< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Beindulhat a brüsszeli prés)))La presse bruxelloise peut commencer

| Mobile | RSS

Beindulhat a brüsszeli prés)))La presse bruxelloise peut commencer

Beindulhat a brüsszeli prés

AFP fotó

A bíróságok függetlensége legyen az EU-források odaítélésének a feltétele! – Ezt fogja javasolni az Európai Bizottság a 2021-2027 közötti keretköltségvetésre vonatkozó előterjesztésében – közölte berlini újságírókkal a testület költségvetési biztosa. Günther Oettinger először tett közvetlen utalást arra, hogy a brüsszeli “kormány” politikai feltételekhez kötné a közösségi alapok felhasználását. Sajtójelentések szerint ezt azzal magyarázta, hogy a büdzsét kezelő Európai Bizottságnak biztosnak kell lennie abban, hogy a pénzköltés körüli esetleges jogvitákat kormányzati befolyástól mentes, pártatlan bíróságok bírálják el a tagállamokban.

Mint beszámoltunk róla, Vera Jourová illetékes biztos kapta azt a feladatot a brüsszeli testülettől, hogy még a költségvetési előterjesztés előtt dolgozza ki a független igazságszolgáltatás pontos definícióját. Ez előrevetítette, hogy az Európai Bizottság a politikai feltételesség megteremtésén gondolkodik. A 2020 utáni büdzsére vonatkozó javaslatait május 2-ikán fogadja el a biztosi testület. A hétéves költségvetést a tagállamoknak egyhangúan kell elfogadniuk az Európai Parlament jóváhagyásával. Brüsszeli megfigyelők a kompromisszum megszületését jövő őszre valószínűsítik. Halmai Katalin (Brüsszel)

Veszélyben az OBH
Megszűnhet az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és minisztériumi irányítás alá kerülhet az igazságszolgáltatás – erősítette meg a Népszava korábbi információit a 444. Lapunk a hét elején írt arról, hogy mára nemcsak az igazságszolgáltatás szereplői, de a kormánypártok is elégedetlenek Handó Tünde, OBH-elnök munkájával. Emiatt az igazságügyi tárca által készített tervezetek járnak körbe a bírák között néhány hónapja. A hírek szerint ezekben szerepel az OBH megszüntetése s a bírósági igazgatás minisztérium alá rendelése. Létrehoznák az önálló felsőbíróságot, miközben megszüntetnének két ítélőtáblát. A nyugdíjszabályok újabb módosításával eltávolítanák az 1989 előtt kinevezett bírákat, amivel gyakorlatilag lefejeznék a Kúriát. Bár Trócsányi László jegyzi e tervezeteket, úgy tudni, nem sokáig marad az igazságügyi tárca élén, mert 2019-ben uniós biztosként Brüsszelbe távozna, s helyére akár Gulyás Gergely is kerülhet.

 

szerző:Halmai Katalin (Brüsszel)

forrás:népszava online.hu

La presse bruxelloise peut commencer

Photo AFP

L’indépendance du pouvoir judiciaire est une condition préalable à l’octroi de fonds européens! – Nous proposerons à la proposition de la Commission européenne pour le cadre du budget entre 2021-2027 – commissaire du budget a déclaré aux journalistes à Berlin sur la carte. Günther Oettinger a été fait directement référence à la politique des gouvernements du Bruxelles est lié par des conditions sur l’utilisation des fonds communautaires. Selon les rapports de presse, cela a été expliqué à contrôler le budget de la Commission européenne doit être sûr que tout différend au sujet de dépenser de l’argent pour critiquer les tribunaux sans risque d’interférence du gouvernement, impartiaux dans les États membres.

Comme nous l’avons signalé, Vera Jourová commissaire compétent a été chargé du Corps à Bruxelles pour élaborer la définition exacte d’un système judiciaire indépendant en avance sur la proposition de budget. Cela a prévu que la Commission européenne envisage de créer une conditionnalité politique. Ses propositions pour le budget de l’après 2020 seront adoptées le 2 mai par le commissaire. Le budget de sept ans devrait être adopté à l’unanimité par les États membres avec l’approbation du Parlement européen. Les observateurs de Bruxelles devraient faire un compromis l’automne prochain. Katalin Halmai (Bruxelles)
Le danger est OBH
Peut être mis fin par le Bureau national de la magistrature (ONJ) ​​et peuvent être soumis à un contrôle ministériel du pouvoir judiciaire – a confirmé les informations plus tôt sur la voix populaire de 444. Notre menu affiché plus tôt cette semaine qu’il n’a pas seulement les acteurs de la justice, mais les partis de gouvernement ne sont pas satisfaits Hando Tunde, OBH-président travail. Pour cette raison, les projets rédigés par le ministère de la Justice ont été diffusés parmi les juges pendant quelques mois. Selon les nouvelles, celles-ci comprennent l’abolition de l’OBH et l’attribution de l’administration du tribunal au ministère. Ils créeraient un tribunal indépendant, éliminant deux groupes de jugement. Avec un nouvel amendement aux règles de pension, les juges nommés avant 1989 seraient supprimés afin que le manoir soit pratiquement nettoyé. Bien que Trócsányi Laszlo dit que ce projet, vous le savez, il ne reste pas longtemps à la tête du ministère de la Justice depuis 2019 au commissaire de Bruxelles de l’UE pour déposer et peut même Gergely Gulyas est en place.

par: Katalin Halmai (Bruxelles)

source: wordpress.com

Leave a Reply 161 megnézve, 1 alkalommal mai nap |