Szakad vagy nem szakad? Ez volt a nagy kérdés Toroczkai László keddi bejelentése előtt. Az ásotthalmi polgármester azonban döntés helyett azt jelentette be: taktikázik és időt húz. A Jobbik frissen megválasztott vezetése igyekszik rövidre zárni a történetet, és a legerősebb érve Toroczkai ellen a Fidesz ármánykodása.

Toroczkai László követőivel és támogatóival kitárgyalta saját helyzetét, majd a könnyebb utat választotta. Ez derült ki kedd délelőtt. Az ásotthalmi polgármester ugyanis a Jobbikon belül építkezne, és nem azon kívül. A célja ugyanakkor egyértelmű, a „Mi magunk” névre keresztelt platformmal belülről támadná a kongresszus döntését, amely a Vona Gáborhoz hű politikai vonal és pártvezetés mellett döntött.

Miért akar a pártban maradni Toroczkai?

Mert egy pártot építeni sokkal nehezebb, mint egyet elfoglalni. A Jobbik jelentős kapcsolatrendszerrel és infrastruktúrával rendelkezik az országban, parlamenti frakciója van, polgármestereket ad, és ott ül számtalan önkormányzat képviselőtestületében. Az ÁSZ-büntetés ellenére a következő négy évre kiszámítható költségvetési támogatásban is részesül. Ehhez jön, hogy a neve bejáratott, a logója ismert, és még jobban is passzol egy radikálisabb irányvonalhoz, mint a néppárti törekvésekhez.

Azért sem új párttal próbálkozik Toroczkai, mert látta, mi lett az eddigi kivált formációkból: semmi. Magyar Hajnal? Sosem jött fel a Napjuk.

Toroczkai a Jobbik régebbi irodája előtt
© MTI / Illyés Tibor

Végezetül a pártszakadás még várhat, ha pedig elkerülhetetlen lesz, akkor vigye el érte a balhét a másik fél.

Mi Toroczkaiék terve?

Egy hónapon át felépíteni magukat, majd Ásotthalmon erőt demonstrálni. A cél nyilván a Jobbik átvétele annak igazolásával, hogy mögöttük van a bázis.

Toroczkai június 23-án hívta saját településére a „Mi magunk” platform minden támogatóját és szimpatizánsát. Keddi sajtótájékoztatóján több ezer ember látogatót jelölt meg célként. Ennek szervezésére kéne is egy hónap, de az elmúlt hetek tapasztalatából ehhez minden támogatást meg is kapott volna a kormányzati kommunikációs termékekről. Hol van már az idő, amikor jobbikos „paktumhajóról” károgott a Magyar Idők?! Újabban csupa jóindulattal éltetik a zendülést. A Jobbik csak lejáratás céltáblájaként szerepelt Origótól a Ripostig a kormányzati közlönyökben, Toroczkaiék azonban bármikor beférnek oda. Ki tudja, tán pár kopaszt is kölcsönkaphatnak Kubatovéktól a június végi találkozóra.

Hogy a szervezésre nyerjenek egy hónapot, Toroczkai tárgyalást helyezett kilátásba a Jobbik elnökválasztásának győztesével. Mondván, június 23-ig folytassák le a vitát a platformról, amely ilyen formában ismeretlen a párton belül, de ebből kifolyólag nincs is nevesítve a tilalma.

A tárgyalások meghiúsulását bármikor és bárhogyan lehetett volna befolyásolni és kommunikálni. Toroczkai tehát lehetőséget kapott volna, hogy rendezze sorait, és kitalálja a Jobbik átvételének kommunikációját. Legrosszabb esetben a távozásához szerzett volna mártírszerepet.

Miért utasította el a tárgyalásokat a Jobbik elnöksége?

A Jobbik elnöksége nem akar engedni
© Facebook / Jobbik

Nem nehéz kitalálni, miért jött egy órán belül a Jobbik vezetésének visszautasítása. Az ő kommunikációjuk szerint Sneider Tamás elnökké választásával eldőlt a párt iránya és vezetőjének kiléte. Ehhez ráadásul a legfontosabb szervezet áldását szerezte meg: a kongresszusét. Igen, az elnökválasztás viszonylag szoros volt, és még szorosabbnak tűnik, mert az ország elszokott attól, hogy nem leboltolt meccseket tartanak párton belül. A 46 százalékkal szembeni 54 százalék azonban épp elég ahhoz, hogy ne férjen kétség hozzá, hogy ez a többségi akarat.

Sneiderék nem akarják húzni a szembenállás időtartamát, nem akarnak hetekig tárgyalni ismeretlen kimenetellel. Ha most megnyitják a kérdést, akkor belátják, hogy Toroczkaiék követelésének van valamilyen alapja. Innentől pedig már könnyen lehet csűrni-csavarni azt, mi miért következik be a pártban.

A Jobbik vezetése ezért azt üzeni:

  • minden mozgolódás a Jobbik bázisának demokratikus döntését tagadja,
  • a párt a magyarság képviseletére esküdött fel, aki egy részének bajnoka lenne, azt saját érdeke vezeti,
  • a párt nem szakad, legfeljebb lemorzsolódnak belőle egyesek, de azt eddig is könnyen pótolták,
  • Toroczkait a Fidesz segíti, és mások nevével visszaélve akar nagyobbnak látszani, mint amekkora,
  • a “Mi magunk” platform ötlete arra hasonlít, ahogy szebb múltú politikai pártok a Fidesz tagozatává váltak.

Hogyan végződik a meccs?

Egyelőre nehéz megmondani, mit hoznak a következő hetek. A keddi napon a Jobbik vezetése szerzett előnyt. Míg Toroczkai magyarázkodni kényszerült, mi is lenne az ő politikája és taktikája (bent marad, mégis ellenáll), addig Sneider Tamás öntudatosan a szóvivőt küldte maga helyett: a párt működik, mindenki a helyén, aki ezt nem fogadja el, távozhat.

Toroczkai kénytelen lesz a következő hónapban úgy játszani, mintha nem hallotta volna a keddi választ. A tárgyalásokat keresi majd, és szervezi a június 23-i nagygyűlést. Ha ott erőt tud mutatni, és megfelelő számú jobbikos vezetőt, valamint parlamenti képviselőt maga mellé tud állítani, akkor még megremeghet a Jobbik vezetése. Ha azonban Toroczkai (és a Novák–Dúró-házaspár) marad az egyetlen ismert arc a „Mi magunk” platformon belül, akkor a Jobbik túlélte a választás utáni első válságát (és ezzel a Fidesz elbukta első próbálkozását az „elégtételre”).

forrás:hvg.hu