< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: Terítéken a kettős élelmiszer-minőség////Calidad de comida dual en la etiqueta

| Mobile | RSS

Terítéken a kettős élelmiszer-minőség////Calidad de comida dual en la etiqueta

2018. június 8. | hozzászólás | nébih

Terítéken a kettős élelmiszer-minőség

A visegrádi országok korábban több terméknél is feltételezték, de bizonyítani nem tudták a minőségi eltérést FOTÓ: TÓTH GERGŐ

A “visegrádiak” vélelme a Keleten és Nyugaton is forgalmazott termékek eltérő összetételéről nem volt bizonyítható, most az unió indít sorozatvizsgálatot.
hirdetés

Győrben fognak bevásárolni a jövő héten az Európai Bizottság kettős minőségű élelmiszereket vizsgáló szakértői, hogy megkezdhessék a kiválasztott készítmények összehasonlító elemzését — hallottuk a testület tudományos kutatóközpontjának belgiumi részlegében. Hogy pontosan mit fognak a kosárba tenni, azt beszélgetőpartnereink nem árulták el; csak annyit mondtak, hogy alkoholos és alkoholmentes italokat, mirelit termékeket, valamint édességet. A magyarországi árukat osztrák és németországi boltokban beszerzett, azonos termékekkel fogják összevetni.

A Brüsszeltől 100 kilométerre fekvő Geel városában működő intézményben dolgozó kutatók és szakemberek a közösségi intézményeknek és a tagállamoknak nyújtanak tudományos támogatást az élelmiszerbiztonsággal, egészségüggyel, nukleáris biztonsággal kapcsolatos jogszabályok kidolgozásához, illetve végrehajtásához. Tavaly óta feladatuk a kettős minőségű élelmiszerek problémájának a feltárása is. Már elkészítették az azonos márkájú és csomagolású termékek összetevőinek és állagának, aromájának összehasonlíthatóságát lehetővé tevő módszertant, amire támaszkodva hamarosan megkezdik a több tagországra kiterjedő tesztelések megszervezését. Eredmény az év végére várható.

Franz Ulberth csoportvezető emlékeztet rá, hogy közép- és kelet-európai országok egy csoportjának kérésére az Európai Bizottság tavaly kezdte el vizsgálni, hogy bizonyos élelmiszerek valóban silányabb minőségben kaphatók-e a kontinens keleti felén, mint a nyugatin. Ha az elemzések során beigazolódik a gyanú, akkor a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató cégeket példásan megbüntethetik.

A szakember szerint a minőségi különbséget általában nehéz megállapítani, hiszen sok függ az egyéni ízléstől, elvárástól, érzékeléstől. A panaszosok által eddig bemutatott bizonyítékok sem állták ki a hitelesség próbáját, mivel eltérő mintavételi, tesztelési előírásokat követtek, és a kapott adatokat sem értelmezték egységesen. Az uniós kutatóközpont geeli részlegében ezért először egy módszertani útmutatót készítettek, amelynek alapján most már el lehet végezni a termékek összehasonlító tesztelését, majd az eredmények megbízható összevetését. A vizsgálandó élelmiszerek listáját az érintett országok hatóságai állítják össze, és a vizsgálatokat is ők fogják elvégezni a közösség pénzügyi támogatásával. Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalra (Nébih) vár ez a feladat. Előtte azonban az EU kutatóközpontjának korszerű berendezésekkel felszerelt geeli részlegében kipróbálják a Győrben és másutt vásárolt termékeken, hogy mennyire megbízhatóan működik a módszer.

A geeli laboratóriumokban hosszú ideje fejlesztenek és állítanak elő hitelesített összetételű vizsgálati anyagokat laboratóriumi mérésekhez, többek között élelmiszerek teszteléséhez. “Európa egyetlen országában sincs ekkora kapacitással bíró és hasonló feladatokat ellátó laboratórium” — mondja Hakam Emteborg csoportvezető, miközben a munkatársa épp bekészít egy halszeletet a centrifugába vizsgálati célokból.

