< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A Szeri Bivaly Gasztronómiai nap, avagy a baksi Búza kölök nem fogadta az államtitkár és az újságírókcsapatát

| Mobile | RSS

A Szeri Bivaly Gasztronómiai nap, avagy a baksi Búza kölök nem fogadta az államtitkár és az újságírókcsapatát

2018. június 13. | hozzászólás | Közélet

AgfaPhoto

 

AgfaPhoto

AgfaPhoto

AgfaPhoto

AgfaPhoto

AgfaPhoto

AgfaPhoto

A Szeri Bivaly Gasztronómiai nap, avagy a baksi Búza kölök nem fogadta az államtitkár és az újságírók csapatát

Úgy gondolom megalázó volt a baksi Búza Zsolt magatartása, pénzéhsége,beképzeltsége, önteltsége…stb. Nem fogadta dr. Rácz András Agrárminisztérium államtitkárát s újságíró csapatát, illetve a www.fecsego.eu nemzetközi hírportál sajtósát. Búza mint  faluvezető meg volt híva, a rendezvényre, de rangon alulinak tartotta a részvételt: Sebaj. Nélküle is megnéztük a bivaly rezervátumot.

Ezt a beképzelt habitust nem fogjuk elfeledni

Ópusztaszeren megrendezésre került a Szeri Bivaly Gasztronómiai Nap.

Többen kíváncsiak voltunk nemcsak újságírók, hanem bivalytenyésztők is.

Az Ünnepséget dr. Rácz András államtitkár nyitotta meg!

Bevezetőjében beszélt a bivalyhúsok ízvilágáról, majd kifejtette a gasztronómiai előnyeit a marhahússal szemben. Később ismertette a bivalyok Magyarországi hasznosságának egyes kiemelt részeit.  A bivalyok taposással, dagonyázásukkal felnyitják a növényzettel benőtt tómedreket, nyílt vízfelületeket hoznak létre. Valamint annak élőhelyeinek szerepét, hasznosságáról beszélt. Ezzel tudtuk nélkül hozzájárulnak az állatok a szikes mocsarakra jellemző fajgazdaság, madárvilág visszatelepüléséhez. Az önsúlyuk eléri a 400-800 kg-t is.

A kilencvenes évek vége felé szinte teljesen eltűntek a bivalyok. Érdekességként egy bivaly ereje felér négy db szürke marha erejével.  Az állatok vegyszermentes környezetben élnek, s a tejtermékekben is megtalálható a bivaly íz világ csodálata kavalkádja.

A Kiskunsági Nemzeti Park vezetője fontosnak tartotta, az állatok élőhelyeinek szerepét, a létszámuknak a növekedését, a rendszerek kidolgozását. Kiemelte a beszámolójában – a húsuk prémium minőségűek. A házi bivalyok tartása kiemelten fontos gazdasági érdek. A bivalytartásnak vannak előnyei, amelyek az embereknek az egészségét is megvédi.. majd így folytatta: – a bivalyok tartására kiváló a szikes talaj.1999- ben alakult meg Bivaly Szövetség.

Sajnos a Duna-Tisza közében nem tartottak, tartanak bivalyokat.

A Természetvédelem eredményes. Ahol bivalyok vannak, ott megtalálhatók a vadlibák, a madarak, kisebb állatok.

A bivaly húsa ízletes és értékes. Az összetételében rostosabb, vörösebb színe van mint a marha húsnak. Fontos megemlíteni,  alacsony zsírtartalma és magas fehérje található a húsában. Fontos vitaminokat tartalmaz, mint B6,B12, káliumot, kalciumot.

Csapatunk elment a baksi telepen tartott bivalyokat meglátogatni. Több hektáron tartják az állatokat, akik minden napjaikat boldogan élik meg.

Én még nem voltam a Máris telep ziges- zugos világában. Amit láttam az rettenetes volt. A XXI. században emberek szinte nyomorban élnek. Most kezdem csak megérteni a migráns áradatot. A miérteket, a hogyanokat…A telep fejlődésének „szándékos visszatartása” – szubjektív véleményem-. Búza Zsolt tehetetlensége, pénzéhsége és a hozzá nem értése tette még lakhatatlanabbá a roma családok életvitelét. Sajnálom, hogy ezek a tisztességes családok nem lázadnak fel a buta, nagyképű, pénzéhes Búza ellen! Engedik a terrort, s a megalázásukat.

2018-06-13

-oil-

Leave a Reply 132 megnézve, 1 alkalommal mai nap |