< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Dr. Czeglédy Csaba előzetesének meghosszabbítását indítványozta a főügyészség

| Mobile | RSS

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Dr. Czeglédy Csaba előzetesének meghosszabbítását indítványozta a főügyészség

 

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG
6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.

 

 

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y
Dr. Czeglédy Csaba előzetesének meghosszabbítását indítványozta a főügyészség

 

A Csongrád Megyei Főügyészség a mai napon indítványt tett a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója felé, hogy hosszabbítsa meg Dr. Czeglédy Csaba 2018. március 5. napján ismételten elrendelt előzetes letartóztatását további 3 hónappal.

A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád Megyei Vizsgálati Osztálya előtt folyamatban levő eljárásban a Csongrád Megyei Főügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye, az eljárás meghiúsításának veszélye, valamint a bűnismétlés veszélye okán tett indítványt a kényszerintézkedés további 3 hónappal történő meghosszabbítása iránt.

Dr. Czeglédy Csaba gyanúsított országgyűlési képviselő-jelöltként indult a 2018-as választásokon és mint képviselő-jelöltet a jogerős nyilvántartásba vételt követően mentelmi jog illette meg. A Nemzeti Választási Bizottság a legfőbb ügyész indítványára felfüggesztette a gyanúsított mentelmi jogát, ezért vele szemben az eljárás folytatásának akadálya elhárult és a főügyészség indítványának megfelelően a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója 1 hónapi időtartamra elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását. Az elsőfokú bíróság végzését a Szegedi Törvényszék helybenhagyta. Időközben a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatos eljárásokat mind a Kúria, mind az Alkotmánybíróság indítványra felülvizsgálta és azokat törvényesnek és jogszerűnek minősítette, elvetve minden védelmi kifogást.

A Csongrád Megyei Főügyészség a korábbi álláspontjával egyezően – így többek között arra hivatkozva, hogy a mentelmi jog keletkezése az előzetes letartóztatás feltételeiben változást önmagában nem okozott – és mivel a kényszerintézkedés elrendelésének feltételei továbbra is fennállnak, továbbá az ismételt előzetes letartóztatásba helyezés óta felvett bizonyítás azokat csak megerősítette, különösen az eljárás meghiúsításának veszélye tekintetében, indítványt tett a kényszerintézkedés további 3 hónappal történő meghosszabbítása iránt.

Az ügyészi indítvány tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon tart ülést.

 

S z e g e d, 2018. április 4.

 

Dr. Kopasz Zsolt
főügyész

Leave a Reply 93 megnézve, 1 alkalommal mai nap |