A kutatórészlegben behatóan elemzik azokat a csomagolóanyagokat is, amelyek valamilyen módon érintkeznek az élelmiszerekkel. A műanyag palackok veszélyességéről már nem kell meggyőzni a közvéleményt, de a laborlátogatáson kiderült, hogy nemcsak a nagy mennyiségben fogyasztott alkohol, hanem például az itallal érintkező kristálypohár is ártalmas lehet az egészségre. Az Európai Unióban egyelőre nem követelmény a csomagolóanyagok vagy főzőedények egészségbiztonsági felcímkézése, ez azonban változhat a közeljövőben, nem utolsó sorban a Geelben folyó tudományos vizsgálatok eredményeként.

Az élelmiszerekkel kapcsolatban elkövetett csalások évi 8-12 milliárd euróval rövidítik meg az uniós termelőket és forgalmazókat. A csalók egyik kedvence a bor, amit előszeretettel vizeznek vagy cukroznak. A megtévesztés leleplezésében élen járnak az EU egyetlen bor-adatbankját kezelő kutatórészleg szakértői. A geeli laboratóriumban őrzött borminták alapján bármely termelő vagy forgalmazó megállapíthatja, hogy a boltokban kapható nedű valóban onnan származik-e, ami a címkéjén olvasható, illetve hogy a gyanúsan híg vagy édes borba szabálytalanul “belenyúltak-e”. A kutatók csak a kémcsövek tartalmát vizsgálják, érzékszervi ellenőrzés nincs — hallottuk, megismerkedve a borkóstolás tudományos szakkifejezésével is.
Kötelező lesz a fő összetevők eredetének jelölése
Az élelmiszergyártóknak egy június elejétől hatályos uniós rendelet alapján kötelező lesz feltüntetni, honnan származik az élelmiszerek fő összetevője, ha az eltér a termék származási helyétől. A szabályozás célja, hogy megakadályozza az élelmiszerekkel kapcsolatos félrevezető tájékoztatást, amely egy bizonyos eredet látszatát keltené, noha az élelmiszer valójában máshonnan származik – írta a Magyar Idők.
Bár a rendelkezés már hatályos, a kötelezettség csak 2020 április elsejétől kell alkalmazni. Az uniós előírás szerint a tájékoztatásnak tartalmilag kellően pontosnak és informatívnak kell lennie, az érintett országot, régiót, térséget pedig egyértelműen, tényszerűen kell jelölni, a különböző fantázianeveket nem használhatják a gyártók.

szerző:Halmai Katalin, Brüsszel
forrás:népszava online.hu

Calidad de comida dual en la etiqueta

Los países Visegrád habían asumido anteriormente varios productos, pero no pudieron probar la diferencia de calidad. FOTO: GERGŐ TÓTH

La presunción de “Visegrados” para la diferente composición de los productos comercializados en Oriente y Occidente no se ha demostrado, ahora la UE está lanzando una serie de pruebas.
anuncio

La próxima semana, los expertos de la Comisión Europea en alimentos de doble calidad estarán en Győr para comprar un análisis comparativo de los productos seleccionados, según hemos escuchado en el centro de investigación del Instituto en Bélgica. Cómo exactamente pondrán en la canasta, nuestros compañeros de conversación no han sido traicionados; todo lo que dijeron eran bebidas alcohólicas y no alcohólicas, productos mirelit y dulces. Los productos húngaros se compararán con los mismos productos comprados en tiendas austriacas y alemanas.

Los investigadores y profesionales que trabajan en Geel, a 100 km de Bruselas, brindan apoyo científico a las instituciones comunitarias y los Estados Miembros para desarrollar y aplicar legislación sobre inocuidad de los alimentos, salud y seguridad nuclear. El año pasado, su tarea es explorar el problema de los alimentos de doble calidad. Ya se ha desarrollado la metodología que permite comparar los componentes y la consistencia y el aroma de productos idénticos de marca y envasados, y pronto comenzará a organizar pruebas en múltiples países. Los resultados se esperan para fin de año.

