< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Április 8. után sem lankad a választók aktivitása: itt vannak a friss mérések))) Même après le 8 avril, l’activité des électeurs ne perd pas: il y a de nouvelles mesures ici

| Mobile | RSS

Április 8. után sem lankad a választók aktivitása: itt vannak a friss mérések))) Même après le 8 avril, l’activité des électeurs ne perd pas: il y a de nouvelles mesures ici

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál logója

Április 8. után sem lankad a választók aktivitása: itt vannak a friss mérések

Kiderült az is, hogy melyik párt hol tudott arányaihoz képest több szavazatot szerezni. A fiataloknál a Jobbik, az idősebbeknél az MSZP tarolt, a Fidesz viszi a prímet a kevésbé végzettek körében, az LMP pozíciói pedig a végzettség emelkedésével egyre jobbak. A DK terepe inkább a főváros.
Április 8. után sem lankad a választók aktivitása: itt vannak a friss mérések

A parlamenti választáson győztes Fidesz-KDNP-nek a teljes népességen belül több szavazója van, mint az utána következő négy parlamenti pártnak együtt. A kormánypártot 33 százalék támogatja, a Jobbikot 15, az ezúttal még együtt mért MSZP-t és Párbeszédet 7 százalék. Az LMP és a DK 4-4 százalékon áll, a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt 2-2 százalékon. A választók aktivitása az elmúlt egy hónapban nem lankadt, 30 százalékuknak nincsen pártpreferenciája. A biztos pártválasztók körében mért adatok nagyon közel vannak a választási végeredményhez: a Fidesz-KDNP 50, a Jobbik 21 százalékos. Az MSZP-Párbeszéd 11 százalékon áll, az LMP-nek és a DK-nak 6-6 százalékos a tábora. A Momentum az aktív szavazók 3 százalékára számíthat, a Kétfarkú Kutyapárt 1 százalékos – ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet május első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

Tarolt a Fidesz a falvakban

A választási eredmények településenként történő hivatalos összesítése lehetővé teszi, hogy meghatározzuk a pártok szavazótáborának területi sajátosságait. A többi szociológiai összefüggést azonban csak a közvélemény-kutatásokból ismerhetjük meg, ebből mutatunk be néhányat.

A választások utáni felmérés adatai alapján kijelenthető, hogy a Fidesz április 8-i támogatottsága a falvak mellett – ahol 8 százalékponttal az átlag feletti arányban szerepelt – a legfeljebb alapfokú végzettségűek körében is tarolt: 11 százalékponttal haladta meg az országos eredményét.

A migrációs kampány inkább a nőket érte el

A kormánypárt életkor szerinti támogatottsága viszonylag egyenletes volt, azonos mértékben szavaztak rá fiatalok, középkorúak és idősek. Már korábbi felmérések is jelezték, hogy

a migrációs kampány inkább a nőket, mint a férfiakat érinti meg,

feltehetően ez lehet az oka, hogy az előbbiek körében az átlagosnál 4 százalékponttal több voksot kapott- olvasható a felmérésben.

Fiatalokat és kisvárosokban élőket tudta jobban elérni a Jobbik

A Jobbik támogatottsága leginkább életkor szerint különbözik.

A párt a harminc évnél fiatalabbak körében 28 százalékot kapott és a harmincasok között is az átlagosnál jobban szerepelt – 24 százalékkal.

A negyvenes-ötvenes korosztályban 18-19 százalékot szerzett, míg az idősebbek körében csupán 13 százalékot. A Jobbik szavazati arányai az egyes iskolázottsági csoportokban lényegében azonosak s ez az egyenletes társadalmi beágyazottság új jelenség a párt történetében. A Jobbik sikeres volt a kis-közepes városokban és a falvakban, itt az átlagot 2-3 százalékponttal meghaladó arányban kapott voksokat.

A fiataloknál esélye se volt az MSZP-nek

Az MSZP és a Párbeszéd szövetsége a fővárosban 6, a megyeszékhelyek kategóriájában 2 százalékponttal szerepelt jobban, mint az ország egészében.

Az életkor emelkedésével egyre többen szavaztak az MSZP-Párbeszéd listájára.

A legrosszabb eredményt, 6 százalékot a 30 évnél fiatalabbak között érték el. A legnagyobb támogatottságuk a 60 év felettiek körében volt, ott 16 százalék voksolt rájuk. Az alapfokú végzettségűeknél is 16 százalékos volt a pártszövetség szavazati aránya, a többi iskolázottsági csoportban 10-12 százalékot kaptak- ismerteti a ZRI Závech Research.

Az LMP a képzettebbek körében népszerű

Az LMP szavazótábora életkori szempontból kiegyensúlyozott volt a választás napján, iskolázottság és a településtípus szempontjából viszont tapasztalhatóak eltérések.

A végzettség emelkedésével egyre jobb pozíciói voltak a pártnak:

az alapfokú végzettségűek 4 százalékától a diplomások körében elért 9 százalékig nőtt a szavazati arány. A fővárosban volt legerősebb az LMP, de a megyeszékhelyeken is átlag felett teljesített (11 illetve közel 9 százalékos eredménnyel).

A DK terepe: a főváros

A Demokratikus Koalíció a fővárosban jól szerepelt, 3 százalékponttal több szavazatot szerzett, mint országosan.

A párt támogatottsága főképpen az életkor függvénye,

a harminc év alattiak körében elenyésző (1% alatti) volt a rájuk voksolók aránya, majd korcsoportról korcsoportra emelkedve, a 60 év felettiek körében 10 százalékig jutott el- közölték az elemzők.

fecsego.eu/atv.hu

Az adatfelvétel ideje: 2018. május 6-13.

