< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Példaértékű óvodát tehet tönkre Kőbánya fideszes önkormányzata

| Mobile | RSS

Példaértékű óvodát tehet tönkre Kőbánya fideszes önkormányzata

2018. május 24. | hozzászólás | Közélet

Példaértékű óvodát tehet tönkre Kőbánya fideszes önkormányzata

SZERZŐ: ÁGOSTON ZOLTÁN

A gyerekek érdeke nem számít, csak az óvoda területéért kapott 280 millió forint.

Advertisement

Fotó: Mocorgó Óvoda Facebook-oldala

Hosszú cikkben foglalkozik a Mérce azzal, hogy Kovács Róbertnek, Kőbánya fideszes polgármesterének bejelentése nyomán veszélybe került a bevándorló szülők gyermekeinek az integrációjáért rendkívül sokat tevő Mocorgó Óvoda sorsa. A kerület vezetője még április 26-án állt az önkormányzat fenntartásában működő intézmény elé azzal, hogy a területére, a a Kőbányai út 30-ra az új Közlekedési Múzeum épületkomplexuma tart igényt. Ezt az épületkomplexumot az óvoda mellett fekvő Északi Járműjavító területén húznák fel. A Mocorgó Óvoda névleg nem szűnne meg, az erről szóló önkormányzati tervezet tanúsága szerint a 2018/2019-es tanévig maradhatna a helyén, de már most 2018 augusztusától összeolvasztanák a nem messze, a Kőbányai út 38. alatt fekvő Csupa Csoda Óvodával, ami mellett szűkítenék a szolgáltatási körzetélt és csökkentenék a felvehető gyerekek maximális létszámát is.

Az egyelőre nem világos – derül ki a Mérce cikkéből – hogy az óvoda helyére mi kerülne. Az LMP-s önkormányzat képviselő, Tóth Balázs csak azt tudta mondani, hogy valószínűleg a múzeum bejáratát és a fogadótermét építenék fel a területén.

A portál emlékeztet, hogy az óvoda a főváros egyik példaértékű oktatási intézménye, ahol a gyerekek csaknem fele bevándorló szülők sarjaként született Magyarországon. Rengeteg kínai, vietnami, román és ukrán származású gyerek jár ide, az oktatási intézmény megfelelő pedagógiai módszerekkel segíti és integrálja őket. 2012 és 2017 között a Mocorgó Óvada részt vett az „Interkulturális Pedagógiai Program a migráns gyermekeket nevelő óvodák számára” nevű projektben is.

Kovács Róbert bejelentését az óvoda munkatársai és a szülők is felháborodással fogadták. „Egy olyan óvodát semmisítenek meg, amilyen nincs több az országban” – írta egy óvópedagógus a Mércének. Nem rajonganak az összeolvasztás ötletéért a Csupa Csoda Óvodában sem, amely elveszítheti az Örökös Zöld Óvoda címet, és bukhat egy vezetői tisztséget is, az összeolvadással létrejövő új oktatási intézményt ugyanis a Mocorgó Óvoda igazgatója vezetné.

És hogy Kőbánya önkormányzata mennyi pénzt kap azért, hogy ne érdekelje, mi történik a gyerekekkel? 280 millió forintot. Az Orbán-kormány ennyiért veszi meg a területet az új Közlekedési Múzeum számára.

forrás:168 óra.hu
Leave a Reply 135 megnézve, 1 alkalommal mai nap |