< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Napról napra gyengül a forint

| Mobile | RSS

Napról napra gyengül a forint

Napról napra gyengül a forint

Fotó: Shutterstock

Több, mint egy hete naponta negatív rekordokat dönt a forint: 2016. júniusa óta nem volt ilyen gyenge. Pedig akkor korszakos esemény – Nagy-Britannia uniós kilépési szándékának – bejelentése történt. Pénteken 320 forintnál valamivel többet kellett adni egy euróért a bankközi devizapiacon. (Két esztendeje 322 forint volt az akkori csúcs.) A többi vezető devizával szemben is egy éves mélypontjára zuhant, 274,50 forintot tavaly júniusban adtak utoljára egy dollárért, a 276 forintos svájci frankra pedig 2017. júliusában akadt példa.

A forint vesszőfutásának okairól Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője egy pénteki sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy ennek globális okai vannak. Ugyanakkor a magyar jegybank semmi jelét nem adta annak, hogy az enyhítés helyett a normalizálás irányába vigye el a forinttal kapcsolatos kamatpolitikáját. A CIB Banknál korábban azt jósolták, hogy 2018 végére 310 forintot fog érni egy euró, ezt a prognózist egyenlőre fenntartják, de egyáltalán nem zárják ki, hogy hamarosan felfelé kell korrigálniuk várakozásaikat. Az MNB azt a makacsságát, hogy nem emel kamatot, azzal kívánja igazolni, hogy idén sem éri el a 3 százalékos inflációs küszöböt a fogyasztói árindex növekedése.

Annak ellenére, hogy a lakásárak jelentős mértékben növekednek, ugyanis ezt nem számolják be az inflációba, hanem beruházásként tartják számon. A bérek, illetve az olajár növekedése sem képez inflációs nyomást – vélik a CIB-nél. Trippon Mariann szerint a szinte alig látható infláció korában érdemes lenne azon elgondolkodni, hogy a jegybankok a monetáris politikájuknál már ne inflációkövetők legyenek, azt azonban még senki nem tudja, hogy milyen legyen ez a kívánatos módszer.

A CIB Bank előrejelzése szerint idén folytatódhat a gazdaság tavalyi négy százalékos bővülése, amelyet változatlanul a belső kereslet (háztartások fogyasztása által vezérelt, költségvetési ösztönzéssel erősített), illetve az európai uniós források húznak majd. A növekedés üteme azonban fokozatosan mérséklődhet az év során: az első félévben 4 százalék közelében lehet, később viszont lassulhat – tették hozzá az elemzők.

szerző:Bonta Miklós

forrás: népszava online.hu

 

Leave a Reply 71 megnézve, 1 alkalommal mai nap |