< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Egyesület pénzét költötte magáncéljaira – vádat emelt az ügyészség

| Mobile | RSS

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Egyesület pénzét költötte magáncéljaira – vádat emelt az ügyészség

   CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG

          6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.


S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

Egyesület pénzét költötte magáncéljaira – vádat emelt az ügyészség

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a nővel szemben, aki egy civil szervezet elnökeként több mint 600.000.-Ft-ot fordított saját magánjellegű kiadásaira.

 

A vádirat szerint a nő egy szegedi székhelyű egyesület elnöki tisztségét látta el 2011. és 2016. évek között. Az egyesület alapszabálya szerint az egyesület elnöke és tisztségviselői a civil szervezet pénzeszközeiből csak a szükséges kiadásaik megtérítését igényelhették. Az alapszabály egyik rendelkezése szerint az elnök utalványozási jogkört gyakorolt az egyesület számláján levő összeg felett, valamint kezelhette a házipénztárt is. A vádirat szerint a vádlott az egyesület vagyonának terhére számolt el 2013. év februárja és 2015. év decembere között 8 db olyan számlát, amelyek mögött álló szolgáltatások nem egyeztethetők össze az egyesület céljaival, alapszabályával, a szervezeti és működési szabályzataival és nem kapcsolódnak az egyesület tevékenységéhez. A számlák jellemzően szállodai szolgáltatások igénybevételéről szóltak.

 

A vádirat szerint a vádlott, mint az egyesület vagyonának kezelésével megbízott személy a vagyonkezelési kötelezettsége megszegésével több mint 600.000.-Ft- értékben fordította az egyesület pénzeszközeit magáncélra és ezzel ennek megfelelő nagyságú vagyoni hátrányt okozott. Az egyesületnek okozott vagyoni hátrány az eljárás során nem térült meg.

 

Az ügyészség a vádlottat nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében vádolja.

 

A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Szeged, 2018. június 14.  

Dr. Kopasz Zsolt        

       főügyész

 

Leave a Reply 76 megnézve, 1 alkalommal mai nap |