Antidemokratikus trendeket diktál Magyarország és Lengyelország, ezzel a legproblémásabb tagállamok között van, írja Soros és fia.

Ugyanis közös véleménycikket jegyez a New York Times oldalán Soros György és Alex Soros, aminek az apropója az, hogy 27 év után végre megállapodtak Macedónia új nevéről, a volt jugoszláv köztársaságot Észak-Macedóniára nevezik át.

A New York Times publicisztikájára a 444 hívta fel a figyelmet, Sorosék pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez a megállapodás fontos pillanat is lehet az európai vezetők számára, ugyanis a Balkán a közösség számára kulcskérdés. Ugyanis meglátásuk szerint a II. világháború óta nem volt ilyen gyenge a transzaltanti kötelék és az unió integritása.

Soros György és fia szerint a balkáni országok lakói egyértelműen nyugat-európához szeretnének csatlakozni, de ez nem lesz egyszerű, ugyanis az EU-n és Amerikán kívül a térségben jelen van Oroszország is, több ország NATO-tagságát blokkolja, befektetőként pedig megjelent Törökország mellett Kína is.

A gond a filantróp és fia szerint az, hogy az EU megosztott és belefáradt az integrációba, ugyanis a 2004 óta csatlakozott országok problémásak, Horvátország és Szlovénia mellett az antidemokratikus értékeket felvillantó Magyarország és Lengyelország ilyen. Nem véletlenül beszélt nemrég arról Macron francia elnök, hogy amíg nem uniós reform, addig nem lehet újabb tagfelvétel az EU-ba.

fecsego.eu/hvg.hu