A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár.

Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik.

A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Minden hónapban más-más 1000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

Même après le 8 avril, l’activité des électeurs ne perd pas: il y a de nouvelles mesures ici

Il s’est également avéré quel parti pourrait obtenir plus de voix que ses proportions. Les jeunes de Jobbik, MSZP pour les personnes âgées, Fidesz prend le prétexte parmi les moins éduqués, et les postes de LMP s’améliorent avec les qualifications. Le territoire du DK est plutôt la capitale.
Même après le 8 avril, l’activité des électeurs ne perd pas: il y a de nouvelles mesures ici

Le vainqueur du Fidesz-KDNP aux élections législatives a plus d’un vote dans l’ensemble de la population, comme il l’a fait avec les quatre partis parlementaires par la suite. Le parti gouvernemental est soutenu par 33 pour cent, Jobbik 15, cette fois le MSZP et le Dialogue étaient 7 pour cent. LMP et DK sont de 4 à 4%, Momentum et 2-ply Kip Pairs 2-2%. L’activité des électeurs n’a pas stagné au cours du mois dernier, 30% n’ont pas de préférence de parti. Les chiffres mesurés par le Commissaire sont très proches du résultat des élections: Fidesz-KDNP 50, Jobbik 21%. Le Dialogue MSZP est de 11 pour cent, et LMP et DK ont un camp de 6-6 pour cent. Le Momentum devrait représenter 3% des électeurs actifs, le Kutyapiece 2 livres étant 1% – ce sont les résultats les plus intéressants de l’enquête ZRI Závecz Research Institute menée dans la première moitié de mai dans la population adulte du pays.

Tarot le Fidesz dans les villages

L’agrégation officielle des résultats électoraux par règlement permet de déterminer les caractéristiques territoriales du camp de vote du parti. Cependant, d’autres relations sociologiques ne peuvent être reliées qu’aux sondages d’opinion, dont certains sont présentés ici.

Sur la base des données des enquêtes postélectorales, on peut affirmer que le soutien du Fidesz le 8 avril, outre les villages – où il était supérieur de 8 points à la moyenne – figurait parmi les éducateurs les plus élémentaires: 11 points de plus que les résultats nationaux.

La campagne de migration était plus sur les femmes

Le soutien du gouvernement pour l’âge était relativement stable, avec le même nombre d’électeurs étant jeunes, d’âge moyen et âgés. Des enquêtes antérieures ont également indiqué que

la campagne de migration affecte les femmes plutôt que les hommes,

il est probable que cela soit dû au fait qu’ils ont reçu plus de 4 points de pourcentage de plus que la moyenne de l’enquête.

Les jeunes et les personnes vivant dans les petites villes pourraient mieux atteindre Jobbik

Le soutien de Jobbik diffère le plus de l’âge.

Le parti avait 28% de moins de trente ans, et même mieux que la moyenne de 30% – 24%.

Dans les années quarante et cinquante, de 18 à 19%, alors que les personnes âgées n’étaient que de 13%. Les taux de vote du Jobbik sont sensiblement les mêmes dans chaque groupe scolaire, et cette intégration sociale uniforme est un phénomène nouveau dans l’histoire du parti. Jobbik a réussi dans les petites et moyennes villes et villages, où le score moyen était de plus de 2-3 points de pourcentage.

Les jeunes n’ont pas eu de chance au MSZP

Le MSZP et l’Alliance Dialogue dans la capitale étaient 6% plus élevés dans la capitale, 2 points de plus que dans l’ensemble du pays.

Avec l’âge croissant, de plus en plus de gens ont voté pour la liste du Dialogue MSZP.

Le pire résultat a été de 6 pour cent de moins de 30 ans. Leur plus grand soutien a été de plus de 60 ans, avec 16 pour cent les gagnant. La proportion de l’alliance du parti était de 16%, tandis que les autres groupes d’éducation recevaient 10-12%, selon ZRI Závech Research.

LMP est populaire parmi les personnes les plus éduquées

Le bureau de scrutin des PMT était équilibré selon l’âge le jour de l’élection, mais il y avait des différences dans les types de scolarité et d’établissement.

Avec la montée des qualifications, le parti a eu de meilleures positions:

4% des diplômés de l’enseignement primaire ont atteint 9% parmi les diplômés. LMP était le plus fort dans la capitale, mais il a été en moyenne sur la moyenne dans les sièges du comté (avec 11 et près de 9 pour cent).

Champ de DK: la capitale

La Coalition démocratique était bien représentée dans la capitale, gagnant 3 points de plus de votes que dans tout le pays.

Le soutien du parti dépend en grande partie de l’âge,

Moins de 30 ans, le pourcentage de ceux qui avaient moins de 1% de moins que leur âge, puis qui passaient du groupe d’âge au groupe d’âge, les analystes ont déclaré qu’ils avaient plus de 60 ans et 10%.

fecsego.eu/atv.hu

Date d’enregistrement: 6 au 13 mai 2018

Nombre de personnes interrogées: 1000 personnes, qui représentent ensemble la population du pays âgée de 18 ans et plus.

Nationalité: 18 ans et plus, citoyen hongrois résidant en Hongrie.

La composition de la population et des répondants est la même.

Les données obtenues à partir de l’enquête donnent un échantillon de 1000 personnes avec un maximum de plus ou moins 3,2 pour cent

 

Leave a Reply 162 megnézve, 1 alkalommal mai nap |