hivatalosan egy projektcég, a SOF-11 SB Topco Kft. vette volna meg a székházat. A cég ügyvezetője Nicholas Mark Chadwick, aki a Starwood Capital Group menedzsere is egyben. Be is került a tulajdoni lapra a SOF-11 vásárlási szándéka, de a kormányrendelet miatt ezt törölték, és az állam elővásárlási joga került a helyére.

Vagyis az új rendelet máris bekavar két magáncég üzleti tranzakciójába.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter idén január 18-án jelezte, hogy az állam élni fog az elővásárlási jogával és 8,2 millió euróért, azaz több mint 2,5 milliárd forintért megveszi az ingatlant. A volt Malév-székház jelenleg az Atrium Estate Kft. tulajdonában van. A vállalkozás az ingatlan üzemeltetésére alakult projektcég. A könyveiben az ingatlan 675 millió forintos áron van számontartva.*

Az Atrium 2015-ben vette meg az ingatlant, a cégnek 50 százalékban az MTVA volt vezérigazgató-helyettese, Závodszky Zoltán tulajdona, míg a cég másik felének tulajdonosa egy hongkongi vállalat, a Synergonomy Holding Ltd. A hongkongi cégadatbázis szerint a cég végső tulajdonosa egy belize-i offshore cég, a Matador SA. Tehát ha az állam sikeresen megveszi az ingatlant, akkor végső soron egy kormányközeli üzletember és egy offshore cég számlájára kerül a pén

Megkerestük a Sofitel üzemeltetőjét, az Accor magyar leánycégét. A vállalat megerősítette, hogy az Accor értékesítené a Sofitel épületét az amerikai befektetőnek. A tranzakciótól nem álltak el, azonban az ügylet határidejét június 1-ig tolták ki. Ezt a varsói tőzsdén is kihirdették.

A kormányrendelet miatt azonban nem tudták lezárni a volt Malév-székház megvásárlását. Erre azért volt szükség, mert a szálloda csak ebbe az irányba bővíthető. Az amerikai cég pedig csak abban az esetben veszi meg a szállodát, ha a mögötte lévő irodaházat is meg tudja vásárolni. Érthetetlen, hogy az államnak milyen tervei vannak az ingatlannal.

Érdekesség, hogy Giró-Szász András, volt kormányszóvivő sógora is tulajdonos volt a szomszédban épülő D8 Hotelt birtokló projektcégnek. Ez közvetlenül a Sofitel hotel mögött van.

A vállalkozás, a Dorottya 8 Hotel Kft. új tulajdonosa 70 százalékban a Dominárium Kft, 25 százalékban a titokzatos liechtensteini ANDOK Familienstiftung, valamint öt százalékban a Domalbergo Kft. A Dominárium tulajdonosa Kenyeres Sándor, aki Magyarország egyik leggazdagabb embere, a kormánnyal is üzletelt, de az ő nevéhez fűződik a Mammut bevásárlóközpont is. Sőt, Kenyeres egyik legfontosabb érdekeltségét, a Talentis-csoportot két éve adta el Mészáros Lőrinc üzleti körének.

A kormány elővásárlási joga egyébként a D8 Hotel esetében is felkerült a tulajdoni lapra. Erről egyébként – elmondásuk szerint – tőlünk értesült a Dominárum Kft. Ez kissé furcsa, hiszen a Földhivatal értesíti a tulajdonost, ha változás áll be a tulajdoni lapon. Megerősítették ugyanakkor, hogy nem tervezik az idén nyíló szálloda eladását. A tavaly december 27-én hozott kormányrendelet miatt a Malév-székház esetében már másnap felkerült a tulajdoni lapra az állam elővásárlási jogával kapcsolatos bejegyzés. A D8 Hotel esetében viszont ez érdekes módon csak idén január 16-án történt meg.

Az már most egyértelműnek tűnik, hogy a közérdek szempontjából semmi értelme nincs a világörökségi területeken fekvő ingatlanokra vonatkozó állami elővásárlási jognak. De az, hogy az állam miért akar tucatnyi ingatlant megvásárolni közpénzből a választások előtt, rejtély. A jogszabály egyébként is csak az ingatlan adás-vételre vonatkozik, ha projektcéget adnak-vesznek, arra nem. Az amerikai cégnek sem kell mást tennie, mint visszavonni a volt Malév-székház épületére vonatkozó vásárlási szándéknyilatkozatát. Ezt követően egész egyszerűen megveszi a székházat tulajdonló cég, az Atrium Kft. üzletrészeit, erre ugyanis nem vonatkozik az állam elővásárlási joga. Hacsak nem jelentkezett időközben egy új vevő a Sofitel Hotelre.

Megkerestük a Miniszterelnökséget, arra voltunk kíváncsiak, hogy miért vásárolja meg az állam a volt Malév-székházat, de nem válaszoltak a megkeresésünkre. A SOF-11 Kft.-t is kerestük, de nem akartak nyilatkozni.

forrás:hír24.hu

Leave a Reply 169 megnézve, 1 alkalommal mai nap |