Az ügyészségek és titkosszolgálatok visszaélései, a választói legitimitás nélküli “párhuzamos állam” ellen szervezett nagyszabású tüntetést szombat este Bukarestben a román kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD), melyhez a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE is csatlakozott.

A demonstrációra buszok százai és több különvonat hozta a fővárosba a kormánypártok támogatóit, akik az utóbbi másfél évben megszokottá vált korrupcióellenes ellenzéki megmozdulások hagyományos helyszínén, a kormánypalota előtti Victoria (Győzelem) téren gyűltek össze. Számukat a kormánypárti médiumok több százezerre becsülték.

A teret megtöltötték szombat este a pártvezetés kérésére többnyire fehér ingbe öltözött demonstrálók. A tér déli harmadát azonban a szervezők elkerítették: itt épült fel az a színpad, ahonnan a PSD és ALDE vezetői intéznek beszédet a tömeghez. A szónoklatokat a távolabb álló és a térről kiszorult résztvevők a színpad melletti óriáskivetítőkön követik figyelemmel.

A tömeg a jobboldali Klaus Iohannis államfőt és a “párhuzamos állam” egyik megtestesítőjének tekintett Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyészt kifigurázó képeket, őket rabruhában ábrázoló bábukat emeltek a magasba. Több felirattal amiatt tiltakoztak, hogy – a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) felügyelő parlamenti bizottság elnökének minapi bejelentése szerint – Romániában állítólag hatmillió embert hallgattak le a titkosszolgálatok.

A PSD-ALDE nagygyűlése a tervek szerint helyi idő szerint 22 órakor ér véget.

forrás:hvg.hu