< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Szörnyen zavarban vagyok…

| Mobile | RSS

Szörnyen zavarban vagyok…

2018. május 13. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Szörnyen zavarban vagyok..

Biztonsági okokból a távoli képek letöltése tiltott Képek megjelenítése
Szörnyen zavarban vagyok, mert ilyesmi felettébb régen nem fordult elő: Egyetértek a magyar külügyi kormányzat egy döntésével. Nevezetesen azzal, hogy megvétózta az EU kritikáját az USA-val szemben azért, mert ez utóbbi Jeruzsálembe átköltözteti a nagykövetségét.
Az egy országnak a belügye, hogy melyik városát tekinti fővárosának. Ha Magyarországnak jogában áll Budapestet a fővárosának tekinteni, akkor Izraelnek is jogában áll Jeruzsálemet a saját fővárosának tekinteni.
Volt ráció abban, hogy ezt a döntést az Izraelben nagykövetséget fenntartó államok korábban nem hozták meg, ha úgy vélték, ezzel megteremthető a tartós béke a Közel-Keleten. Azt azonban nem lehet állítani, hogy ez a feltevés beigazolódott: a béke egy jottányival sem került közelebb a magvalósuláshoz. Így eljött az ideje annak, hogy a nemzetközi közösség, benne az EU is felülvizsgálja korábbi döntését, és tudomásul vegye Izrael állam azon döntését, hogy melyik város a fővárosa.
Kérem, értsék meg, ez a véleményem nem annak szól, hogy bölcs dolog volt-e az USA részéről a nagykövetséget Jeruzsálembe vinni, miközben az iméntiek értelmében ez a döntés annak értékeit tekintve biztos alapon nyugszik. Hanem az USA komoly árat fizet ezért a döntéséért, nevezetesen azt, hogy az Izrael-ellenes kormányokkal nem, vagy csak nehezebben fog tudni szóba állni. Na már most lehet meg lehet kérdezni, hogy az eddigi szóba állás képessége vajon milyen eredményt hozott, de ezek nem feltétlen jó kérdések, mert nem tudhatjuk, hogy a szóba állásra való képtelenség az előző évek egyes krízisei során milyen helyzetet eredményeztek volna.
A fentiekből következően én tényleg el tudom fogadni azt, ha az EU és számos EU-s tagállam nem viszi Jeruzsálembe a követséget. De ez egy dolog, és egy teljesen más dolog EU-s szinten elmarasztalni az USA-t az ő döntéséért.
Ugyanis, ha az EU kihasználja azt, hogy az USA nehezebben ért szót néhány arab országgal, azt úgy hívják, hogy diplomácia. Ha viszont az EU testületileg elítéli az USA döntését, az már az USA döntésének az értéktartalmáról hoz elmarasztaló ítéletet. Mecsoda különbség!
Ezért támogatom a magyar kormány döntését, még akkor is, ha közben tudom, hogy a magyar kormányt teljességgel más megfontolások vezették. Ezek a következőek: 1) Ahol csak lehet, szembe menni az EU intézményekkel, 2) Vegye már Trump észre, hogy van egy támogatója az EU-ban és részesítse már méltó figyelemben, ezzel egyidejűleg fejezze be a nyomásgyakorlást a korrupció, a CEU, a hamis útlevelek özöne, a sajtószabadság és még ezernyi ok miatt, 3) Izrael állam rendre védje meg a magyar államot minden antiszemita vád ellen. Meg is fogja tenni, legyenek ebben Önök bizonyosak.
szerző:Eőrsi Mátyás
Leave a Reply 91 megnézve, 1 alkalommal mai nap |