Ami nem sikerült a világbajnokság esélyes csapatainak, azt hozta a favoritok tágabb köréhez sorolt Belgium: végelszámolásban magabiztosan, 3:0-ra verték a vb-újonc Panamát. Azért az első félidő De Bruyne-éknek sem sikerült fényesen. Ám Mertens mesteri akciója megtörte a jeget, és Lukaku két szépen felépített támadásból biztosította a győzelmet.

Focinyár 2018

Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Ha így van, akkor most itt a csúcs: június 14. és július 15. között foci-vb Oroszországban. Kövesse az eseményeket – meccseket percről percre, híreket, elemzéseket, publicisztikákat és jegyzeteket – a hvg.hu-val.

Egy csapat csak a meccsen vezethet. Ön bárhol. Az új Nissan X-Trail minden akadályt legyőz. Fedezze fel!

Friss cikkek a témában

Lendületes belgákkal, megszeppent panamaiakkal kezdődött a titkos esélyesnek tartott európaiak és a világbajnoki újoncok összecsapása. Lukaku már az első percben helyzetbe került. Hazard és Mertens, valamit De Bruyne veszélyeztetett, de igazán forró akkor lett a helyzet, amikor a panamai Torres hazaadni vagy felszabadulni próbált. Nagy szerencséje a közép-amerikaiaknak, hogy sem öngól, sem szemfüles találat nem született az ügyetlenkedésből.

Az első félidő közepére Panama lámpaláza enyhült, néhány támadást is próbáltak vezetni, de eredménytelenül. Az első 45 percben 3 lövést jegyzett fel a statisztika panamai részről, de egyik sem találta el Courtois kapuját. A másik oldalról a belgák is görcsösebbé váltak, nem jött be, hogy hosszabb passzokkal átíveljék a panamai középpályát.

A belgák az első félidőben 9-szer lőttek kapura, de csak háromszor kellett beavatkoznia Penedónak. A 60 százalékos labdabirtoklás, 87 százalékos passzpontosság azonban nem volt elég ahhoz, hogy De Bruyne-ék vezetést szerezzenek.

Mertens megoldotta egyedül

Ami nem sikerült az első játékrészben, azonnal összejött a másodikban. Az első belga támadásból a középről kipattanó labdát Mertens rúgta látványos kapáslövéssel tizenhat méterről a hosszú sarokba. Ha valaki azt hitte volna, ettől összeomlik Panama, az tévedésben volt.

Mertens gólja
© AFP / Odd Andersen

A következő percekben ugyanis végre helyzeteket alakított ki a közép-amerikai válogatott. Murillo hatalmas helyzetben találta magát, de Courtois védeni tudott.Panama becserélt két csatárt, és már úgy tűnt, talán nyomást is tud gyakorolni a kissé kiengedő belgák ellen, amikor Hazard és De Bruyne végre összehozott egy erős támadást a jobboldalon. Utóbbi külsővel betette, Lukaku pedig az ötös vonaláról bebólintotta csapata második gólját (ez már a 31. találata volt a válogatottban).

afp.18.06.18. - Belgium–Panama világbajnoki csoportmérkőzés Lukaku gól
Lukaku első gólja
© AFP / Adrian Dennis

Hat perc múlva Lukaku belőtte a harmadikat. Panama ugyanis megpróbált mindent bevetni a vereség ellen, kitámadt, és Belgium nagy tehetségei előtt végre kinyílt a terep. Egy labdavesztésnél a belgák három passzból hozták játékba Lukakut, aki társak hiányában befejezte a támadást egyedül.

afp.18.06.18. - Belgium–Panama világbajnoki csoportmérkőzés. Lukaku második gólja
Lukaku második gólja
© AFP / Odd Andersen

Ami sokáig nem sikerült, az a harmadik találat után bekövetkezett: Panama megadta magát, a védelmük kihagyott. Igaz, még két helyzetet kidolgoztak, ám a szépítés nem akart összejönni.

Ami nem ment Németországnak, Brazíliának, Argentínának vagy Spanyolországnak, azt Belgium összehozza: nyert. Csak az eleje ne lett volna olyan nyögvenyelős.

Jegyzőkönyv

  • 2018. június 18., 17:00, Szocsi
  • Belgium: Courtois – Alderweireld, Boyata, Vertonghen – Meunier, Witsel, Carrasco (74. Dembelé) – De Bruyne – E. Hazard, Mertens (83. T. Hazard) – R. Lukaku
  • Panama: Penedo – Murillo, R. Torres, Escobar, Davis – Gomez – Cooper, Godoy – J. Rodriguez (63. Diaz), Barcenas (63. G. Torres) – Perez (73. Tejada)
  • Gól: Mertens (47.), Lukaku (69. és 75.)
  • Sárga lap: Vertonghen, Meunier, illetve Murillo, Davis, Gomez, Cooper, Godoy
  • Játékvezető: Janny Sikazwe (Zambia)

fecsego.eu/hvg.hu