Franz Ulberth, jefe del grupo, recordó que, a petición de un grupo de países de Europa Central y Oriental, la Comisión Europea el año pasado comenzó a examinar si ciertos alimentos son genuinamente de mala calidad en la parte oriental del continente que en Occidente. Si se prueban las sospechas durante los análisis, puede castigar a las empresas ejemplares con prácticas comerciales desleales.

De acuerdo con una persona experta en la técnica, la diferencia de calidad suele ser difícil de determinar, ya que muchas dependen del gusto, la expectativa y la percepción del individuo. La evidencia presentada hasta ahora por los reclamantes aún no ha probado la prueba de autenticidad, ya que han seguido diferentes estándares de muestreo y prueba y los datos obtenidos ni siquiera fueron interpretados de manera uniforme. En el departamento de GLI del centro de investigación de la UE, por primera vez, se ha elaborado una guía metodológica sobre la cual se pueden llevar a cabo pruebas comparativas de productos y se puede realizar una comparación fiable de los resultados. La lista de alimentos que se examinarán será compilada por las autoridades de los países interesados ​​y también llevará a cabo los exámenes con el apoyo financiero de la comunidad. En Hungría, esta tarea está a la espera de la Oficina Nacional de Seguridad de la Cadena Alimentaria (Nébih). Sin embargo, antes de eso, en el departamento de gel del centro de investigación de la UE equipado con equipos de última generación, puede probar los productos comprados en Győr y en otros lugares para saber qué tan confiable funciona el método.

Los laboratorios de gel han estado desarrollando y produciendo materiales de prueba para mediciones de laboratorio, incluidas pruebas de alimentos, durante mucho tiempo. “No hay un laboratorio con tal capacidad y una tarea similar en un solo país europeo”, dice Hakam Emteborg, un líder del equipo, mientras que su compañero de trabajo está preparando un pez para fines de prueba de centrífugas.

La unidad de investigación también analiza los materiales de empaque que de alguna manera están en contacto con los alimentos. El peligro de las botellas de plástico no tiene por qué convencer al público, pero en el laboratorio se reveló que no solo el alto consumo de alcohol sino, por ejemplo, el cristal en contacto con la bebida podría ser nocivo para la salud. En la Unión Europea, no es necesario etiquetar las etiquetas de seguridad sanitaria para los materiales de envasado o utensilios de cocina, pero esto puede cambiar en el futuro cercano, sobre todo como resultado de los estudios científicos en Geel.

El fraude en los productos alimenticios acorta a los productores y distribuidores de la Unión en 8 000 a 12 000 millones de euros anuales. Uno de los favoritos de los estafadores es el vino que prefieren regar o sudar. La develación del engaño es el principal experto en la única base de datos de vinos de la UE. En base a las muestras de pan de jengibre almacenadas en el laboratorio de gel, cualquier productor o distribuidor puede determinar si los frascos en la tienda son de allí, que están etiquetados en la etiqueta, o si se “inyectan” en vino dulce sospechosamente diluido. Los investigadores solo examinan el contenido de los tubos de ensayo, no hay control organoléptico; hemos oído hablar de él y estamos familiarizados con la expresión científica de la cata de vinos.
Será obligatorio marcar el origen de los ingredientes principales
Los fabricantes de alimentos tendrán que recibir un mandato de una regulación de la UE vigente a principios de junio, donde la fuente del alimento proviene del lugar donde se origina el producto. El propósito de la regulación es evitar que los alimentos sean engañosos

información que crearía una apariencia de cierto origen, aunque la comida en realidad proviene de otra parte, “Magyar Idők írta.
Aunque la disposición está en vigor, la obligación solo se aplicará a partir del 1 de abril de 2020. De acuerdo con el reglamento de la UE, la información debe ser lo suficientemente precisa e informativa, y el país, la región y el área afectados deben estar marcados de manera clara y objetiva, y las diversas canciones de fantasía no deben ser utilizadas por los fabricantes.

por: Katalin Halmai, Bruselas
fuente: wordpress.com

Leave a Reply 398 megnézve, 3 alkalommal mai nap |