< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Sajtóközlemény/Milyen volt egy celeb élete 1926-ban? Ismeretlen forrásokat közöl a Veritatis Imago

| Mobile | RSS

Sajtóközlemény/Milyen volt egy celeb élete 1926-ban? Ismeretlen forrásokat közöl a Veritatis Imago

2018. június 8. | hozzászólás | Kultúra

Milyen volt egy celeb élete 1926-ban? Ismeretlen forrásokat közöl a Veritatis Imago

Tisztelt Sajtópartnerünk!
Eddig ismeretlen forrás segítségével rekonstruálták Móra Ferenc egy 1926-os balatonboglári nyaralását. Móra a húszas években az ország egyik legismertebb közszereplője, egyfajta korabeli celeb volt. Az író-régész sztárnyaralásáról a Veritatis Imago című lap legfrissebb számában olvashatnak az érdeklődők.

Móra Ferenc 1926 júliusában nyaralt Balatonbogláron. A legendás író kikapcsolódni ment, de amint Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész fogalmaz: Móra olyan embertípus volt, aki a kikapcsolódását is munkával töltötte.
A pihenései során is régészkedett vagy cikkeket, regényeket írt. Hiába volt szünidőn, a boglári Várhegyen is folytatott régészeti kutatásokat. Ekkor akadt, aki szóvá tette neki, hagyja már békén a földalatti világot „Ferikém, én azt tartom, hogy amit az Isten a föld alá szánt, legjobb azt otthagyni” – mondta egy helybéli barátja Mórának. Az író-régész válasza csak ennyi volt: „De hát miért nem hagyatod ott a krumplit, mikor azt is a föld alá szánta a Teremtő?”

A most publikált, eddig ismeretlen Móra-írás segítségével az is felfejthető, hogy a húszas esztendőkben miként teltek egy celebritás balatoni napjai. Móra Ferenc igazi sztár volt. Mórának nem volt ellenére, hogy ismeretlen hölgyek szólítgatták meg, s ezek a kedves nőszemélyek „szeretetreméltóan” mindenféle kenőcsöket ajánlgattak neki a leégett válla orvoslására – azzal, hogy ők nagyon szívesen vállalkoznak az ápolására.
Az már kellemetlenebb lehetett Móra számára, hogy az a tömérdek ember, aki szintén Bogláron nyaralt, mind tudta, hogy az író-celeb éppen milyen szivart szív, hogy alszik, mit eszik, mikor jár ki a tóra fürdeni, hány órakor megy a helyi postára feladni a cikkeit. Olyan is előfordult, kivallatták az emberek a pincért az ismert férfiú szokásairól. Móra Ferenc úgy érezhette, olyan szerepe van, mint egy kémektől körülvett diplomatának, akit állandóan többen figyelnek. „Nem hiszitek el, milyen kellemetlen érzés az, ha nagyon erős a bagó és szeretne az ember köpni, de nem mer, mert meglátja valamelyik olvasó és az uzsonna-kávénál arról traccsolnak, hogy jé, de hegyeset köpött a Móra” – elemezte önnön celeb-sorsát az író-régész.

A sztárnyaraláson kívül Móra Ferenc politikai szenvedélyéről, múzeumigazgatói karakteréről, műpártolásáról és nyelvhasználati szokásairól is olvashatnak az érdeklődők a Veritatis Imago Móra-különszámában.

A Móra-különszám elérhető a következő oldalon keresztül:
http://veritatisimago.hu/trmj.html

Hegedűs Anita
sajtóreferens
Móra Ferenc Múzeum
anitahegedus.mail@gmail.com

Leave a Reply 101 megnézve, 1 alkalommal mai nap |