< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Magyarországot is bírálta az ENSZ emberi jogi főbiztosa

| Mobile | RSS

Magyarországot is bírálta az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Magyarországot is bírálta az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Th.B.

Egyebek között az amerikai bevándorláspolitikát, Kínát és Mianmart, és Magyarországot is bírálta az ENSZ emberi jogi főbiztosa a világszervezet Emberi Jogi Tanácsa 38. ülésszakának hétfői megnyitóján, írja az MTI. Mint Zeid Raad al-Husszein mondta,

az emberek nem veszítik el emberi jogaikat azáltal, hogy vízum nélkül lépik át valamely ország határát. Helytelenítem, hogy sok ország – átvéve mások példáját – a kiszolgáltatott emberek szenvedéseinek súlyosbításával akarja elérni, hogy ne tartsák vendégszeretőnek.

Felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel azzal a lelkiismeretlen gyakorlattal, miszerint az illegális bevándorlóktól a mexikói határon erővel elválasztják gyermekeiket. Ez csaknem 2000 gyerekkel történt meg az elmúlt hat hétben. Az eljárást Donald Trump felesége is kritizálta.

A Stop Soros miatt bírálta Magyarországot

Magyarországot is bírálta a főbiztos a készülő Stop Soros törvénycsomag miatt, amiért az korlátozásokat vezetne be a menekülteket segítő szervezetekkel szemben, és büntetné az emberi jogokkal kapcsolatos megfigyelést a határokon, illetve a határzónákban, a migránsok támogatását információ- és jogsegélynyújtással. Figyelmeztetett, hogy

a sovén nacionalizmus a legpusztítóbb erő a világon, éppen az ellenkezője annak, amit az ENSZ képvisel. Miért engedjük, hogy visszatérjen? Mi itt az ENSZ-ben miért nem emeljük fel a szavunkat ellene?

Kínát azzal vádolta meg Zeid, hogy akadályozza független aktivisták beszámolóját az ENSZ jogvédő testületeiben, valamint hogy Peking nem teszi lehetővé az ENSZ vizsgálóbiztosainak munkáját az országban. Az utóbbi öt évben 15 olyan kérése volt a világszervezetnek, amelyet Kína mindeddig nem teljesített.

Felszólította a 47 tagország alkotta, genfi székhelyű tanácsot, hogy hozzon létre nemzetközi bizottságokat a venezuelai és nicaraguai jogsértések kivizsgálására. Bírálta még Törökországot, Szíriát, Izraelt, Észak-Koreát, Indiát, Pakisztánt és sok más országot. A főbiztos szerint továbbra is a legkülönbözőbb erőszakcselekményeket követik el a rohingja kisebbség ellen Mianmarban.

Állva tapsolták meg

Zeid Raad al-Husszein szerint az utóbbi időben sokan megkérdőjelezték az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát és az azután megszületet emberi jogi törvényeket, mintha ezek csak a Nyugat hagyományai, normái volnának, és az illetők országai nem csatlakoztak volna ezekhez a dokumentumokhoz annak idején.

És nem csak a fanatikus szélsőségesek, hanem több tekintélyelvű, populista, demagóg vezető, a civilizációt relativizáló ember, sőt még egyes nyugati tudósok és ENSZ-tisztségviselők is megtették ezt

– tette hozzá.

Beszédét állva tapsolták meg a tanácsban. A jordániai herceg Zeid Raad al-Husszeinnak ez volt az utolsó beszéde rendes ülésen azelőtt, hogy augusztusban lejár a megbízatása a tanács élén.

Éppen mostanában láttak napvilágot olyan médiajelentések, amelyek szerint lehetséges, hogy az Egyesült Államok nemsokára bejelenti kilépését az Emberi Jogi Tanácsból. Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet egy évvel ezelőtt már kilátásba helyezte ezt arra az esetre, ha a tanács továbbra is vesz fel a sorai közé olyan országokat, amelyek súlyosan megsértik az emberi jogokat, és – amint állította – a testület továbbra is elfogult lesz Izraellel szemben.

forrás:iindex.hu

Leave a Reply 121 megnézve, 2 alkalommal mai nap |