| Mobile | RSS

   CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG

          6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.

     

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

Vádemelés a szerb kábítószercsempésszel szemben

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a szerb férfival szemben, aki 117 kg hasist és közel 10 kg marihuanát próbált meg Ausztriába csempészni.

 

A vádirat szerint a vádlott 2017. évben Koszovóba utazott, ahol a tulajdonát képező gépkocsit átalakították oly módon, hogy azzal nagy mennyiségű kábítószert tudjon csempészni. Az átalakítás érintette az eredetileg benzin-gáz üzemű gépkocsi gáztartályait, valamint az utasterét is, ahol közel 223 literes üreget alakítottak ki a kábítószer elrejtése céljából.

 

A vádlott az átalakítás, valamint a kábítószer gépkocsiban történő elrejtését követően 2017. december 21. napján indult el Szerbiából Ausztria irányába. Másnap éjjel 2 órakor jelentkezett belépésre a Röszke Autópálya Határátkelőhelyen, ahol a beléptetés során feltett arra a kérdésre, hogy van-e bejelentendő vámáruja, nemleges nyilatkozatot tett. Mivel az eljáró pénzügyőrök a gépkocsit gyanúsnak ítélték, elrendelték annak tételes ellenőrzését. Ennek során a vádlott által vezetett gépkocsiból 33 csomag, összesen 117 kg barna gyantaszerű anyagot, valamint 9 csomag zöld növényi ágvégződést, közel 10 kg mennyiségben találtak meg és foglaltak le. A barna gyantaszerű anyagról megállapítást nyert, hogy az hasist tartalmaz, míg a zöld növényi ágvégződések kannabiszt tartalmaztak. A vádlott által becsempészni szándékozott és kábítószernek minősülő anyag tiszta hatóanyagtartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határát meghaladja, annak mintegy kilencszerese.

 

Az eljárás során megállapítást nyert az is, hogy az átalakítás folytán a személygépkocsi a közlekedésbiztonságra veszélyes, valamint a közbiztonságot is veszélyezteti, ezért azt előzetes elkobzás keretében már a vádemelést megelőzően az ügyészség indítványára a bíróság a vádlottól elkobozta.

 

A főügyészség a vádlottat különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettével vádolja.

 

A vádemeléskor előzetes letartóztatásban lévő vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

 

 

Szeged, 2018. június 11.

 

 

Dr. Kopasz Zsolt        

       főügyész

Leave a Reply 104 megnézve, 1 alkalommal mai nap |