< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Bizalom és kemény munka – Karácsony 100 napos programja

| Mobile | RSS

Bizalom és kemény munka – Karácsony 100 napos programja

Bizalom és kemény munka – Karácsony 100 napos programja

Fotó: Tóth Gergő

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szombaton ismertette egy esetleges Karácsony-kormány első 100 napjának teendőit. A programot, melynek a társadalmi párbeszéd a legfontosabb alapelve, leendő minisztereivel és szakértői csapatával dolgozta ki a jelölt.

“Semmit rólunk, nélkülünk” – ez a legsürgősebb lépéseket tartalmazó program alapelve, mondta el Karácsony Gergely. Akár az oktatásról, az egészségügyről, vagy a devizások és az Orbán-rezsim más károsultjainak kárpótlásáról van szó, a döntéseinek meghozásakor elengedhetetlen az érintettek és a szakértők bevonása, tette hozzá. Ezért – mindenek előtt – helyreállítanál a társadalmi párbeszéd intézményét.

Első pontként gyermekvédelmi programot indítana a Karácsony-kormány: helyrehozná a gyermekvédelmi hálózatot, emelné a családi pótlékot, és megszervezné a gyerekek közétkeztetését a nyári szünet alatt is. “Nem lehet olyan gyerek, aki Magyarországon éhezik” – fogalmazott.

Másodikként a korrupció elleni harc következne. Mint Karácsony elmondta, megválasztása esetén az ország azonnal csatlakozni fog az európai ügyészséghez. Ezen túl, létrehozná a korrupcióellenes ügyészség intézményét, és minden közérdekű adatot nyilvánosságra hozna.

Mint mondta, a Paks 2 szerződését is azonnal felmondaná. Ezt követően Magyarország energiapolitikájáról társadalmi párbeszédet kezdeményezne.

Az egészségügy helyzete szintén azonnali beavatkozásokat kíván. Kormánya talpra állítaná a sürgősségi ellátást plusz források átcsoportosításával, rövidítené a várólistákat, és 50 százalékkal emelné a szakápolók és a szakmai személyzet bérét.

Az oktatás is felkerült az első 100 nap teendőinek listájára. “Visszaállítjuk a tanszabadságot” – mondta, ennek részeként pedig minden pedagógus maga választhatná ismét, hogy milyen tankönyvből tanít. Még szeptember előtt növelné Karácsony kormánya az egyetemi állami férőhelyek számát is, és a diákhitel 2 adósságait – mint hogy gyakorlatilag tandíj-adósságról van szó – szintén eltörölné.

Egy jóléti csomag részeként a minimálbér adómentességéről, a minimál-nyugdíj megduplázásáról és a 13. havi nyugdíjról is döntene Karácsony.

Az EU-pályázatok kifizetését is azonnal felfüggesztenék, mondta a miniszterelnök-jelölt, és az odaítélt, de ki nem fizetett forrásokat felülvizsgálnák. Annak érdekében, hogy ezek a pénzek minél közelebb kerüljenek az emberekhez, egy új pályázati rendszert is kidolgozna kormányával.

“Morális adósságunk van Magyarországon a családon belüli erőszak felszámolásával kapcsolatban” – folytatta a felsorolást Karácsony: kormánya azonnal csatlakozna az isztambuli egyezményhez.

“Ez csak néhány lépés abból a 100 napos programból, amit szeretnénk megvalósítani” – zárta beszédét a politikus. Mint fogalmazott, az MSZP-Párbeszéd programjához “nem türelmet, hanem bizalmat kér”.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 85 megnézve, 1 alkalommal mai nap |